Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve dünyadaki en büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirket, Adobe’tur. 1982 yılında kurulan şirketin günümüzde 21 bin 428 adet çalışanı bulunmaktadır. Dünyanın her noktasında çalışanı bulunan şirket, yapmış olduğu binbir çeşit mülakat türü ve soru örnekleriyle de bilinmektedir.
Şirket tarafından geçtiğimiz haftalar içerisinde yapılan bir araştırmada, gelecek yıllar içerisinde insanların mülakatlarda başarılı olması için sahip olması gereken beş temel özellik belirlendi. Araştırmaya göre gelecekte en çok aranan özellik yaratıcılık olurken takım çalışmasında uyumlu ve bu çalışma türüne yatkın olmak beşinci sırada yer aldı.
Adobe tarafından gerçekleştirilen mülakatlar içerisinde fark edilen en temel yalanın da özgeçmişte belirtilen yaratıcılık ve sosyal becerilerin iş hayatına ya da gerçek yaşama yansıtılmaması olarak yer almaktadır.
Creative Cloud şirketinin Başkan Yardımcısı olan Mala Sharma bu durumu şöyle özetlemektedir:
“Açıkçası, kuruluşların farkına vardıkları ihtiyaçlar arasında yaratıcılık açığı olarak adlandırdığımız şey var. Adobe açısından bakarsam; yaratıcılığın, yarının iş gücünde süper güç olduğuna inanıyoruz.”
Yüzde 71 Oranında
Adobe tarafından gerçekleştirilen araştırmaya işe alım yapan personeller, iş arama sürecindeki adaylar ve çeşitli interaktif ortamlar içerisinde iş ilanı yayımlayan şirketler, yüzde 71 oranında şu becerileri aradığını ispat etmiştir:
1) Karmaşık Problem Çözebilme
2) Yaratıcılık
3) Eleştirel Düşünce
4) İnsan Yönetimi
5) Diğer Çalışanlarla Uyum Sağlamak
İş ilanları içerisinde yer alan bu kelimeler, iş yaşamında kişisel gelişiminize önem vererek hakim olabileceğiniz sosyal beceriler içerisinde yer almaktadır. Bu tabloya göre başvuru yapan personellerin yaratıcı olması, karmaşık problemlere yönelik hızlı ve pratik çalışması, eleştiriye açık olarak eksik ve zayıf yönlerini görebilmesi gerekir.
Sharma bu konuda da şöyle bir açıklama yapmaktadır:
“Çoğunluk bu becerileri arıyor ancak insanlar özgeçmişlerin çoğunda onları beceri olarak tanımlamıyor. Bireyler olarak daha çok niteliklerimize veya eğitimlerimize odaklanma eğilimindeyiz”
Eğitim Çok Önemli
Adobe şirketinin global eğitim programlarının başkanı olan ve aynı zamanda İngilizce öğretmenliği yapan Tacy Trowbrige, eğitimin çok önemli olduğunu vurgulamaktadır. Örnek üzerinden gitmek gerekirse NASA ya da Royal Shakespeare gibi şirketlerle ortaklık yapan Adobe şirketi, bu alanda eğitim veren dünya çapında 700 bin öğretmenin bulunduğunu ve bu kişilerden eğitim alan insanların sayısının her geçen arttığını da verilerine eklemiştir.
Trowbridge’e göre proje bazlı iş yaklaşımı benimseyen, iş birliğine açık olan ve yaratıcılık yönü sayesinde problem çözme alanında başarılı olan kişiler gelecekte en çok tercih edilen personeller arasında yer alacak. Adayların sırf iş bulabilmek ve işsiz kalmamak için CV’sine eklemiş olduğu bu beceriler, gerçek hayat ile örtüşmediğinde hem personel hem de şirket açısından maddi-manevi zararlara yol açabilmektedir. Bu kaybı önlemek hem İK yetkililerine hem de personele bağlı bir durumdur.