John Green şöyle der, “Kitaplar nihai aptal aşıklardır: Yere koysanız bile onlar sizi sonsuza kadar bekler. Onlara dikkatinizi verin çünkü sizi daima sevecekler.”
Bu sözün derin anlamı içerisinde kaybolmak mümkündür. Kitaplar, kişisel gelişim açısından oldukça önemlidir. İnsan, kendini geliştirmek istiyorsa gelişimine katkıda bulunacak hikayeler, romanlar, dergiler, yazılar ve makaleler okumalıdır. Ancak ve ancak okumak, insanın kültürünü, bakış açısını ve ufkunu genişletecektir. Çünkü yeni fikirler edinmek, yeni stratejiler geliştirmek ve farklı fikirleri görerek karşılaştırmalar yapmak yalnızca okuyarak ve öğrenerek gerçekleşmektedir.
Peki iş yaşamında kitap okumak, daha da doğrusu kurgu romanlarını okumak, gelişim açısından faydalı mıdır?
Yaratıcılığınız ve Empati Yeteneğiniz Gelişir
Stephen King gibi pek çok ünlü ve başarılı yazarın yer aldığı roman türü kurgu, büyüleyici ve yaratıcı bir sanat örneğidir. İnsanların nasıl bir hayal gücüne sahip olduğunu görmek için eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Üstelik kurgu romanlarına kişisel yorum katılabileceği için yaratıcılık yönü, geliştirilebilmektedir. Anlatılan olaylar, hayal gücünüze etki ederek betimlemeler yapmayı sağlayacağı için aktif bir şekilde düşünme ve kendinizi geliştirme yeteneklerinizi ön plana çıkaracaktır.
Bu roman türünde genellikle karşısına gelen engelleri aşmaya çalışan bir ana karakter vardır. Dolayısıyla bu karakter ile kişinin kendisini özdeşleştirmesi, kariyer yaşamında karşılaşılabilecek problemlere yönelik alternatif çözümler üretilmesini de sağlayacaktır. Ek olarak bu roman türünde engelleri aşmaya çalışan karakterin tam zıttı olan bir karakterde mutlaka yer alır. Bu da, okuyucunun her iki şekildeki düşünce biçimini geliştiren ve yaratıcılık sınırını zorlayan bir deneyim sunar.
Yaratıcılık yeteneğinin yanı sıra, profesyonel iş yaşamı için gereklilik olarak görülen empati yeteneğinin de geliştirilmesinde rol oynar. Karakterler ile arada bağ kurmak, hikayede anlatılan olayı hissetmek ve çeşitli sonlar geliştirmek, bireyin empati yeteneğinin gelişmesini sağlar.
Odak Seviyesini Arttırır
Her gün günde yarım saat kitap okumak, bireyin odak seviyesini arttıracak özelliklerinden biridir. Günümüz iş dünyası içerisinde personellerin karşılaşmış olduğu en büyük problem dikkat seviyesinde yaşanan düşüştür. Açık ofisler, şehir gürültüsü ve benzeri pek çok neden iş yerindeki çalışmalara odaklanmayı zorlaştırmaktadır.
Odak seviyesini arttırmanın en iyi yolu da iç huzurunuzu yakalamak ve içinizde kendinize itiraf edemediğiniz korkularınız ile yüzleşmenizi de sağlayacaktır. 2009 yılında Sussex Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her gün 6 dakika düzenli olarak kitap okumak, insanlardaki stres seviyesini de düşürmektedir. İş yaşamındaki stres ile mücadele konusunda da kitap okumanın oldukça faydalı olduğu bu araştırma ile görülmektedir. İçsel huzuru yakalamanın temelinde stres ve motivasyon seviyesini dengelemek vardır. Kitap okumak, stres seviyesini azaltır, motivasyon noktalarınızın gelişmesini sağlar. Belli bir zaman zarfından sonra kendinizi daha dikkatli, odak seviyesi artmış, yüksek performans ve verimlilik gösteren bir personel olarak görebilir, elde ettiğiniz bu yetenekleri iş yaşamında kullanarak kariyer hedeflerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.