Her insan karşısındaki insanın aslında ne demek istediğini ve zihninden ne geçtiğini bilmek ister. Eğer beden dilini okuyabilirseniz, karşınızdaki insanın ne demek istediğini daha iyi anlayabilirsiniz. Kimi zaman sözlerle anlatılamayan pek çok şey vücut dilimize yansır ve vücut dili asıl düşünülen, hissedilen şey hakkında gerçek bilgiler verir. Los Angeles California Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma da bu durumu kanıtlamıştır. Araştırma sonuçlarına göre insanların sadece yüzde 7’lik bir kısmı iletişim esnasında gerçek duygu ve düşüncelerini aktarmaktadır. Yüzde 38’lik dilim ses tonunu ve yüzde 55’lik kısım ise beden dilini kullanmaktadır.
TalentSmart tarafından yapılan geniş bir testte, bir milyonu aşkın kişi teste tabi tutuldu ve test sonucunda insanların duygusal zekasını iletişim halindeyken daha fazla kullandığını ortaya koydu. Duygusal zekanın kullanılması, beden dilinin de aktif bir şekilde kullanılmasına sebep oluyor. Peki karşımızdaki insan aslında bizlere ne demek istiyor?
İletişim halindeyken bir insanın kollarını kavuşturması ya da bacak bacak üstüne atması, fikir ayrılığı yaşadığını ima etmektedir. Her ne kadar karşınızdaki insan size o an gülüyor, neşeli bir şekilde konuşuyor olsa bile, sizinle aynı fikri paylaşmıyor olma olasılığı oldukça yüksek! Avukat Gerard I. Nierenberg ve yazar Henry H. Calero tarafından beden dilini okuma ve anlama konusunda yazılan kitap ile ilgili olarak yapılan 2 binden fazla görüşmede bireylerin kollarını kavuşturdukları ya da bacak bacak üstüne attıkları zamanlarda aralarında anlaşma problemi yaşandığı tespit edildi.
Bir insan size her gülümsediğinde, içten bir gülümseme kullanmıyor olabilir. Vücut dili, duygu ve düşünceleri anlamanın en iyi yoludur. Eğer gülümseyen birinin göz çevresinde kırışıklıklar oluşmuyorsa, sadece gülüyordur. Gülümsemesinde samimi değildir. Genellikle gerçekten hissedilen duyguların arkasına saklanmak için kullanılan gülümsemenin altında başka pek çok şey yatıyor olabilir!
Beynimizdeki ayna nöronlar, karşımızdaki insanı iletişim halindeyken taklit etmemize sebep olur. Bir insanın sizi gerçekten dinleyip dinlemediğini test etmek amaçlı, ayna nöronları kullanabilirsiniz. Esnediğinizde, gülümsediğinizde ya da ağladığınızda karşınızdaki insan da aynı hareketi gerçekleştiriyorsa bunun sebebi ayna nöronlardır. Karşı tarafın sizi dinleyip dinlemediğini, ilgisinin sizde olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, ayna nöronları kullanmaktır!
Bir insanın duruşu çoğu zaman çok şey anlatır. Örneğin bir mekandan içeri girdiğinizde kimin yetkili olduğunu kimin çalışan olduğunu hemen anlayabiliyorsanız, bunun sebebi duruştur. Genel olarak yapılan iş, meslek grubu vb. faktörler insan duruşunu etkiler. Beden dilinde de duruş oldukça önemlidir. Karşınızda dik bir şekilde duran, açık ve geniş kol hareketleriyle sizlerle iletişim kuran biri varsa, sizinle konuşmaktan keyif aldığını anlayabilirsiniz. İyi bir duruş, insanlar karşısında saygı kazanmanın da püf noktasıdır. İnsanların sadakat ve bağlılık göstermesine neden olur.