Çalışma hayatında aranan bir çalışan olmak, her personel tarafından arzu edilen bir durumdur. Fakat, her ne kadar arzu edilse de herkesin sahip olabileceği bir özellik değildir. Bu özelliğe sahip olunması için adayın bazı püf noktaları bilmesi, bu püf noktaları uygulaması ve çalışma hayatında başarılı, verimli, yüksek performans sahibi, becerikli, lider ruhlu, yenilikçi ve girişimci gibi özelliklere sahip olması gerekir.
İş Hayatında Aranan Bir Çalışan Nasıl Olunur?
Personel iş hayatında aranan bir çalışan olmak istiyorsa öncelikle çalıştığı sektörü ve iş pozisyonu hakkındaki detayları adı, soyadı gibi ezbere bilmelidir. Sektördeki gelişmeleri ve güncel durumları takip etmelidir. Gerekli mesleki ve kişisel yetkinliklere, teknik donanıma, bilgi birikimine ve iş deneyimine sahip olmalıdır. İş pozisyonun gerektirdiği görev ve sorumlulukları belli bir zaman ve stres yönetimi içerisinde yerine getirmelidir. İş yerindeki davranışlarına, hal ve hareketlerine, giyimine ve dış görünüşüne de dikkat etmelidir.
Özetle, personel çalışma hayatındaki püf noktaların tamamını bilmelidir. İş yerinde sergileyeceği duruş, takım arkadaşları ve üst düzey yöneticileri tarafından fark edilecek bir seviyede olmalıdır. Personel gerek konuşmasıyla gerek başardığı projeler, sorumluluklar ya da görevler ile göze girmelidir. Yeri geldiğinde başarısız olsa dahi bu başarısızlığın sorumluluğunu üstlenmeli ve çözüm yolu oluşturmalıdır.
Tüm bu özelliklere sahip olmak personelin lider ruhlu olduğunu gösterir. Çalışma hayatında aranan bir çalışan olmanın altın kuralı, lider olabilmektedir. Fakat etkili bir lider olmak da çaba, özveri ve zaman istemektedir.
Kariyer Hedefleri Doğru Planlanmalı
Kariyer hedefleri kişinin çalışma hayatındaki geleceğini de belirler. Bu yüzden iş hayatında hedeflenecek noktalar ütopik olmamak kaydıyla oldukça yüksek seçilmeli ve o noktalara ulaşmak için sahip olunan tüm çaba gösterilmelidir.
Birey, kariyer hedeflerine ulaşmak için düzenli ve planlı bir çalışma stili benimsemelidir. Karşılaşabileceği engelleri ve riskleri hesaplamalı, önceden bu risk ve engellere karşı alternatif stratejiler geliştirmelidir. Geliştirilen stratejiler, performansını ve verimliliğini arttıracaktır. Çalışma hayatında aranan biri olmak için yüksek performans ve üstün bir verimlilik sahibi olunması da personel için gereklidir. Takım arkadaşları tarafından takdir gören bir personel, çalışmaları ve projeleri ile ismini duyurmalıdır.
Tüm bunlar, personelde güvenilir ve özgüven sahibi olma özelliklerini de beraberinde getirecektir. Çalışma hayatında özgüven önemli unsurlardandır. Hayaller kişinin kendisi için ne kadar büyük olursa olsun, başkalarına bunlardan bahsederken basit cümlelerle ifade etmek çevredekiler tarafından yüksek özgüven olarak algılanır. Fakat fazla özgüvenli olmak da tehlikelidir. Kibir olarak algılanabilir ve olumsuz bir etki yaratabilir.
Çalışma hayatında başarılı olmak için özel hayatın ve kişinin kendini genel olarak iyi hissediyor olmasının da önemi büyüktür. Özel ve mesleki yaşam dengesinin kurulması, bireyin her ortam içerisinde huzurlu ve mutlu olmasını, dolayısıyla pozitif düşünce yapısına ve yüksek motivasyona sahip olmasını sağlayacaktır.