İş hayatı, özel yaşamdan daha karmaşık bir ortamdır. Örneğin, özel yaşamınızda bir dostunuza kırıldığınız vakit bu durumu düzeltebilirsiniz. Onunla konuşup, çözüme ulaştırabilirsiniz ve bu yalnızca ikinizi ilgilendiren bir durum olarak kalır. Fakat iş yaşamında bir takım arkadaşınızla aranızda problem yaşarsanız, tüm şirket bu duruma dahil olur, takımın motivasyonu düşebilir ya da patronunuz tarafından takım içerisinde “uyumsuz, huysuz” biri olarak anılabilirsiniz.
İş yaşamının daha karmaşık olması, bu yaşamla özel bir şekilde ilgilenmenize de neden olan sebeplerden biridir. Gününüzün büyük bir çoğunluğu çalışma ortamınızda geçer ve bu ortam içerisinde pek çok sevinçli, mutlu, hüzün dolu ya da sinir yaratacak olaylarla karşılaşabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta hangi olayla karşılaşırsanız karşılaşın, asla ama asla, “Bu benim başıma gelmez” dememelisiniz. Neden mi? Çünkü, gelir…
Her Şeyin Yolunda Gittiği “O” Anda
Sizden istenen sorumlulukları yerine getiriyor, verimli bir şekilde çalışıyor ve neredeyse “Ayın En İyi Elemanı” sıfatını kazanmak üzere olabilirsiniz. Takım arkadaşlarınız ve işvereninizle aranız çok güzel, tüm projeler zamanında yetişiyor ve her şey olumlu gidiyor… Burada bir hata fark etmediniz mi?
Her şeyin yolunda gittiği “o” anda mutlaka karşınıza bir engel çıkacaktır. Örneğin, bir takım arkadaşınız çok önemli bir iş birliği toplantısı için sunum hazırlamakla görevliydi ve kendisi sunum tarihlerini karıştırdığı için bu toplantıya başka bir sunumla geldi ve siz “Ben asla böyle bir hata yapmazdım.” dediniz. Yani “o” anda kendi başınıza gelecek kötülüğü ya da başarısızlığı, kendiniz dile getirerek onun gerçekleşmesini sağladınız. Nasıl mı?
Beynimiz engin bir deniz gibidir ve her ne kadar inanmak istemesek de bir Aura (enerji) sahibi bireyler olarak yaşamlarımıza devam ederiz. Bu enerjiyi nasıl dolduracağımız, yöneteceğimiz ve güçlendireceğimiz ise gün içerisinde düşündüklerimiz, planladıklarımız, hayal ettiklerimiz, yaşadıklarımız ve söylediklerimizle ilgilidir. Eğer siz o cümleyi kuruyorsanız, bilin ki beyin otomatik olarak bu anı kaydedecek ve sizin bu olayı yaşamanıza neden olacak bir hareket gerçekleştirmenize neden olacaktır. Belki sunumu hatalı yapmak gibi bir şekilde karşınıza çıkmasa da toplantı tarihlerini karıştırıp yanlış toplantıya gitmeniz gibi bir durum söz konusu olabilir. Üstelik bu durum, hiç beklemediğiniz bir anda gerçekleşir.
Bilinçaltınızı Eğitmeyi Deneyin
Bilinçaltınızı eğitmek, “Asla yaşamam” dediğiniz her ne konu varsa, o durumdan uzak kalmanızı sağlayabilir. Bilinçaltı oldukça karanlık ve tam anlamıyla kontrolünün sağlanamadığı karadelik olarak adlandırılabilir. Bu karadeliğin kontrolü sağlanamasa da eğitilmesi mümkün.
İş yaşamında karşınıza gelebilecek olumsuz durumlardan uzak durabilmeniz için her şeyin yolunda gittiğinizi düşündüğünüz o anda, meditasyon yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Her şey yolunda gidiyorsa, mutlaka ters giden bir şey vardır ve bu tersliği, başınıza gelmeden ve “Asla” demeden önce tespit edebilirsiniz. Ünlü girişimci, yazar ve podcast yayımcısı olan Darius Foroux’un What It Takes To Be Free” kitabında da bu durumla nasıl mücadele edeceğinize ve iş yaşamınızdaki terslikleri nasıl edebileceğinize dair bir meditasyon ipucu yer alıyor. Bu meditasyonda amaç, bilinçaltınızı eğitmek. Meditasyon şu şekilde gerçekleşiyor:
1) Rahat bir yerde oturun ya da uzanın
2) Gözlerinizi kapatın
3) Desteğini her zaman hissetmek isteyeceğiniz ve güvendiğiniz, sizin için önemli bir insanı düşünmeye başlayın ve sırası ile, onunla geçirdiğiniz güzel zamanları, keyifli anıları düşünün ve hissedin.
4) Şimdi yalnız olduğunuzu fark edin ve bunu düşünün. Bilinmeyen bir numara tarafından arandığınızı hayal edin ve o telefonu açın.
5) Telefondaki kişi size o insanın ölüm haberini verdi. Karnınıza inen o ağrıyı ve üstünüzdeki yoğun ağırlığı hissetmeye başlayın.
Girdiğiniz bu hüzün dolu ruh halinin ardından, günlük yaşamınıza geri dönün. Bu meditasyondaki amaç, gün içerisinde olumsuz bir duyguyu hissederek kendinizi karşınıza gelebilecek olumsuz, kötü ve üzücü olaylara alıştırmak. Bir tek üzücü olaylara karşı değil, korkularınızı yenmek amacıyla da uygulayabileceğiniz bu yöntem, bilinçaltınızı belli bir zaman zarfından sonra eğiterek “Asla” diyeceğiniz her ne varsa, ortadan kaldırmayı sağlayacaktır.
Her ne kadar iç karartıcı bir egzersiz olsa da başarılı bir şekilde uygulandığında içinizdeki minnet duygusunu ortaya çıkaracak ve olaylara yönelik bakış açınızı değiştirecektir.