Bazı kişiler stresle başa çıkmak ya da can sıkıntısını engellemek için yemek üzerine eğilirler. Bu durum bir süre sonra çeşitli sorunları beraberinde getirir. Fiziksel sorunların yanı sıra psikolojik sorunlarda bu listede ilk sırayı almaktadır. Özellikle kişiler aç değilken bile yemek yemek istiyor ve sürekli kendilerini bir şeyler yerken buluyorlarsa bu durumda psikoloji uzmanları bazı uyarılarda bulunuyorlar. Böyle kişilerin duygusal yeme bozukluğu hastalığına yakalanmış olabilecekleri dile getiriliyor.
Ege Liva Hastanesi Diyetisyeni Handenur Uzun bu konuda kişileri uyarıyor. Özellikle fazla kilolarından ve boğazlarını tutamama sorunlarından şikayetçi olanlar için kendilerini gözlemlemeleri isteniyor. Bu kişilerin mutsuz, üzgün, sinirli ya da stresli oldukları zaman yemek masasından yeni kalkmış olmalarına rağmen elleri yine yiyecek bir şeylere gidiyorsa tehlike çanları çalıyor demektir. Bu kişilerde duygusal yeme bozukluğu olabilir!
Duygusal Yemek Bozukluğunuz Olabilir!
Dünya üzerinde en büyük sorunlardan birisi obezite ve şişmanlık. Bu sorun gün geçtikçe ilerlemeye devam ediyor. Çeşitli hastalıklara da davetiye çıkaran fazla kilolar bir süre sonra ölümcül olabiliyor. Bu konuda biraz iradeli davranmak ve boğazımızdan kısmak kısa süre sonra sorunu çözebilir. Ancak günümüzde aşırı yemek yemenin en büyük nedenlerinden birisinin stres olduğu öğrenildi. Stresle başa çıkamayan bünye bir süre sonra yemek yiyerek bu durumu atlatmaya başlar. Bu durum tamamen psikolojik bir sorundur.
Biraz kendimizi gözlemlediğimiz zaman pek çok kişi gibi üzgün, mutsuz ya da stresli olduğumuz zamanlarda hiç aç olmamamıza rağmen sürekli bir şeyler atıştırmaya çalışırız. Hatta depresyonda hissettiğimiz zamanlarda sağlıksız ne kadar yiyecek varsa doldurup gün boyunca yatakta bunları yemek isteriz. Ancak uzmanlar uyarıyor. Duygusal sorunlarla yemek yiyerek baş etmeye çalışan herkesin duygusal yeme bozukluğu konusunda ciddi sorunları olabilir.
Duygusal Yeme Bozukluğu İle Nasıl Baş Ederim?
Sorunu kökten çözmek için durumun farkında olmak son derece önemlidir. Sorunun kaynağını bulduktan sonra sizi olumsuz duygulara iten bu sorunla yüzleşmeniz gerekiyor. Sorunu çözmek adına adımlar atabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse yalnız olduğunuz için bunalımdaysanız bunu çözerek işe başlayın. Daha çok sosyalleşin. Daha fazla insan tanımaya çalışın. Bir süre sonra sorun çözüldükçe yeme isteğinin kaybolduğunu göreceksiniz.
Kendinizi kötü hissettiğiniz zaman hemen yemeklere yönelmeyin. Bunun için hoşlandığınız bir fiziksel aktiviteye yönelerek hem duygusal açıdan daha sonra pişman olacağınız bir adım atmamış olursunuz. Fiziksel aktiviteler vücutta mutluluk veren serotonon hormonunun salgılanmasını sağlar. Duygu durumu bu hormonla birlikte hızla düzelir.
Kendinize engel olamayarak yemek yediğinizde sağlıksız gıdalar yerine sağlıklı gıdaları tercih edebilirsiniz. Besleyici, lif oranı yüksek ve kilo yapmayacak besinler bulmak hiç zor değil. Yanınızda sürekli su şişesi bulundurun. Su içmek son derece sağlıklı olduğu gibi iştahı kapatacağı için yemek yeme isteğinizi biraz olsun engelleyebilir. Böylece duygusal açlığınızı yenebilirsiniz.