Uzmanlar bağışıklık kazanımı sebebiyle gereksiz antibiyotik kullanımının ne kadar zararlı olduğunu her fırsatta dile getiriyorlar. Son zamanlarda antibiyotik kullanımının bilinçsiz hale gelmesi çeşitli riskleri beraberinde getirmeye başladı. Şeker gibi içtiğimiz antibiyotikler doktor kontrolünde kullanılmadığı takdirde hastalıklara etki etmekten daha çok yardımcı olmaya başlıyor. Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmanın ardından ilerleyen yıllarda pek çok bakteri ve virüsün antibiyotiklere karşı direnç kazanacağından dolayı tedavi edilmesinin mümkün olmayacağı dile getirildi.
Son zamanlarda hastane enfeksiyonları adı altında korkutucu hastalıklar gündeme gelmeye başladı. Peki nedir bu hastane enfeksiyonu? Nasıl geçer? Ölümcül sonuçlar doğuran ve vücudun bağışıklığını derinden etkileyen bu enfeksiyonlara karşı antibiyotikle savaş açılıyor. Ancak gereksiz şekilde kullanılan antibiyotikler artık bağışıklığa etki etmediği için son dönemlerde hastane enfeksiyonlarının sayısı giderek arttı ve ardından ölümcül sonuçlar herkesi endişelendirmeye başladı.
Hastane Enfeksiyonu Gelişimi Çok Yaygın
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Hastanesi Sağlık Uygulama ce Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Profesör Doktor Serpil Erol hastane enfeksiyonu ile antibiyotik kullanımı arasında bağlantıyı anlattı. Hastane enfeksiyonlarının pek çok organın çalışma düzenini bozup vücudun sinir ve bağışıklık sistemini çökertebilecek güçte olduğu belirlendi. Gereksiz antibiyotik kullanımı enfeksiyonların tedavisi sırasında artık işe yaramadığı için pek çok sorunu beraberinde getirdiği öğrenildi.
Özellikle hastanede yatan hastalarda hastane enfeksiyonunun gelişme olasılığının yüzde 7 ile yüzde 12 arasında değiştiği öğrenildi. Bazen kuluçka döneminde olan enfeksiyon hastaneden taburcu olduktan sonra da ortaya çıkabiliyor. Hastane enfeksiyonunu azaltmak için iki yöntem bulunuyor. Bunlardan birisi sık sık el yıkamak, diğeri ise gereksiz antibiyotik kullanımının bir an önce bırakılması olarak ifade ediliyor.
Hastane enfeksiyonları genel olarak hastaneye yattıktan 48 ile 72 saat sonra ortaya çıkabildiği gibi kuluçka döneminde olması halinde hastaneden taburcu olduktan 10 gün sonra da ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalarda dünyadaki pek çok hastalığın sebebinin bu enfeksiyonlar olduğu belirlendi.
Hastane Enfeksiyonu Neden Ortaya Çıkar?
Hastane enfeksiyonu kişiye özel olarak değişiklik göstermektedir. Hastaların bağışıklık sistemlerinin zayıflaması, ileri yaşa bağlı olarak gelişen zayıf bünye, çok çeşitli tıbbi işlemlere maruz kalma, antibiyotik kullanımının fazla olması ve el hijyeninin yeteri kadar sağlanamaması bu faktörlerin başında geliyor.
Hastanede yatan her hastanın enfeksiyon riski olduğunun bilinmesi gerekiyor. Özellikle hastanelerde daha ağır durumdaki hastaların tedavisi sırasında enfeksiyon riskinin daha fazla açığa çıktığını görmek mümkün.
Avrupa’da yapılan bilimsel bir araştırma sonrasında yılda sadece 4 milyondan fazla insanın sağlık bakımı konusunda yakalandıkları enfeksiyon riskinden kurtulmak için gördükleri sağlık tedavilerinde harcamaların 7 milyar avroya ulaştığı tespit edildi. ABD’de bu tedavi masrafları rekor kırarak 149 milyar dolara kadar çıktı. Özellikle sürekli antibiyotik kullanarak bağışıklık sistemini alıştıran hastalarda enfeksiyonun kontrol altına alınması çok riskli olabiliyor.