Kış aylarının etkisini iyiden iyiye göstermesinin ardından oluşan soğuk hava ve ardından gelen hava kirliliği özellikle kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kenan Durna özellikle kış aylarında kalp hastalarını uyarıyor. Soğuk havanın kirli havayla birleşmesi hem tansiyon hastalarını hem de kalp hastalarını etkisi altına alıyor.
Yapılan araştırmalarda insan vücudunun iç ısısı 36 ile 37 derece arasında belirlenmiştir. Bu durum soğuk havalarla birleşince birtakım değişikliklere sebep olabilir. Vücutta meydana gelen ısı kaybının aşırı olması vücutta tepkimelere ve şoklara sebep olur. Özellikle soğuk havalarda dışarı çıkmak damarların yaşadığı ısı kaybından dolayı büzüşmesini sağlar. Kaslar istemsiz olarak kasılır ve titreme miktarını artırır. Böyle durumlarda harekete geçen vücut kalple birlikte daha fazla kan akışı sağlamak için hızlı bir pompalama işlemi gerçekleştirir. Tüm bu işlemler için kalbin artan oksijen ihtiyacının karşılanması gerekir. Kalp bu aşamada normalden daha fazla yorulur. Tüm bu yorucu işlemlerin kalp hastalığı olan kişilerde gerçekleşmesi risk grubunu artırır.
Her Vücut Aynı Tepkiyi Vermez
Soğuk havalara karşı vücudun verdiği tepki her insan için aynı olmaz. Bazı kişiler soğuk havalarda kendisini ve vücudunu daha dinç hissederken bazı kişilerin ciddi anlamda soğuk havalarda vücudunun direnç kaybettiği görülebilir. Bu durumda kişilerin yaşı, cinsiyeti, kronik hastalıklarının durumu, kalbin yapısı, ailedeki kalp hastalıkları öyküsünün mutlaka etkilidir. Hastalıklara karşı direnç göstermek ve işinizi sağlama almak istiyorsanız her kış öncesi detaylı bir sağlık muayenesinden geçmenizi öneririz.
Kışın Sporu Evinizde Yapın
Bahar ve yaz aylarında uzmanlar açık hava yürüyüşlerinin ne kadar önemli olduğunu her fırsatta vurguluyorlar. Ancak kış ayı için aynı durum pek geçerli değil gibi görünüyor. Kış mevsiminde fiziksel aktivitenin vücuda sağladığı yorgunluk soğuk hava ile birleşince kalbiniz daha hızlı yorulabilir. Soğuk havalarda her zaman yürürken rüzgarı arkanıza almanız önerilir. Kalp şikayetleri bulunanların ise soğuk havalarda keyfiyen dışarı çıkmaları kesinlikle önerilmiyor.
Kol Ağrılarını Hafife Almayın
Kalp hastalıkları vücutta bazı belirtilerle açığa çıkıyor. Göğüs kafesine içeriden uygulanan bir baskı, yanma hissi ve sıkışma gibi belirtiler kalp krizinin belirtileri olabilir. Bunun yanı sıra en ufak bir fiziksel aktivitede meydana gelen ağrılar, kolda meydana gelen karıncalanma, nefes darlığı, midede meydana gelen ağrı mutlaka ciddiye alınmalıdır. Özellikle kol ağrıları kalp krizinin belirtileri arasındaki ilk sırada yer aldığı için mutlaka şikayetler dikkate alınmalıdır.
Soğuk havalarda egzersiz yapmak isteyenler havanın daha soğuk olduğu günün ilk saatlerini tercih etmek yerine nispeten daha ılık olacak öğlen saatlerini tercih edebilirler. Çok kalın giyinmek içeriden terleme ile birlikte kişinin hareketini kısıtlayabilir. Ayrıca soğuk havayla birleşince hastalıklara davetiye çıkaracağından dolayı mevsime uygun abartısız giyinmek doktorlar tarafından da öneriliyor.