Doğumunuzdan ölümünüze kadar olan zamanda, kendinize hedefler koyar ve bunları gerçekleştirmek için çabalarsınız. Koyulan her hedef, dönemsel olarak değişkenlik gösterir ve hayatınızdaki konuma, yaşınıza, çevrenize, imkanlarınıza, hayallerinize göre evrim geçirir.
Henüz daha bebekken hayatınızdaki hedefler arasında ayakta durmak ya da yürümek vardır. Yaşınız ilerledikçe ve çevreniz geliştikçe kendinize farklı hedefler koymaya başlarsınız. Örneğin oyun çağında olan bir çocuk, ilgi görmeyi hedeflerken, 20 yaşına gelmiş bir birey iş hayatına yönelik hedefler oluşturmaya başlayacaktır.
- İlgili içerik:
Belirlediğiniz Hedefe Ulaşmak İçin Yapmanız Gerekenler
Hedefler Bir Sistemi Oluşturur
Her hedefin kendi içerisinde bir sistemi ve bu sistemi oluşturan alt sistemleri vardır. Bu durumu açıklamak gerekirse:
Bir girişimci olarak hedefiniz yeni bir iş geliştirme girişimi olabilir. Sisteminiz, iş geliştirme platformları içerisinde araştırma yapmak, insanların şirket içerisindeki gelişimlerini takip etmek ve çeşitli kaynaklar aracılığıyla isabetli sonuçlara, verilere ulaşmak olacaktır.
Bir başka örnekle açıklamak gerekirse:
Bir futbol antrenörüyseniz hedefiniz takımınıza şampiyonluk kazandırmak olabilir. Bu durumda sisteminiz, doğru oyuncuları seçmek, doğru zamanda doğru oyuncuyu oyuna almak, yardımcı koçları yönetmek, daha yüksek verim alabilmek için doğru planlamalar ve seçimler yapmak, antrenman dönemini verimli bir şekilde geçirmek olacaktır.
Hedefler ve Sistem İlişkisi Hayatınızın Her Noktasında Vardır
Hedefleri ve hedeflerin sistemle ilişkisi kavradıysanız kendinize bir de şunu sormalısınız:
“Hedeflerimi görmezden gelir, sistemleri iyileştirmeye çalışırsam yine de başarılı olabilir miyim?”
Eğer az önceki örneklerden yola çıkmamız gerekirse soruyu şöyle düşünebilirsiniz:
“Bir futbol antrenörü şampiyon olmayı önemsemeden sistemdeki unsurlara odaklanırsa (doğru oyuncu, verimli antrenman dönemi, yardımcı koç yönetimi) yine de şampiyon olabilir mi?”
Kendinizi Yönlendirmek İçin Hedeflere, İlerleme Kaydetmek İçin Sistemlere Odaklanmalısınız
Koyduğunuz hedefler, kendinizi yönlendirme açısından büyük bir kolaylık sağlayabilir. Fakat sistemlere odaklanırsanız, ilerleme kaydetme konusunda hızlı adımlar atabilirsiniz. Hedeflerinizi düşünmek için harcadığınız zaman baz alındığında, sistemlerinizin tam anlamıyla bir düzen içerisinde olmadığını ve pek çok problemle karşılaştığınızı görebilirsiniz.
Bu durumda dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekilde yer alacaktır:
- Hedeflerini tamamlayan da tamamlayamayan da aynı hedefe sahiptir. Sonucu belirleyen taraf, sistemi en iyi şekilde geliştiren taraftır. Örneğin, her yeni mezun olan aday iş aramaktadır. Fakat tercih edilen aday, başvurduğu şirketin taleplerini en iyi şekilde kavrayan, şirkete göre bir CV hazırlayan ve iyi bir şekilde mülakata hazırlanan adaydır.
- Sisteminizi oluşturmak da yetersizdir. Önemli olan bu sistemi ne kadar uygulayabildiğinizdir. Kendi sistemini iyi uygulayan kişi, hedefleri konusunda da fark yaratan kişi olacaktır.
- Hedef demek, büyük umutlar ve hayaller demektir. Herhangi bir hedefinize ulaşamıyorsanız, büyük umutlarınıza ve hayallerinize de ulaşamıyorsunuz demektir. Bu da fazla beklenti içerisindeyken, beklentilerinizin gerçekleşmemesi dolayısıyla mutsuz olmanıza sebep olacaktır. Yani hedef demek, bir anlamda mutsuzluk da demektir. Fazla beklenti içerisinde olmak, mutsuzluk getirecektir.
- Hedefinize ulaştığınızda mutlu olursunuz, fakat bu anlık olarak mutlu olmanızı sağlayacak bir başarı olacaktır. Hayatınızda bir şeyleri değiştirmek amacıyla sadece sonuca odaklanmanız, hastalığınıza tanı koymadan kendinizi tedavi etmeye benzer.