İlerleyen yıllarda tüm hayatı etkileyen ayak sağlığı için gerekli önlemlerin küçük yaşlarda alınması gerekiyor. Bu konuda ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Çok hızlı büyüyen çocukların ayakkabı numaraları da gelişme çağında çok hızlı bir şekilde yükseliyor. Çoğu zaman daha birkaç kez giyilmiş ayakkabılar numarası olmadığı için eskimeden kullanılmayan eşyalar arasındaki yerini alıyor. Bu durumda ebeveynlerin büyük kısmı daha tutumlu olmak adına çocuklarına büyük numaralı ayakkabıları almayı tercih ediyorlar. Seneye de giyer mantığı ile hareket edilirken doğru bir hareket yapıldığı düşünülüyor. Ancak uzmanlar bu konuda kesin bir dille uyarıyorlar.
Üsküdar Üniversitesi NP İstanbul Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Doktor Abdullah Şarlak ayakkabı alışverişi konusunda aileleri uyarıyor. Büyük alınan ayakkabıların çocukların ayak gelişimine olumsuz katkı sağladığını söylerken bu konuda ortopedik sorun yaşanmaması için seçilecek ayakkabı özelliklerini anlatıyor.
Ayakkabı Alışverişine Akşam Çıkın!
Akşamları günün yorgunluğu ile biz fark etmesek bile ayaklarımız bir miktar şişer. Bunun için doğru ayakkabı alışverişi yapmak için akşam saatlerini tercih edebiliriz. Şişen ayaklara tam oturan ayakkabı gün içerisinde normal ayakları da kavrayarak rahat ettirecektir. Ayakkabının üretildiği malzemede ayak sağlığı için çok önemli. Uzmanlar tercihen gerçek deriden yapılmış yumuşak ve hafif modellerin tercih edilmesini doğru buluyor. Ortopedik ayakkabıların iç taban kısmı şok emici özelliğe sahip olmakla birlikte ayak yapısını destekleyen modellerden oluşuyor. Ayağın baş parmağı ile ayakkabı arasında 1 santimetre mesafenin olmasına dikkat edilmelidir. Ayakkabı giyerken zorlanıyor ve her seferinde çekecek giymek zorunda kalıyorsanız bu yanlış bir tercih olabilir. Hiç topuğu olmayan ya da yüksek topuklu ayakkabılar doğru bir tercih olmayacaktır.
Büyük Ayakkabılar Ayak Yapısını Bozuyor
Çoğu aile hızla büyüyen çocuklarının ayakkabılarını seneye de giymesi için bir numara büyük tercih ediyorlar. Ayakkabının içerisinde küçük kalan ayaklar bir süre sonra yapısal olarak bozulmaya başlıyor. Çocukların rahat etmedikleri ayakkabılarda doğru yürüyemedikleri ve zaman içerisinde bu durumun alışkanlık haline geldiği gözlemlenmiştir. Sıkma ya da bol gelme durumunda ayakkabılar ayağı vuracağı için ayaklarda yaralar meydana gelebilir. Bu yaralar bir süre sonra nasıra dönüşebilir.
Çocukların gelişim çağında ayakları çok hızlı büyüdüğü için 6 ay aralıklarla ayakkabı kontrolünün ebeveynler tarafından yapılması bekleniyor. Özellikle kışlık kalın ayakkabıların seçiminde tam numara almak çok önemli. Büyük alınan ayakkabılar bir süre sonra çocukların yürümesini zorlaştırıyor. Ayak bileğini zorlayan büyük ayakkabılar yürürken ya da koşarken burkulmalara ya da istenmeyen kazalara neden olabilir. Uzmanlar çocukların ayak sağlığı konusunda ailelerin bilinçlenmeleri gerektiğini öneriyorlar. Küçük yaşlarda ailelerin dikkati ilerleyen yıllarda ortopedi sorunu yaşamayan bireylerin yetişmesini sağlayabilir. Ortopedi uzmanları kendilerine ayak ağrıları, çarpıklaşma ya da çeşitli eklem sorunları ile başvuran bireylerin büyük bir kısmının sorunlarının çocukluk dönemlerine dayandığını iddia ediyorlar.