Yurt dışından alışveriş yapmak, oldukça hesaplı alışveriş yöntemlerinden biriydi. AliExpress, Amazon vb. yurt dışı ticaret sitelerinden alışveriş yapan birçok insan bulunuyordu. Ülkemizde oldukça pahalıya satılan ürünlerin, internet aracılığıyla daha ucuza alınmasını sağlayan bu sitelerden alışveriş yapmak artık daha da zor olacak!
Yurt dışından getirilen her türlü ürün için ülkemizde 22 Euro değerinde veri muafiyeti bulunmaktaydı. Geçtiğimiz hafta vergi muafiyetinin kaldırılmasıyla birlikte, internet alışverişlerinden vatandaşın alışveriş yapması zorlaştı. 1 Euro değerinde ürün alınsa bile vatandaşlar artık gümrük vergisi ödemek zorunda…
Türkiye’deki vergi muafiyeti ilk olarak 75 Euro değerinde yapılmaktaydı. Bu, vatandaşların yurt dışı alışverişlerinin kolaylaşmasını sağlıyordu. Daha kolay alışverişin yanı sıra, posta ve hızlı kargo yöntemleriyle taşımacılık sağlanıyor ve vatandaşlar ürünlerine en fazla 60 gün olmak kaydıyla ulaşabiliyordu. Zaman içerisinde getirilen düzenlemelerle birlikte 75 Euro olan vergi muafiyeti önce 30 Euro, ardından 22 Euro’ya düşüş yaşadı. 2016 yılında yapılan düzenlemeden sonra, 2019 yılında getirilen düzenlemeyle birlikte vergi muafiyeti tamamen kaldırılmış oldu.
Vergi muafiyeti hakkındaki tartışmalar ilk olarak 27 Şubat 2019 tarihinde ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak, 27 Şubat tarihinde gerçekleştirmiş olduğu bir açıklamasında yurt dışında yer alan e-ticaret sitelerinden getirilecek olan ürünler için yeni bir vergi sisteminin uygulanacağına yönelik işaretler vermişti. Çeşitli vergilerin üst üste gelmesiyle birlikte, çevrimiçi alışveriş yapılabilen yurt dışı sitelerinden satın alınacak ürünler için vergi muafiyeti de böylelikle kaldırılmış oldu.
Geçtiğimiz hafta alınan bu karar ve getirilen düzenlemenin, 15 gün sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yürürlüğe girecek olan karara göre Amazon, Alibaba, AliExpress gibi uluslararası ticaret yapılabilme imkanı bulunan alışveriş sitelerinden ya da platformlardan 1 Euro değerinde alışveriş yapılsa bile vergi ödenmesi gerekecek. Bu vergiler, Avrupa Birliği tarafından gelecek ürünler için yüzde 18 oranında, Avrupa Birliği dışında kalan ülkeler için yüzde 20 oranında belirlendi.
Düzenlemenin içerisinde yurt dışından satın alınan cep telefonlarına yönelik kararlar da bulunuyordu. Alınan yeni kararlara göre yurt dışından getirilen telefonun kayıt ettirilebilme süresi iki yıldan üç yıla çıkarıldı. Cep telefonu kaydı sırasında ödenecek olan harç ise 618 lira 60 kuruş olarak belirlendi. Fakat ödenecek tek tutar bu değil… Eğer ürününüz bin 500 Euro değerini geçiyorsa, yine vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz. Fakat ürününüz 150 Euro ve altında bulunuyorsa ve bu ürün kişisel kullanıma ait olan kitap ve diğer basılı yayınlardan oluşuyorsa, devlet tarafınızdan vergi almayacak.
Bu durumda AliExpress, Amazon ve Alibaba gibi siteleri kullanan kişileri zorlu günler bekliyor olacak! Gümrük vergisi adı altında toplanacak bu ürünlerin gelecek düzenlemelerle vergi artışıyla alım gücünü daha da zorlaştırılacağı düşünülüyor. Berat Albayrak’ın Çin’den gelecek ürünlere dair yaptığı açıklama ise “Çin’den gelen ürünlere de mi vergi alınacak?” sorusunu sordurtuyor….