Günümüzün en çok dillendirilen konuları arasında yer alan uzay çöpleri hakkında MIT tarafından ilginç bir fikir sunuldu. Fikir: 3D Yazıcılar… Bugünün ve geleceğin en önemli teknolojisi olarak kabul edilebilecek 3D yazıcılar sayesinde sadece dünyanın değil, uzayın da kurutuluşu sağlanacak gibi görünüyor.
Dünya Yörüngesinde 5 Bin Civarında Çöp Var
Bilim insanları, gün geçtikçe uzay çöpleri hakkında daha çok endişelenir bir hale geliyor. Uzay çöpü olarak nitelendirilen bu kavram, uydu gibi yapay bir şekilde oluşturulan cisimlerin, amaçsız ve sahipsiz olarak dünya yörüngesinde dolaşması anlamına geliyor.
Boyutları 1 metreyi aşkın olarak neredeyse 5 bin civarındaki uzay çöpü, şuanda dünyanın yörüngesinde sahipsiz ve amaçsız olarak dolaşıyor. Üstelik bunlardan daha küçük olan binlerce uzay çöpünün olduğundan da şüpheleniliyor. Dünya yörüngesinde yer alan tüm bu çöpler, gerek uzay açısından, gerekse dünyadan fırlatılacak olan yeni cisimler açısından büyük bir sorun haline geliyor. Üstelik bu çöpler yüzünde uzayda seyahat etmek de her geçen gün biraz daha zor bir hal alıyor.
Uzay Sorunları, Dünyadaki Herkesi Yakından İlgilendirir
Massachussetts Instuteof Technology Medya Laboratuvarı’nda (MIT Medya Lab) görev yapan Danielle Wood adında bir uzman, dünya yörüngesindeki bu uzay çöplerinin nasıl en aza indirgenebileceği konusunda ilginç bir fikir ortaya attı. Yapmış olduğu bu açıklamasında ayrıca çok çeşitli milletlerin de uzay teknolojilerinin araştırmalara kolaylıkla dahil olabileceğinden bahseden Wood, uzay ile alakalı yürütülen bütün faaliyetlerin dünyada yaşayan herkesi alakadar ettiğini dile getirdi.
Gelecekte Uzayda Ufak Tefek Fabrikalar Kurulmuş Olacak
MIT Medya Lab araştırmacısı Danielle Wood, çözüm yoluna yönelik yapmış olduğu bu açıklamasında, uzay sorunlarının üstesinden gelebilmek adına 3D yazıcısı türünden teknolojilerinden faydalanarak uygu yapma işlemlerinin uzayda gerçekleştirebileceklerinden bahsetti. Bu şekilde maliyetlerin daha uygun olacağını ifade eden Wood, hali hazırdaki yaklaşımın uzay araçlarının tasarım ve inşanın dünyada gerçekleştirilmesi olduğunu, fakat gelecekte uzayda yer alabilecek ufak tefek fabrikaların hayalini kurabileceklerini ifade etti.
Danielle Wood, ortaya atmış olduğu bu ilginç fikri sayesinde uygunun ömrünü tamamlamasının ardından çöp haline gelmesinin önüne de geçilmiş olacağını ifade ederek, cisimlerin daha küçük parçalara bölünerek geri dönüştürülebileceğinden ya da 3D yazıcılar sayesinde eritilebilip hammaddeye dönüştürülebileceğinden bahsetti. Bu sayede bir taraftan uzayda daha az çöp oluşurken, diğer taraftan da maliyeti daha az olan uyduların yapılacağını açıkladı.
Uzay Araçlarında Kullanılan Yakıtı Seçebilmek Mümkün Mü?
Yapılan açıklamalara göre Wood ve çalışma arkadaşlarının sunmuş olduğu başka bir fikir ise, uzay araçlarında kullanılan yakıtlara yönelik. Şuan ki teknolojide bir uzay aracının fırlatılabilmesi için müthiş derece zehirli bir yakıt kullanılıyor. Bu durum belki de atmosferin zehirlenmesine neden oluyor.
Günümüzde onlarca bilim insanı bu yakıtların kullanım oranını azaltmak üzere çalışmalar yürütürken, Wood tarafından daha radikal bir fikir ortaya atıldı. Uzay araçlarında kullanılan hu yakıtları seçebilmek… Wood ve çalışma arkadaşları, yürütmüş oldukları çalışmalar ile şuanda uzay araçlarında kullanılan bu yakıtların yerine daha uygun ve daha az zehirli bir yakıt türü olan paraffin wax kullanılabilir mi kullanılamaz mı bunun cevabını arıyor.