Günümüz liderlerinin en büyük hastalığı “narsistlik” olarak görülüyor. Peki bu terim nereden geliyor? Hangi liderler, bu hastalığa yakalanmış durumda?
Peri kızı Ekho ve Avcı Narkissos
Narsizm, Yunan mitolojisine uzanan bir hikayeye dayanıyor. Hikaye şu şekilde yer alıyor:
Oldukça güzel bir peri kızı olan Ekho, çok yakışıklı bir avcı olan Narkissos’a aşık olur. Narkissos o kadar bencildir ki peri kızı Ekho’nun sevgisini göremez ve Ekho’nun aşkına karşılık vermez. Genç kız, aşkından ölür. Tanrılar bu duruma çok kızar ve Narkissos’u cezalandırmaya karar verirler. Ava çıktığı bir gün Narkissos fazlasıyla susamış ve bitkin bir şekilde nehir kenarına doğru gelir. Buradan su içip nehir kenarında dinlenmek ister. Fakat su içmek için eğildiğinde, sudaki yansımasını görür. Bu yansıma o kadar güzeldir ki, adeta büyülenir. Kendisine bir anda aşık olur. Bunun üzerine ne aşkından su içer, ne yemek yer… Peri kızı Ekho aşkından nasıl öldüyse, Narkissos’da aynı şekilde nehir kenarındaki güzelliğini seyrederek ölür. Ölümünden sonra vücudu nergis çiçeğine dönüşür. Bu nedenle nergis çiçeğine hem ölüm hem de aşk çiçeği anlamı verilir.
İş hayatında da tıpkı Narkissos gibi kendi heybetlerinden, güçlerinden ve zenginliklerinden büyülenen liderler mevcuttur. Bu kişiler, kendileri dışında herhangi birini beğenmez, yalnızca kendilerinin takdir edildiğini bilmek ve görmek isterler. Genel olarak narsist liderlerin özellikleri aşağıdaki gibidir:
Tek bir vizyona sahip olurlar
Narsist liderlerin pek çoğunda, tek bir vizyon ile yönetme biçimi vardır. Genel olarak kendi isteklerine ve düşüncelerine göre planlamalar yaparlar. Büyük resmi görseler de geleceği öngörme ve olmamış olayları olmuş gibi anlatarak kendilerini övme çabaları vardır.
Övülmek isterler
Karşılaşabileceğiniz en genel özellikleri, sürekli olarak beğenilme ve takdir edilme arzusu içerisinde olmalarıdır. Çok sayıda kişiye ulaşmak, büyük kitlelerin kendisine hayran olmasını sağlamak isterler. Bunun için sosyal medyanın gücünden faydalanırlar. Genel olarak kendilerine ve şirketlerine dair paylaşım yapar, takım çalışması içerisindeki arkadaşlarını hiçe sayarlar. Her zaman için “ben” kelimesi hakimdir. “Biz” kelimesini kullanmazlar.
Eleştiriye açık değildirler
İnsanların büyük bir çoğunluğu kendileri hakkında yapılan geri bildirimlerin olumlu olmasını ister. Fakat olumsuz olarak yapılan geri bildirimler, olumlu bildirimlerden daima daha önemlidir. Kimi insanlar sert eleştirileri kaldıramayabilir. Fakat, başarılı bir lider sert ve ağır eleştiriler karşısında durmayı da bilmelidir. Lakin narsist liderler, hiçbir şekilde eleştiriye açık olmazlar. Kötü bir eleştiri yaptığınız takdirde işinizden kovulmanız, an meselesi olabilir…
Asla dinlemezler
İyi birer dinleyici olmadıkları aşikardır. Kendilerinin dinlenmesini isterler fakat karşısındaki insanları dinlemekten hoşlanmazlar. Bunun sebebi, savunma mekanizmalarının eleştiri kabul etmeme konusunda gelişmiş olmasıdır. Görüşlerinin ciddiye alınmasını isterler fakat öneri ya da istek kabul etmezler.
Empati kuramazlar
Aktif bir şekilde dinleme yapan bir bireyin, empati ya da iletişim yeteneğinin gelişmiş olmasını beklemek de imkansızdır. Dolayısıyla narsist liderlerin ortak özellikleri arasında empati yeteneklerinin zayıf olması yer alır. Kaos ve kriz zamanlarında bir nebze empati duysalar da genel olarak bu yetenekten yoksun oldukları söylenebilir.