Dostoyevski’nin unutulmayacak sözlerinden birini hatırlamak gerekir, “İnsanın aklı çoğaldıkça can sıkıntısı artar.”. İçimizi kasıp kavuran fırtınalar, negatif enerjiler varken aklımız çoğalacaksa, can sıkıntısının başarımızla bir ilgisi olabilir mi?
Hiç fark ettiniz mi, canımız sıkkın iken daha güzel resim çizer, daha güzel temizlik yapar ya da daha güzel yemek yaparız. Kafamızın içerisini kemiren düşüncelere sahipken nasıl olur da daha başarılı oluruz? Bu durum tüm teorileri bir anda çöpe atmaz mı? Sürekli olarak bizlere bahsedilen iyi enerji, pozitif olmak gibi iş dünyası kurallarını bir kenara bırakmamıza sebep olmaz mı? Yaratıcılığı asıl tetikleyen şey negatif duygular ise iş yaşamında karşılaşılan umutsuzluklar, başarısızlıklar ya da engeller, problemler bizlere fazlasıyla fayda sağlayacak demektir.
Boşluklar İçindeyken Daha Dolu Olmak
Yaşanılan can sıkıntısı, insanın içerisinde derin boşluklar yaratır. Ruhen, içinizdeki boşlukları uzun bir zaman dilimine yaymak istersiniz. İnsanların can sıkıntısı yaşadığı zaman, uyuma isteği duyması da bu sebeptendir. Belli bir zaman dilimine bağlı kalmadan, o içteki boşluğu doldurmanın en iyi yolu olarak görülür. Peki ya uyuyamayacağınız zamanlar içerisindeyseniz?
“Boşluklar içindeyken daha dolu olmak” kariyer yaşamında aklınıza mıh gibi çakılması gereken deyimlerden biridir. Pek çok psikolog, bu boşlukların çeşitli heyecanlar ya da meşguliyetlerle doldurulmasını önermektedir. İş yaşamında karşılaşılan sorunlar sonucunda içinizde oluşan boşlukları, sorumluluk ve görevlerinizle doldurmak, daha başarılı olmanızı sağlayacaktır. Oluşan boşluklar, daha dingin bir ruha sahip olmanızı sağlar. Dingin bir ruh da başarıda aranan en temel özelliklerden biridir.
ABD’de yapılan bir araştırmada, pek çok katılımcıya çözmeleri üzerine problemler verildi ve sözcük çağrışımları ile ilgili testler verildi. Katılımcılara bolca zaman verilen deneyde, soruları cevaplayan ve ekstradan zamanı kalan deneklerin, can sıkıntısı sebebiyle daha yaratıcı ve akılcı çözümler buldukları keşfedilmiştir.
Can Sıkıntısı Varsa Fayda da Vardır
Yapılan bir diğer araştırmada, ev aletleri üzerine farklı kullanım alanlarının keşfedilmesi deneklerden istenmiş ve deneklere yine uzun bir zaman aralığı verilmiştir. Denekler, ev aletlerinin kullanımı üzerine yaratıcı fikirler geliştirmiştir.
İş hayatında yaşanan can sıkıntısı, sorumluluk ve görevler ile bütünleşince ortaya yaratıcı fikirler çıkacak demektir. Her kötülüğün içerisinde bir iyilik olduğu unutulmamalıdır. Yeni fikirler ortaya atabilmek, yaratıcı olabilmek, negatif duygular sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Farklı bir şekilde düşünmek, dünyaya farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak, aynı zamanda acılardan beslenmek demektir. Örneğin, patronunuzun sizi yaklaşan bir etkinlik adına tüm takım arkadaşlarınızın içerisinde yüksek ve sinirli bir ses tonuyla ikaz ettiğini düşünün. Statünüzün, itibarınızın ve karizmanızın rencide olduğunu hissedecek ve üzüleceksiniz. Kendinizi yetersiz olarak göreceksiniz. Yaşadığınız üzüntü sonucunda aklınızda şu soru uyanacak, “Nerede hata yaptım?”. Bazen ayrıntıları incelemek, daha yaratıcı detaylar ve stratejiler bulmanızı sağlar. Kimi zaman üzülmek, daha başarılı olmak için de bir hırs kaynağıdır. Önemli olan bu anı nasıl değerlendireceğinizi bilmektir.