Yaz aylarının en büyük keyfi sıcak havalarda buz gibi bir havuza girmek. Yüzme tutkusu olanlar için havuza girmek yaz kış dinlemiyor. Kapalı yüzme havuzları buz gibi havada hizmet vermeye devam ediyor. Pek çok kişi spor salonlarında spor sonrasında vücutlarını rahatlatmak için havuza girmeyi tercih ediyorlar. Ancak havuzlar ne kadar hijyenik? Havuzlardaki hijyen yeteri kadar sağlansa bile bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınıyor mu?
Özellikle günümüzde kesin bir tedavisinin olmadığı bilinen AİDS herkesin korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Bu hastalık sanılanın aksine sadece cinsel yolla bulaşmıyor. Tükürük ve kan yolu günümüzde AİDS hastalığının en bilindik nedenleri arasında yer alıyor. Kış aylarında aktivite olarak görülen yüzme sebebiyle kapalı havuzların kullanımı giderek arttı. Bununla birlikte enfeksiyon riskleri de giderek arttı. Temizliğinden emin olunmayan havuzlara girilmesinin son derece riskli olduğu uzmanlar tarafından defalarca yineleniyor.
Pis Havuzlarda Su Yutmak Çok Tehlikeli
Yeteri kadar temizliği yapılmamış ve enfeksiyon riski oluşturan, pek çok kişinin aktif olarak kullandığı havuzlarda çeşitli hastalıkların oluşumu çok daha kolay ve hızlı bi şekilde gerçekleşiyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilimdalı Başkanı Profesör Doktor İlyas Dökmetaş havuzlar konusunda vatandaşları uyarıyor.
Dezenfekte edilmemiş riskli havuzlarda su yutulması bazı virüslerin vücuda girişini kolaylaştırıyor. Bu virüsler ölümcül virüslerde olabilir! Ancak basit virüslerde kişinin mide asiditesi yeterli değilse vücudunda çeşitli tepkimeler ortaya çıkabilir. Genellikle havuzdan sonra görülen ishaller virüsün belirtisidir. Bunun yanı sıra sarılık günümüzde en çok havuzlarda bulaştığı için son derece riskli olabilir. Ağız yolu ile bulaşan virüsler çoğu zaman tehlikeli olabilir. Pis havuzlarda gözün açık kalması göz iltihaplarına sebep oluyor. Gözlerde yanma, kızarıklık şişlik ve akıntılarla kendisini gösteren bu tehlike bazı kişilerde görme fonksiyonlarında bozukluğa bile sebep olabiliyor. Hatta bağışıklığı güçsüz kişiler aldıkları mikropların ardından ciltleri ile tepkilere neden olabilirler. Ciltte ciddi açık yaralar meydana gelebilir.
Havuzlardan AİDS Bulaşır Mı?
Ancak yanlış bilinen bir durum gündeme taşınmaya başladı. Son zamanlarda havuzlardan AİDS bulaştığına dair bazı bilgiler ortalarda dolaşıyor. Uzman doktorlar bu durumu değerlendirdiler. Ancak AİDS bulaşımının havuzlarda gerçekleşmesinin yok denecek kadar küçük bir ihtimal olduğu ve hatta çoğu zaman imkansız olduğu belirtildi.
Kan yolu ile bulaşan bu hastalık için havuzlarda bir damla da olsa kan ya da tükürük gibi salgıların kişilere bu hastalığı bulaştırabileceği düşünülüyor. Ancak uzmanlar bu ihtimalin yok denecek kadar az olduğunu ortaya koydular. Havuzlarda asıl önemli olan ve korunmamız gereken mide bağırsak sorunlarına yol açan bakteriler. Bunun için sağlık kontrolü isteyen, dezenfektenin iyi bir şekilde sağlandığından emin olduğunuz güvenilir havuzları tercih etmek son derece önemlidir. Çeşitli hastalıkları olanların havuzlardan uzak durmaları ve tedavi olmak için kendilerine zaman ayırmaları gerekebilir.