İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin dahil edildiği araştırma sonucunda Türkiye’deki 250 bin öğrencinin İngilizce kursu kaydı yaptırdığı ortaya çıktı. Kursa giden öğrencilerin yaklaşık olarak yıllık toplamda 300 milyon Türk Lirası harcadığı tespit edildi.
Ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerinin yer aldığı öğrenci grubunda 250 bin kişi yer alıyor. 250 bin öğrenci İngilizce öğrenebilmek için çok çeşitli kurslara yazılıyor. Öğrencilerden yıllık olarak en az 5 bin lira ücret alındığını ortaya koyan araştırma sonuçları dikkat çekiyor.
Yapılan araştırmaya göre öğrencilerin kursa gitmesine rağmen yabancı dildeki başarısı oldukça düşük. Education First tarafından yapılan araştırmaya göre anadili İngilizce olmayan 1.3 milyon kişi içerisinde İngilizce yeterlilik oranı çok düşük olarak belirlendi. Türkiye’nin İngilizce yeterlilik sıralaması ise dünya çapında 88 ülke içerisinden 73. sırada yer alıyor.
Öğrenciler İngilizce Konuşamıyor
Kurslarda ağırlıklı olarak gramer bazlı eğitim verildiği ifade ediliyor. Gramer bazlı eğitim metoduna ağırlık verildiğinde konuşmanın eksik kaldığı belirtiliyor. Bu şekilde devam edildiği sürece öğrencilerin İngilizce kurslarına daha çok para harcayacağı dile getiriliyor.
Konuyla ilgili olarak kökten bir çözüm bulunması için yabancı dil eğitimiyle ilgili olarak hedeflerin belirlenmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, 2023 Eğitim Vizyonu içerisinde İngilizce diline yönelik hedeflerin de olması gerektiğini belirtiyor.
Yabancı Dil Uzmanı olan Suat Gürcan ve Rıdvan Gürbüz konuyla ilgili yorumlarında ilkokuldan itibaren öğrencilere çok az bir şekilde İngilizce eğitimi verildiğini ifade ediyor. Verilen İngilizce eğitimin yetersiz kaldığını belirten Gürcan ve Gürbüz, dildeki dört temel beceri üzerinde durulmadığını belirtiyor. Dört temelden biri olan konuşma becerisinin ise diğer temellere nazaran daha az olduğunu belirten uzmanlar, öğrencilerin bu sebeple dil kurslarına yazıldığını ifade ediyor.
Gürcan ve Gürbüz konuya yönelik olarak “Sadece gramer bazlı eğitimler, İngilizceye kâğıt üzerinde katkı sağlıyor. Kurs bittikten sonra harcanan zamandan ve paradan yakınan kişiler ya gündelik hayata geçiremediği İngilizcenin öğrenilebilir oluşunu ya da eğitimcinin öğretme becerisini sorguluyor. Yabancı dil öğrenimini ders başlığı altından kaldırıp eğlenceli bir hale dönüştürmek gerek.” diyor.
Film Desteği Verilmeli
2023 Eğitim Vizyonu içerisinde İngilizcenin de yer alması gerektiğini savunan uzmanlar, İngilizce eğitimin gramer ağırlıklı olmasının değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu metottan çıkılarak interaktif eğitimlerle desteklenen eğitimin daha başarılı olacağı ifade ediliyor.
Okullarda verilecek İngilizce eğitim için TRT ile iş birliği yapılarak çizgi film, animasyon ve film vb. gibi konularda interaktif bir hale getirebileceği belirtiliyor. Konuların direkt olarak yabancı dilde üretilen özgün film, çizgi film ya da animasyonlar ile alt yazılı olarak anlatılmasıyla İngilizce eğitime katkı sağlanabileceği vurgulanıyor.
Bu şekilde olan eğitim sonucunda öğrencilerin kursa para harcama ihtiyacı duymayacağını da belirten uzmanlar, çocukların gelişimi için ilkokuldan itibaren verilecek İngilizce eğitim üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini ifade ediyor.