Günümüz iş dünyası, teknoloji, gelişmeler ve yenilikler söz konusu olduğunda tek bir şeye odaklanmak ve bu odak noktasında çalışmak neredeyse imkansız gibi gözükmektedir. Çoğu personel, odak noktası oluşturamadığı için verimli olamamakta ya da beklediği performansı gösterememektedir. Odak noktasını azaltan en büyük faktörlerden biri de açık ofis içerisinde çalışmaktadır. Yapılan araştırmalara göre açık ofisler performansı ve verimliliği yüzde 43 oranında azaltmaktadır.
İş yaşamında zorunlu olarak yapılması gereken görev ve sorumluluklar dışında bireyin kariyer hedefleri açısından gerçekleştirmesi gereken görev ve sorumlulukları da bulunmaktadır. Kariyer hedeflerine daha hızlı ulaşmak için boş zamanları değerlendirmek gerekir. Fakat iş yaşamı ile özel yaşam dengesini de kurmak önemlidir. Peki bir çalışan, tek bir şeye odaklanmayı başarabilirse, iş yaşamında daha başarılı olabilir mi?
Minimalize Edin
Önceliğiniz, iş hayatınızdaki görev ve sorumlulukları minimalize etmek olmalıdır. Küçük adımlar, büyük sonuçlar doğurur. Gün içerisinde önceliğiniz zorlu görev ve sorumlulukları başarmak olmalıdır. Bu sayede, daha verimli ve yüksek performans gösterecek şekilde çalışabilirsiniz. Üstelik yaşayacağınız stres, korku ve endişe de daha az olacaktır.
Odak noktasını geliştirmenin en iyi yolu, hayatınızdaki stresi azaltmaktan geçer. Eğer stresinizi önleyebilirseniz, odak seviyenizi arttırabilirsiniz. Birden fazla görevi aynı anda yerine getirmeye çalışmak, farkına varmayacağınız hatalar yapmanıza neden olabilir ve bu hatalar yöneticiniz tarafından fark edildiğinde, işinizi bile kaybedebilirsiniz. Bu hataya düşmemek için tek bir göreve odaklanmalı ve bu görevin öncelik derecesini belirlemelisiniz.
Buradaki püf nokta günlük planlama yapmaktan geçer. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık planlamalar yapmak iş yaşamındaki görevlerinizi minimalize eder. Her gün en azından üç adet önemli göreve odaklanmanız, iş yaşamındaki veriminizi arttıracaktır. Tüm beyninizi, dikkatinizi ve odağınızı tek bir göreve odaklamak, “uzmanlaşmanızı” da kolaylaştıracaktır ve bir alanda uzmanlaşmak oldukça önemlidir.
Her ne kadar iş yaşamında mikro beceriler kazanmak oldukça önemli olsa da tek bir alan üzerine uzmanlaşmanız ve buna ek olarak uzmanlık kazanmanız, gelecek yaşamınız içerisinde gerçek tutkunuzu bulmanızı da sağlar. Dolayısıyla daha başarılı, daha motivasyonlu ve daha üretken bir personel olma yolunda da önemli adımlar atmanıza ortak olur.
Stephen Covey şöyle der, “Asıl önemli olan, ana şeyi ‘ana’ şey olarak tutmaktır”. Yani, ana probleminiz, göreviniz ya da geliştirmek istediğiniz alan ne ise bu durumun farkında olmak ve bunun üzerine yoğunlaşmak daha kolay bir şekilde ilerlemenizi sağlayacaktır. Eğer odak noktanızı arttırmakta zorlanıyorsanız, işe kitap okuyarak başlayabilirsiniz. Kitap okumak ya da yazı yazmak, odak seviyesini arttıran basit ama etkili yöntemlerden biridir. Çünkü bu eylemleri gerçekleştirirken kendinizi dış dünyaya kapatarak sadece o ana odaklanmanız sağlanır. Her gün en az 30 sayfa kitap okumaya vakit ayırmanız ya da günlük tutmanız, iş hayatınızdaki odak seviyesini de arttıracaktır.