Üniversite sınavı için az bir zaman kaldı. Bu yıl üniversite sınavına girecek olan öğrencileri şimdiden heyecan sardı. Üniversiteye gitmek için çok çaba harcayan öğrencilerinize nasıl davranmalısınız? Oldukça stresli bir dönem olan üniversite sınavı dönemini nasıl geçirmelisiniz?
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner üniversite için hazırlık yapan öğrenciler hakkında onlara nasıl davranılması gerektiğine dair ipuçları verdi. Öner, sınava az bir zaman kala birçok öğrencinin depresyon belirtisi gösterdiğine ve stresle başa çıkma konusunda zorlandığında değindi.
Öner öğrenciler için “Yapabileceğinizin, elinizden gelenin en iyisine odaklanın; sizi dersten alı koyanlara sırtınızı dönün; bu yıl çalışmanın karşılığını bir ömür boyu alacağınızı düşünerek motive olun” diyerek tavsiyelerde bulundu.
Sınava Hazırlanan Gençlere Tüyo
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner üniversite sınavına hazırlanan genç bireyler için kendi önerilerini sundu. Öğrencilerin motivasyonunu arttırmak için çabalamak gerektiğini söyleyen Öner bu konuda ebeveynlere oldukça büyük görevler düştüğünü ifade etti.
Öner öğrenciler için, “Yapabileceğinizin en iyisini yapın. Herkesin aynı başarıyı göstermesi mümkün değildir. Burada önemli olan sizin gerçekten yapabileceğinizi, elinizden gelenin en iyisini yapmanızdır. Eğer bunu yaptıysanız sonuç da hak ettiğiniz gibi olacaktır” diyerek tüyolar verdi.
Öğrencilere sınavdan korkmamalarını öğütleyen Öner, herkesin sınavda zorlanacağını hatırlattı. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Öner, “Ben bu kadar yapabiliyorum demek yerine her gün biraz daha iyisini hedefleyin.” diyerek öğrencilere sınava hazırlık aşaması için öğüt verdi.
Spor Yaptığınızı Düşünün
Prof. Dr. Özgür Öner, öğrencilerin üniversite sınavı sürecini spor yapmak gibi düşünmelerini istedi ve “Spor yaptığınızı düşünün. İlk gün 500 metre yürürsünüz, zorlanırsınız. Ancak birkaç gün sonra aynı mesafeyi rahat yürür, sonra üzerine eklersiniz. Ders çalışmak da böyledir. Her gün birkaç dakika, birkaç soru arttırarak ilerleyin.” dedi.
Hedefler Önemli
Öğrencilerin kendisine hedef belirlemesini isteyen Öner, “Hedefinizi iyi belirleyin. Seçeceğiniz meslek hakkında bilgi edinin. Buna uygun ders çalışın. Hedefinizi dağıtıp işinizi zorlaştırmayın. Sabırlı olun. Hedefinize ulaşmak için fedakarlıkta bulunmanız gerektiğini unutmayın. Her sonuç tercihlerin eseridir. Hızlı sonuç almaktan çok, zaman içinde hızlanmayı hedefleyin” diyerek açıklamalarına devam etti.
“Konsantrasyon = Motivasyon” diyerek öğrencilerin kendisini konsantrasyon ile motive etmesi gerektiğini belirten Öner, ” Motivasyon da ödülle çok alakalıdır. Eğer ders çalışmanın neticesinde başarının geleceğine inanırsanız hızlı bir motivasyon ardından da ders çalışma isteği gelecektir. Motive olursanız daha başarılı olursunuz. Başarılı oldukça motivasyonunuz ve çalışma isteğiniz artar. Çalışma planınızı küçük parçalara bölün. Eksiğinizin çok olduğunu düşünüp kendinizi korkutmayın. Eğer ders bilgisi konusunda temel eksikleriniz varsa bunlara yoğunlaşın. Bu eksikler giderildikçe motivasyonunuz artacaktır.” dedi.
Engellere Aldırış Etmeyin
Öğrencilerin ders çalışırken birçok engelle karşılaşabileceğini ifade eden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner öğrencilere engellere takılmaması gerektiğini hatırlattı ve ekledi;
“Engellere takılmayın. Ders çalışmak konusundaki engelleriniz varsa onları belirleyin ve ortadan kaldırın. Sosyal medya, arkadaşlar ya da internet oyunlarına çok vakit ayırıyorsanız bunları kısıtlayın. Bu yılı hedefinize ulaşmaya ayırın.
Duygusal kaçışlara kapılmayın. Sadece iyi yaptığınız konulara odaklanıp diğerlerini görmezden gelmeyin. Örneğin sadece edebiyat yapıp hiç yapamadığınız matematiğe sırtınızı dönmeyin. Eğer matematikten de sınava girecekseniz ona da zaman ayırmanız gerektiğini unutmayın.”