Okul öncesi eğitim ile ilgili olarak birçok yerde farklı yorumlar yapılmaktadır. Çocuk zeka gelişiminin %70’lik kısmının 7 yaşına kadar olan süreçte tamamlandığını ve öğrenme becerisinin bu yaşta geliştiğini bildiğinizde okul öncesi eğitimin ne kadar önemli bir dönem olduğunu anlayabilirsiniz.
Çocukların gelişimlerinde önemli bir rol oynayan okul öncesi dönem, çocukların daha sağlıklı ilişkiler kurabilmesini sağlarken aynı zamanda çocukların grup içerisinde yer alabilmesini, kültürel değerlere sahip çıkabilmesini, sosyalleşmesini ve kendini fark etmesini sağlamaktadır. Bu olguların gelişebilmesi için okul öncesi eğitim mutlaka çocuk gelişiminde gereklidir.
Bazı anne ve babalar okul öncesi eğitim dönemini yalnızca “masraf” olarak nitelendirmektedir. Fakat çocukların sonraki yaşamlarında önemli bir role sahip olan; bedensel, psikomotor, sosyal-duygusal, zihin ve dil gelişimlerinin büyük ölçüde tamamlanmasında okul öncesi dönem etkilidir. Bu dönemde kişilik şekillenir ve bu şekillenme tamamlanana kadar çocuklarda sürekli olarak değişim yaşadığı görülür.
Okul Öncesi Dönemdeki Çocuk Nasıldır?
Okul öncesi dönem yaşında olan çocuk, meraklı ve aktiftir. Sürekli olarak çevresinde yaşanan olaylara, eşyalara karşı büyük bir ilgisi olacaktır. Merak ettiklerini sürekli olarak araştırmak ve bilmek isteyecektir. Bu nedenle yaşanan olayları ya da merak edilen her olayı uzaktan izlemek yerine içerisinde olmak isteyeceklerdir.
Bu dönemdeki çocuklar duyularını kullanarak nesnelerle tanışmak ve nesneleri ellemek, koklamak, bazen de tadına bakmak isteyebilirler. Bu durum çevrede bulunan her şeyi tanıma isteğinden kaynaklanmaktadır.
Okul Öncesi Dönemde Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Bu dönemdeki çocuğa her şeyi anlatmaktan vazgeçmeli ve onun yerine, onun olayı araştırmasını sağlamalısınız. Bu durum çocuk için en eğitici ve verimli yol olacaktır.
Bu dönemde çocuk oldukça meraklı bir kişiliğe sahip olacağı için anne ve baba olarak çocuklarınızın soru sormasını desteklemeli ve ilgi duyabilecekleri alanlar hakkında onları bilgilendirmelisiniz. Bu sayede çocuklar hayal güçlerini destekleyecek bilgiler edinebilir.
Çocukların farklı ortamlar görmesi ve farklı kültürden, aileden gelen çocuklarla aynı ortamda bulunması gereklidir. Bu da okul öncesi eğitim kurumları tarafından yapılmaktadır. Çocukların bu ortamlarda bulunarak güven duygusunu kazanması sağlanır. Aile dışında da sosyal bir ortamda bulunması sağlanarak gelişimine katkı sağlanır. Hem bedensel hem de zihinsel gelişim için okul öncesi eğitim gereklidir.
Okul Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Okul öncesi eğitim için tercih edeceğiniz okul da oldukça önemlidir. Okulun eve olan mesafesi, okul tarafından verilen eğitim sistemi vb. konularda geniş çaplı düşünülmesi ve en doğru kararın verilmesi gereklidir.
Okulun eve olan mesafesinin yürüyüş ile en fazla 20 dakika olması gerekir. Bu sayede çocuğunuzun evden uzakta bulunmamasını ve tanımış olduğu çevreden ayrılmamasını sağlarsınız. Çocuklarınızın servis sıkıntısı çekmemesi için bu ayrıntıya dikkat etmelisiniz.
Okulda bulunan öğretmenlerin davranışlarını ve çocuklara karşı yaklaşımlarını okulu ziyaret ederek öğrenebilirsiniz. Çocuğunuzu okula yazdırmadan önce mutlaka okulu ziyaret etmeniz bu nedenle önemli bir detaydır.
Okulun her alanının yeterli olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Okulun temizliği, oyuncak ve malzeme çeşitliliği, bahçesi, güvenliği ve fiziksel özellikleri dikkat etmeniz gereken noktalardır.