Habertürk haber kanalında Fatmanur Boylu tarafından yapılan habere göre Türkiye’deki lise eğitim sisteminde değişikliğe gidilecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından edinilen bilgilere göre liselerin iki tip olacağı ve eğitim süresinin kısalarak 3 yıl olacağı hakkında iddialar ortaya atıldı. Peki yeni eğitim sistemi nasıl olacak? Öğrencileri bu yeni eğitim sisteminde neler bekliyor olacak?
Almanya’daki Sistemden Etkilenildi
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre yeni eğitim sisteminin sahibi Almanya. Almanya’nın Abitur Diploma Programı’ndan esinlenilerek sistemin hazırlandığı belirtiliyor. Yapılacak olan sistemin hedefinde üniversite sınavlarının önüne geçilmesi ve bu sınavlardaki başarısızlık yerine öğrencilerin ilgi alanlarına mensup üniversitelerde olması sağlanacak.
İleri ve Normal Lise
Esinlenilen eğitim modeline göre liseler iki tip olarak sınıflandırılacak; Normal ve İleri lise. Bu doğrultuda İleri liseler grubu içerisinde fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve proje liseleri yer alacak. Normal liselerde eğitim süresi 3 yıl olurken ileri liselerde 3+1 ile 4 yıl sürecek. Normal liseler üniversite hayatına hazırlanmak istemeyen direkt olarak iş hayatına başlamak isteyen öğrenciler için olacak. İleri liseler de ise öğrenciler 3+1 yıllık sistemle üniversiteye hazırlanmış olacak. Her iki lisede de okuyan öğrenciler için üniversite sınavı uygulanacak fakat bu sınavlar farklı bir şekilde gerçekleşecek. Normal liseler için normal üniversite sınavı yapılırken ileri liseler için farklı bir üniversite sınavı yapılacak. Normal liseye giden öğrenci de 3 yıllık eğitim süresinin sonunda üniversite okuma şansını bulacak.
3 Yıllık Eğitim Süresi
Yeni sistemle birlikte liselerin eğitim süresinin 4 yıl yerine 3+1 yıl olması hedeflendi. Yani eğitim sisteminde;
- Okul öncesi yaş 5’e
- İlkokul için hazırlık yaşı 5+1’e
- İlkokul yaşı 6-11’e
- Ortaokul yaşı 12-14’e
- Normal ve İleri lise yaşı 3+1 ile 15-18’e
düşmüş oldu.
Adrese Dayalı Kayıt Sistemi
Normal lisede okumak isteyen bir öğrencinin okula kayıt olabilmesi için adresine dayalı kayıt sistemini uygulaması yeterli olacak. Normal liseye giden öğrencilerin üniversite okuma zorunluluğu bulunmayacak. Dilerlerse liseden sonra direkt olarak iş hayatına başlayabilecekleri gibi üniversite sınavına girerek de üniversite okuma fırsatını bulabilecekler.
Lise diplomalarını alan öğrenciler gerekli bilgilerini sistem üzerinden giriş yaptıktan sonra üniversite kaydı oluşturup sınava giriş yapabilecek. Üniversite sınavı normal liseler için yılda 2 kez yapılacak. Üniversite sınavı sonucunda alınan puanın üzerine öğrencinin “hayat boyu” almış olduğu eğitimin ortalaması eklenecek. Öğretmen kararları da gideceği üniversitede ön planda tutulacak.
İleri Liselerde Değerlendirme Sistemi
İleri liselerde ise farklı bir eğitim sistemi söz konusu olacak. İleri liselerin temel amacı öğrencilerin üniversitelere hazırlanmasını sağlamak olacak. Bu nedenle tüm eğitim sistemi üniversitelere yönelik yapılacak.
İleri liselere öğrencinin kayıt yaptırabilmesi için İleri Lise Giriş Sınavı’na girmesi gerekecek. Bu sınav sonucunun %60’ı, ilk ve ortaokul hayatlarında almış oldukları ağırlıklı yıl sonu notlarının ortalamasının %10’u, öğrencilere ait portfolyo puanının %20’si ve öğretmenlerin öğrencilere verecek olduğu puanın %10’nun eklenmesiyle öğrencilerin puanı oluşturulacak. Puana bağlı olarak öğrenci İleri lise tercihi yapabilecek.