Dünya üzerinde Japonların çok okuyan ve akıllı, düzenli, pratik insanlar olduğu düşünülmektedir. Birçok yerde Japon kültürüne ait eğitim sisteminin diğer eğitim sistemlerinden oldukça farklı olduğunu okumuş olabilirsiniz. Peki Japon eğitim sistemini diğer eğitim sistemlerinden ayıran özellikler ve bu eğitim sistemi hakkında bilinmeyenler neler hiç merak etmiş miydiniz?
Düzenli Çalışma Sistemi
Japon eğitim sisteminin yapı taşında “düzenli olarak çalışma” alışkanlığının kazandırılması bulunuyor. Öğrencilerin okul içerisinde ve dışında düzenli çalışma alışkanlıkları edinerek öğrenmeleri hedef haline getiriliyor.
Bütçenin %12’si Eğitime Ayrılıyor
Japonya, okullaşma oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisi. Bunu da her yıl bütçenin %12’lik bir kısmını eğitime ayırarak gerçekleştiriyorlar. Sınıflarda en fazla 25 adet öğrenci bulunabiliyor. Türkiye’deki gibi bir sınıf içerisinde 50 adet öğrenci yer almıyor. Eğitim seviyesine göre sınıfta bulunan öğrenci sayısı da değişiyor. İlkokul sınıflarında 25, ortaokul sınıflarında 18 ve lise, üniversite sınıflarında maksimum 11 öğrenci bulunuyor.
9 Yıllık Zorunlu Eğitim Süresi
Ülkemizde 4+4+4 şeklinde olan zorunlu eğitim sistemi, Japonya’da 9 yıl olarak yer alıyor. Bir Japon çocuğunun zorunlu eğitim hayatı 6 yaşında başlıyor ve 15 yaşına geldiğinde bitiyor. İlkokul 6 yıl, ortaokul ise 3 yıl sürüyor. Japonya’daki ilkokullarının hepsi ücretsiz ve zorunlu olarak bulunuyor. Bu sayede her çocuk 6 yaşına geldiğinde ücretsiz bir şekilde okula gidebiliyor.
Üniforma Yerine Şapka Takılır
Japon okullarında üniforma giyme zorunluluğu bulunmuyor fakat bunun yerine öğrencilerin sembolik bir eşya taşınması isteniyor. Okullar tarafından ayırt edilebilmek için öğrencilerin şapka takması isteniyor.
Okullarda Hizmetli Bulunmuyor
Türkiye’deki okulların hepsinde temizlik görevlisi ya da kantin görevlisi gibi birçok hizmetlinin yer aldığını görebilirsiniz. Fakat Japonya’da hiçbir okulda hizmetli bulunmuyor. Hizmetliler yerine okulun yapılacak olan temizlikleri öğrencilere yaptırılıyor. Bu sayede öğrencilerin iş birliği kavramını öğrenmesi sağlanıyor. Tuvalet temizlikleri bile öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu nedenle her öğrenci okulun pislenmesini engellemek istiyor.
Her Okulda Aynı Öğle Yemeği Verilmesi
Japon okullarının bir ortak noktası da aynı saatlerde aynı öğle yemeğinin verilmesidir. Özellikle Japon devlet okullarının bunu yapması zorunludur. Öğrencilere ücretsiz olarak öğle yemeği verilmesi şarttır. Her öğrenci aynı anda ve aynı saatte öğle yemeğini yer. Bu destek devlet tarafından okullara verilmektedir. Bu sayede yemek yemenin birlik ve beraberlik göstergesi olduğu öğrencilere işlenir.
Her Sınıfın Öğretmeni Tektir
Japon okullarında her ders için ayrı bir öğretmen derse girmemektedir. Aynı zamanda bu öğretmen hastalandığı takdirde yerine derse girmek için bir öğretmen de verilmemektedir. Öğretmen derse gelmese bile öğrencilerin okula gelmesi zorunludur. Öğretmenin yokluğunda öğrenciler yine ders çalışır ve kendilerine verilen ödevleri sınıf içerisinde tamamlarlar. Bu sayede öğretmen yokluğunun boş vakit olarak değerlendirilmesi önlenir. Öğrencilerin kendi kendilerinin öğretmeni olması da bu şekilde sağlanmaktadır.