Lego ve araştırma şirketi olan Harrison Uzay Çağı, “Ay’a çıkışın 50. Yılı” kutlaması için bir araştırma yürütmeye karar verdi. Çocukların halen evrene ve uzaya ilgi duyup duymadığını, evrenin eski büyüsünü koruyup korumadığını anlamak amacıyla yapılan araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Araştırma grubu içerisinde 8 ile 12 yaş arasında yer alan 3 bin adet çocuk bulunuyordu. Çocuklara hayallerinde hangi mesleği yapmak istediklerine dair sorular soruldu ve sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda da ilginç cevaplar elde edildi.
Her 10 çocuktan 3 tanesi Youtuber olmak istiyor
Araştırma sonucuna göre Amerikalı ya da İngiliz olan her 10 çocuktan 3’ü ileride “youtuber” olmak istiyor. Bu mesleğin hayalini kuruyor ve hayallerini gerçekleştirmek için kendilerine uygun rol modelleri tercih etmeye çalışıyorlar.
Çocukların bu yönde hayaller kurmasının en büyük sebeplerinden biri günümüz teknoloji sistemi olarak görülüyor ve sistem, bu mesleğe sahip olan kişileri besleyerek, sistemin sürdürülebilir olmasını istiyor. Sonuç olarak çocuklar karşılarında bu mesleği icra eden kişileri rol model olarak görüyor ve onlar gibi olmak için hayaller kurmaya başlıyor.
Araştırma sonucuna göre İngiltere’de yaşayan çocukların yüzde 62’si, gelecek yaşamlarında insanların başka bir gezegende yaşayabileceğini düşünüyor ve yüzde 63’ü de başka bir gezegene gitmek istediğini söylüyor. Bu oran Amerika’da yüzde 66 ve 68 olarak yer alıyor.
Çocuklar neden bu istekte bulunuyor?
Araştırma sonuçlarına göre halen daha çocukların neden uzaya olan ilgisinin azaldığı tam olarak bilinmiyor. Bu ilgiyi azaltan pek çok etken olduğu söyleniyor. 1957 ve 1975 arasında gerçekleşen ABD ve SSCB arasındaki Uzay Yarışı ile birlikte gelen uzay merakının, günümüzde kalmadığı ve hızlı bir şekilde büyüme gösteren Çin’in bu ilgi azalışı üzerinde büyük bir etkisi olduğu dile getiriliyor.
Çin’in hızlı bir şekilde elde ettiği büyüme, çocukların bilimden çok teknolojiye yönelmesini sağlıyor. Oysa bu durum Japonya’da tam tersi olarak yer alıyor. Japonya’da bulunan çocukların yüzde 80’ne yakın bir oranda uzaya ve evrene ilgisinde artış olduğu gözüküyor. Bunun temelinde de Japon eğitim sistemi yer alıyor.
Ebeveynler dikkat etmeli!
Çocuklar üzerinde yapılan bu araştırma, dünya düzeninin teknoloji üzerinden yürüdüğünün en büyük kanıtlarından biri olarak görülmeli. Çünkü çocuklar, geleceğin gençleri, geleceğin anneleri ve babaları olacaktır. “Youtuber” olmak isteyen bir çocuğu olan ebeveyn varsa uzmanlara göre, çocuğuna dikkat etmesi gerekiyor.
Kimi zaman ebeveynlerin ilgisiz olması, çocuğun gün içerisinde çok fazla teknolojik alet ile temas halinde olması, çocuklardaki bilime olan ilgiyi azaltıyor. Hayal dünyasını geliştirmeyi ya da yaratıcı olmayı tercih etmiyorlar. Dolayısıyla ebeveynlerin dikkatli olması, çocuklarına bilimin önemini aktarması, gerektiğinde bilimle ilgili çeşitli araştırmalar ve deneyler düzenleyerek çocuklarının gelişiminde rol model olmaya özen göstermesi gerekiyor.