2019 yılının ilk aylarını geçirdiğimiz şu günlerde Dünya Sağlık Örgütü yeni bir açıklama yaptı. 2019 yılında insan sağlığını ve hatta gelişimini etkileyecek hastalıklar araştırıldı. Araştırma sonucunda ortaya çıkan sonuçlar ise son derece korkutucu. Rapor bu yıla özel bir çalışmanın eseri değil. Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yeni yıla girerken bu tür bir rapor hazırlanıyor. Ancak bu yıl yapılan açıklamalarda sorunun kaynaklarının ve risklerinin son derece tehlikeli olduğu ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan rapora ek olarak bu tehditler karşısında yapılabilecek 5 yıllık plan ve çözüm önerilerine de yer verildi.
Günümüzde küçümsenen sorunlar arasında yer alan hava kirliliği, insani durumlardan ortaya çıkan bazı krizler ve günümüzde en çok tartışılan aşı sorunu 2019 yılında da tartışılıyor. Ancak küresel anlamda etkilerini 2019 yılından itibaren görmeye başlayacağız. Hazırlanan raporda insanlığı tehdit edecek olan bu sorunlar bir süre sonra insan ırkının sonunu bile getirebilecek güçte.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Listesinde Neler Var?
Her yıl düzenli olarak hazırlanan bu rapor ilk defa 2019 yılında kırmızı alarm vermeye başladı. Sorunların çözülmesi ve tehlikeler karşı önlemlerin alınması için 5 yıllık plan ve çözümlerine de yer veriliyor.
2019 yılı için hazırlanan raporda bulaşıcı hastalıkların yanı sıra ilaca karşı dayanıklılık gösteren virüsler en korkutucu olanlar. Önlenebilir kalp ve akciğer hastalıkları da listenin başında yer alıyor. Günümüzde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan uyarılarda bilinçsiz ilaç ve özellikle antibiyotik kullanımının yasaklanması için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bunun üzerine bilinçsiz antibiyotik kullanımının pek çok virüs ve bakterinin ilaçlara karşı direnç sağladığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara göre ilerleyen yıllarda pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotikler yetersiz kalacak.
2030 ile 2050 yılları arasında küresel ısınmanın etkilerini iyiden iyiye göstermesi bekleniyor. Bunun üzerine sıcaklık hastalıkları tetikleyecek. Geçmiş yıllarda ölümlere sebep olan sıtma, verem gibi hastalıklar tekrar gündeme gelecek. Yeniden can almaya başlayacak. Aşırı sıcaklar gelişmemiş pek çok ülkede ölümleri beraberinde getirecek. Yetersiz beslenme ve mikropların sıcakta hızla üremesinden kaynaklanan zehirli ishaller yeniden can almaya başlayacak.
Günümüzde diyabet, kanser ve kalp hastalıkları zaten ölümlerin yüzde 70’ini oluşturuyor. Bu hastalıklar listede yine yer alıyor. Günümüzde aşı tartışmaları aileler arasında büyük bir sorun haline geldi. Bazı aileler aşıların içerisindeki bazı maddelerin vücuda zararlı etkilerinin bulunduğunu ve doğallıktan yana olduklarını savundukları için çocuklarına aşı yaptırmayı reddediyorlar. Ancak aşının zararları konusunda bilimsel bir çalışma bulunmuyor. Aşı yaptırmayanların sayısının giderek artması bulaşıcı hastalıkların sayısını artıracak.
Hava kirliliği ve küresel ısınma ile birlikte dünya mikrobik bir ortam haline gelecek. Küresel anlamda yaşanan grip salgınları pek çok kişiyi olumsuz etkileyecek. Değişen dünya düzenine ayak uydururken sağlıklı ve kaliteli yaşam koşullarından mahrum kalmak sağlığı olumsuz etkileyecek. Ebola ve diğer ölümcül bulaşıcı hastalıklar dünyayı ele geçirecek. Rapordaki korkutucu maddeler eşliğinde yetkililerin en kısa sürede gerekli önlemleri almaları ve vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmeleri öneriliyor.