Çalışma hayatını daha eğlenceli bir hale getirmek, iş performansında ve verimliliğinde artış sağlayabilir. Çalışma arkadaşlarınızla birlikte iş yerinde uygulayabileceğiniz bu yollar sayesinde hem daha keyifli vakit geçirebilir hem de rekabet ortamı elde ederek verimliliğinizi arttırabilirsiniz.
Oyunlaştırma olarak da adlandırılan bu sistem, birçok ofis kültüründe uygulanmaktadır. Bu taktik sayesinde, çalışanlar arasında daha hızlı iletişim kurulduğu, performans yüksekliği, ekip halinde uyumlu çalışma ve verimlilik artışı gözlemlenmiştir.
Çalışma hayatınızı eğlenceli hale getirmek için uygulayacağınız oyunlaştırma uygulamasında ilk olarak hedef belirlemeniz gerekmektedir. Bu hedeflerin ölçülebilir, rakamlarla kontrol edilebilir, kısa sürede yapılabilir hedefler olmasına özen göstermelisiniz. Çalışma hayatınızı ve ortamınızı hedef belirleyerek daha kolay hale getirebilirsiniz. Hedeflerinizi belirlerken, grup içerisinde bir lider seçmeyi de ihmal etmemelisiniz. Bu kişi, oyunlaştırma uygulamasına yön veren kişi olacaktır.
Oyunlaştırma uygulamasının başarılı olabilmesi için herkesin keyif alarak bu uygulamaya katılabileceği içsel motivasyonlara öncelik vermeniz gerekmektedir. Dışsal motivasyonlar da önemlidir fakat oyunlaştırmanın devamını sağlayabilmek için içsel motivasyonlar ön plana çıkmaktadır. Çalışma arkadaşlarınızın ve kendinizin daha iyi hissedebilmesini sağlayacak, içsel motivasyon yöntemlerini keşfetmelisiniz.
Hedeflerinizi ve içsel motivasyon yöntemlerinizi belirledikten sonra, hedeflerinizin uygulama aşamasında hangi metotlar kullanılarak yapılacağına karar vermelisiniz. Bu noktada meydan okunmalar, oyunlaştırma tekniğinin keyfini yükseltecektir. İş arkadaşlarınızla beraber rekabet ortamı sağlayarak, verimlilik artışını sağlayabilirsiniz. Örneğin, bir çark oluşturabilir ve bu çark üzerinde yazan görevi çarkı çeviren kişiye verebilir, görev için belli bir süre belirtebilirsiniz. Bu sayede iş paylaşımı yapmanız da kolaylaşacaktır.
Farklı Aktiviteler Deneyin
Rekabet ortamını kızıştırmak adına farklı aktiviteler de deneyebilirsiniz. Örneğin, iş arkadaşlarınızla birlikte aynı görevi üstlenip, kimin daha hızlı görevi tamamlayacağı konusunda iddialaşabilirsiniz. İddiayı kazanan kişi için ödüllendirme sistemi uygulamak, oyunlaştırma tekniğine çalışanların teşvik edilmesini de sağlayacaktır.
İlham kaynakları belirtebilirsiniz. Oyunlaştırma mekanikleri içerisinde herkesin kendine bir ilham kaynağı seçmesini isteyin. Bu kişiyi kendilerine örnek olarak almalarını ve zaman içerisinde kendi ilham kaynağı profillerini oluşturmayı isteyin. Bu sayede çalışanlar ya da çalışma arkadaşlarınız, kariyer hedefleri belirlemeye başlayacaktır.
Ofisinizde bulunan bir duvarı, oyunlaştırma uygulamasına ayırmalısınız. Bu uygulamaya katılan kişilerin isimlerini alfabetik sıraya göre duvara asın. Yapılan görevler için ödüllendirme ve rozet sistemi uygulayabilirsiniz. Örneğin hafta boyunca en çok yıldızı toplayan kişiye (veya rozet toplayan kişiye) kendi aranızda bir kutlama yapabilirsiniz. Bu duvara “Liderlik Tablosu” diyebilirsiniz. Kısa zaman içerisinde çalışanlarda, hafta, ay ya da yıl birincisi olma arzusu doğacaktır. Bu da verimliliğin artmasını sağlayacaktır.
Küçük toplantılar düzenlemeye de özen göstermelisiniz. Haftalık görev dağılımından sonra yapacağınız bir toplantı sonrasında çalışanların hangi konularda araştırma yaptığını ya da görevinde hangi noktada olduğunu tespit etmek, çalışanın güdülenmesini sağlayacaktır. Diğer çalışan arkadaşlarla birlikte fikir dayanışması yapabilir ve üretken takım çalışması grupları elde edebilirsiniz.