Nasıl ki özel yaşam içerisinde korkulara sahipsek, iş yaşamında da bazı korkuların sahibi oluruz. Kimi zaman yöneticimizden korkarız, kimi zaman zam ya da terfi istemekten, kimi zaman da hiç bitmeyecek gibi görünen bir projeden… Korkular çeşitlidir. Herkesin karakteri ve kişisel deneyimleri, bilgileri, donanımları farklı olduğu için iş hayatındaki korkular da görecelidir. Her ne kadar korku göreceli olsa da üstesinden gelmenin yolları mevcuttur. Peki bu yollar nelerdir? İş hayatındaki korkuları yenmenin püf noktası nedir?
İş Hayatında Başarısızlık Korkusu
İş yaşamında en ast personelden en üst personele kadar olan organizasyon şeması içerisinde, herkesin yaşadığı bir korku vardır: başarısızlık korkusu!
Bu korku, personelin zaman içerisinde daha pasif kalmasına ve git gide verimlilik, performans ve üretkenlik seviyesinde düşüş yaşamasına neden olur. Çünkü başarısızlık korkusu, bireylerin ilerlemesini engeller. Atılması gereken adımların atılmamasına sebep olur. Birey insiyatifli olmaktan korkar, riskten korkar, cesur olamaz ve kendine güvenini kaybeder.
Çalışma hayatında başarısızlık yaşamamak için korkulardan arınmak da gerekir. Ayrıca bu sadece iş hayatında değil özel hayatı için de geçerlidir. Başarısızlık korkusunun nereden ya da neyden kaynaklandığını öğrenmek için ilk önce başarısızlığın ne olduğunu anlamak gerekir. İş hayatında herkesin beklentileri, umutları ve hayalleri farklıdır. Bir kişinin başarısızlık olarak adlandırdığı bir diğer kişi için başarı olabilir. Bu nedenle korkularla yüzleşmek, başarısız olabileceğiniz durumların farkına varmak ve kendinizi “affetmek” korkularınızı yenmek konusunda en önemli detaydır.
İş Hayatındaki Korkularla Başa Çıkma
İş hayatında korkular genellikle bireylerin üzerine aldığı işi layıkıyla yerine getirememe gibi sebeplerden ortaya çıkar. Bu korkuları yenmek için de o işle ilgili yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Kişiler bilgileri yeterli olmadığı zamanlarda çalışma arkadaşlarından yardım almaktan çekinmemelidir.
Maddi açıdan çalışanların beklentilerinin yüksek olması da başarısızlık korkusu yaratır. Maddi açıdan durumu kötü olan ya da yüksek miktarda borcu olan kişiler başarısız olacaklarını, bu yüzden de yeteri kadar kazanamayacaklarını düşünürler. Bu düşünce biçimi, başarısız olunmasa bile başarısız olunmasına neden olur. Bir insan kendisini nasıl hissederse, zihin de o his yönünde hareket eder. Bu noktada bireyin içsel motivasyonunu kötü yönde etkilemeyi bırakması gerekir.
Korkuları yenmenin en iyi yollarından biri de onların üzerine doğru gitmektir. Eğer bu korkuların üzerine gidilmezse uzun yıllar bunlarla savaşmak zorunda kalınabilir. Yeni fikirler denemekten çekinmemek, özgüveninizi hep yüksekte tutmak, ekip çalışmalarına gerektiği gibi katkı sağlamak da korkuları yenmek için yardımcı etkenlerdendir.
Kişiler bu sorunla tek başlarına başa çıkamıyorlarsa profesyonel yardım almalarında da yarar vardır. Pek çok personel başarısızlık korkusu yaşamaktadır. Bu korkudan kurtulmanın püf noktası; ya korkunuzun üzerine gitmek ya da kendinizi ikna yoluyla telkin etmektir. Eğer hala korkuyor ve bu durumun üstesinden gelemiyorsanız mutlaka profesyonel bir yardım alın.