“İş yerinizdeki performansınızı nasıl buluyorsunuz?” sorusuna karşı vereceğiniz cevap “Normal” ya da “İdare eder” ise bu durumda bir noktayı atlıyorsunuz demektir. Gününüzün büyük bir bölümü iş yerinizde geçiyor ve bu zamanı başarılı bir şekilde yönetmeniz gerekiyor. Peki siz bu konuda ne kadar başarılısınız?
Yapılan araştırmalara göre insan zihninin ve beyninin en aktif olduğu saatler gündüz vakti olarak değerlendiriliyor. Fakat bu durum herkes için geçerli değil. Özellikle gece mesaisine katılan bireyler için gece-gündüz ayrımı olmadığı için, bu araştırmanın doğruluğu tartışılır nitelikte kalıyor.
Genel olarak personeller günlerinin 8 ile 12 saatini iş yerlerinde geçiriyor. Gece ya da gündüz mesaisi fark etmeksizin bu çalışma şartlarına uyum sağlanıyor. Bireylerin yer aldığı mesai saati her ne olursa olsun çalışma süresi boyunca ayrılan zamanın başarılı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Başarılı bir zaman yönetimi hem performansı hem de verimliliği arttırıyor.
İlk 10 Dakika
İş yerinize giriş yaptığınız ilk 10 dakikadan sonra kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Yorgun, bitkin ya da halsiz mi? Yoksa enerji dolu, heyecanlı ve her işi yapmaya hazır mı? İşte tam bu noktada vereceğiniz cevap önem kazanıyor. Kendinizi yorgun ya da halsiz hissediyor olmanız, iş yerinde huzurlu ve mutlu olmadığınızın bir kanıtı olabilir ya da tüm bunlar haricinde uykusuz kaldığınızın. Fakat yapılan araştırmalara göre iş yerinde kendisini yorgun hisseden kişilerin yüzde 89’unun aynı zamanda iş yerinde mutlu ve huzurlu olmadığını ortaya koyuyor.
Tüm bu bilgiler doğrultusunda, personellerin iş yaşamında ilk 10 dakikasına dikkat etmesi gerekiyor. Bir kişinin gelecek yaşamını planlaması için “Bir dakika, on dakika, bir saat, bir ay, altı ay ve bir sene” sonrasını görebilmesi gerekir. Eğer iş yaşamında başarı isteniyor, kariyer adımları hızlı bir şekilde atılmak isteniyorsa, ilk 10 dakika aynı zamanda tüm gününüzün nasıl geçeceğini kapsıyor. Çünkü bireyler, iş yerlerine adım attıklarında otomatik olarak beyinlerinde günlerinin nasıl geçeceğini planlıyor. Yapılacak iş toplantıları, katılım sağlanacak etkinlikler, sunumlar veya devam edilecek projeler, üstlenilen sorumluluklar, iş yerinden adımınızı attığınız o ilk anda kafanızın içerisinde belirmeye başlıyor.
Eğer ilk 10 dakika içerisinde başarılı bir planlama yapılırsa, son 10 dakika da oldukça verimli geçebiliyor.
Son 10 Dakika
Eğer iş yerinizden çıkış saatinize son 10 dakika kalmış ve siz o dakikaların bir an önce bitmesi için saniyeleri sayıyorsanız, kendinizle yüzleşmenizin vakti gelmiş demektir. Bu yüzleşme iki seçenek arasında olmalıdır, “Ya yaptığınız işi bırakmalı ya da başka bir sektöre geçiş yapmalısınız.”
Peki bunun nedeni ne?
Yapılan araştırmaya göre aynı personellerin son 10 dakika içerisinde nasıl davrandığı gözlem altına alınıyor ve bu süreyi boş bir şekilde geçiren, masasını toplar gibi hareket eden ya da kahvesini yudumlayarak bilgisayar ekranında araştırma yapıyor gibi görünen personellerin iş yaşamındaki mutsuzluk ve başarısızlık oranı yüzde 72 olarak yer alıyor.
Yani, son 10 dakika da iş yaşamında önemli bir role ve etkiye sahip olarak karşımıza çıkıyor. Son 10 dakika, ertesi gün yapılacak işlerin, görevlerin ve sorumlulukların hedeflendiği aşama olarak görülüyor ve birey bu vakti yapmakta olduğu işlerle ilgili alakasız olan fiziki ve ruhsal hareketlerde bulunarak tamamlıyor ise bulunduğu iş yerinden ve konumdan ya da çalışma ortamından mutlu ve huzurlu değil olarak algılanıyor.