Kış aylarının kendisini iyiden iyiye gösterdiği şu günlerde soğuk havanın etkisiyle pek çok kişi hastalıkla boğuşuyor. Hastane acillerinin dolu olduğu, ilaçların şeker gibi yutulduğu bu dönemde vitamin kullananlar için tehlike çanları çalıyor. Soğuk havalarda hayattan geri kalmamak, hasta olmamak ve kendimizi daha güçlü hissetmek için vitamin haplarına sarılıyoruz. Çoğu vitamin gün içerisinde daha zinde olmamızı sağlarken bağışıklığımızı güçlendiriyor. Ancak bunu yaparken vücudumuza verdiği zararları da var. Bu zararlardan haberdar mısınız? Çoğu zaman kaş yaparken göz çıkartıyoruz.
Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Uğur Muşabak masum görünen vitaminlerin iç yüzünü anlattı. Aslında fayda sağlıyor sanırken vücudumuza verdiğimiz zararlardan bahsetti.
Vitamin eksikliğinin doğal yollardan karşılanmaması halinde kimyasal ilaçlar üzerinden karşılanmasının mümkün olduğu ancak doğal besinler kadar vücuda katkı sağlamadığı belirtildi. Doktor kontrolünde gerekli görüldüğü takdirde vitamin ve mineral desteğinin alınmasının son derece önemli olduğuna parmak basılırken özellikle kış aylarında grip, soğuk algınlığı, zatürre gibi hastalıklarda bağışıklığın güçlendirilmesinin ne kadar gerekli olduğu bir kez daha vurgulandı. Ancak her durumda vitaminlere sarılmak ne kadar doğru?
Her Vitaminin Yan Etkisi Var
Gereksiz yere ya da aşırı dozda vitamin kullanımı fayda yerine zarar vermeye başlıyor. A vitamini fazla alındığı zaman vücutta bazı tepkimelere neden oluyor. Bunlar arasında deride dökülme, pullanma, kaslarda güçsüzlük ve çeşitli ağrılar ortaya çıkıyor.
Fazla vitamin ve mineraller bir süre sonra organları etkiliyor. Karaciğerde biriken enzimler toksik etki yaptığı için çeşitli hastalıklara sebep olabilir. D vitaminin fazla alınması vücutta kalsiyum oranını artırır. Kalp ritminde meydana gelen bozukluklar ve böbrekte biriken taş zaman zaman kas kramplarına da neden olabilir. E vitaminin fazla alınması başta ağrı ve dönmelere sebep olurken zinde hissetmek için alınan vitaminler genel olarak halsizliğe neden olabilir. Her vitaminin dozunda ve vücudun ihtiyacı halinde kullanılması gerekir. Fazla tüketilen vitaminlerin kendisine özel yan etkileri bulunmaktadır. Vücutta biriken vitamin kalıntıları toksik etkiye neden olabilir.
Vücuda Fayda Sağlamak İsterken Zarar Verebilirsiniz
Sağlıklı bireyler için uzmanlar dışarıdan kimyasal takviyeler yerine doğal besin takviyeleri ile sorunun karşılanmasını bekliyorlar. Sağlıklı bir bireyin dengeli ve sağlıklı beslenmesi halinde herhangi bir vitamin ya da mineral ihtiyacının kalmayacağı düşünülüyor.
Özellikle uzmanlar marketlerde bağışıklık sistemini güçlendirecek ilaç formunda satılan takviyelerin kullanılmaması konusunda uyarıyor. Doktor kontrolünde etkileri kanıtlanmamış olan bu kalıntılar kişiyi ölüme kadar götürebilmektedir. Bu noktada sağlıklı olmak isterken çeşitli sağlık sorunlarını gündeme taşıyabilirsiniz. Düzenli beslenmenin yanı sıra düzenli hareket ve düzenli uyku vücudun kendisini toparlaması ve bağışıklığını güçlendirmesi için son derece önemli. Çoğu takviyenin aslında gereksiz olduğu ve vücuda alınan gereksiz kimyasallar olduğu düşünülüyor. Bu noktada dikkatli davranmakta fayda var.