Hangimiz istemezdik karşımızdaki insana tek bir bakışımızın yetmesini değil mi? Karşımızdaki insana bakar bakmaz onun hakkında bilgi edinebilmeyi, karakterini ve kişiliğini öğrenebilmeyi hepimiz isterdik. İnsanlar olarak bunu yapamıyor olabiliriz ama yapay zeka teknolojisiyle artık bunu öğrenmek mümkün bir hale geldi!
Göz Taramasıyla Kişilik Analizi
Yapay zeka teknolojisinde yaşanan gelişmeler hız tanımıyor. Günden güne gelişen yapay zeka teknolojisiyle artık karşınızdaki insanın nasıl bir karakter sahibi olduğunu öğrenebilmeniz mümkün. Bunun için ufak bir göz taraması yeterli oluyor. Yapay zeka teknolojisi sayesinde göz devinimlerini analiz ediliyor. Bu analiz kişinin karakteri hakkında bilgi edinmenizi sağlıyor.
Bilim dünyasının çığır açan teknolojisi yapay zeka sayesinde “Gözler kalbin aynasıdır” lafının kanıtlandığını görebiliyoruz. Henüz karşımızdaki insanın nasıl biri olduğunu bizler anlayamazken yapay zeka ürünleri artık insan gözünden yola çıkarak insan kişiliği hakkında bilgi verebiliyor.
Tobias Loetscher ve Arkadaşları Tarafından Keşfedildi
Güney Avustralya Üniversitesi’nde bulunan Tobias Loestcher ve arkadaşları, yapay zeka teknolojisi ile ruhbilim arasında bir bağ kurulup kurulamayacağını merak etti. Ruhbilimin yapay zeka teknolojisiyle birleşmesi halinde insan kişiliği hakkında bilgi toplanabilir mi sorusuna yanıt aradılar. Sonuç olarak, göz devinimlerinin taranması ile kişilik hakkında bilgi edinebilme imkanın olduğunu buldular.
42 Kişilik Grup Oluşturuldu
Tobias Loetscher ve arkadaşlarının yaptığı projenin denenmesi için gönüllü bireylerin yer aldığı 42 kişilik bir öğrenci grubu oluşturuldu. Bu öğrencilere göz izleme aygıtları yerleştirildi. Tüm grup üyelerinin günlük yaşamlarına aygıt yokmuş gibi davranması istendi. Gün içerisinde gezdikleri her yerde bu aygıtlar aracılığıyla çevrelerindeki insanlar izlendi.
5 Temel Kişilik Özelliği
Oluşturulan gruptaki öğrencilerin 5 temel kişilik özelliği ile değerlendirilmesi yapıldı. Bu temel kişilik özellikleri; dengesizlik, dışadönüklülük, yumuşak başlılık, sorumluluk ve deneyimlere açıklık olarak yer aldı.
Katılımcıların anket yoluyla kişilik özellikleri tespit edildikten sonra aygıtlarla göz hareketlerini izlemeleri istendi. Sonuç olarak göz hareketlerinin takip edilmesi sonucunda aynı anket sonuçlarına varıldığı görüldü.
Örneğin, dengesiz ve sinirli kişilerin gözlerini daha hızlı kırptığı tespit edilirken vicdan ve merhamet duygusuna sahip olan kişilerin göz bebeklerinde dalgalanmalar meydana geldiği kanıtlandı. Yapılan sonuçlar çok şaşırtıcı olmakla birlikte %100 kesin ve doğru bilgi vermesi, araştırmacıların merakını daha çok arttırdı.
Bu Teknoloji Nerede Kullanılacak?
Teknolojinin özellikle ruhbilim alanındaki tıbbi geliştirmeleri iyileştirmesi bekleniyor. Şizofreni gibi birçok derin psikolojik hastalığın tedavisinde kullanılması amaçlanan bu teknolojiyle kişilerin duygusal yönlerinin tespitinin daha net bir şekilde yapılması hedefleniyor. Kişilik bozukluklarının tedavisinde büyük ilerleme kaydedileceği ve bu alandaki tedavi yöntemlerinin iyileştirilmesi alanında yapay zeka teknolojisinin kullanılabileceği düşünülüyor.
Aynı zamanda çalışan insanların işe alınmadan önce kişilik analizlerinin yapılması için de bu teknolojinin kullanılacağı düşünülüyor. Takım çalışmasına uyumlu bir bireyin hangi göz devinimlerine sahip olduğunun tespiti sayesinde işe alımların daha başarılı geçmesi amaçlanıyor.