Günümüz iş dünyasının temeli, çalışanların sahip olduğu beceriler üzerine kurulu olarak geçmektedir. Bir personel ne kadar çok beceriye sahipse, iş alanındaki kontrolü o kadar fazla olmaktadır. Personel yeteneklerini ve becerilerini geliştirdiği müddetçe zaman, dikkat, performans ve verimlilik yönetiminde de o kadar başarılı olmakta ve aynı zamanda iş yerinde “lider” konumda görülen ve beğenilen bir çalışan olarak görülmektedir.
Uykuya Hükmetmek ve Zamanı Yönetmek
Çalışma hayatında göz ardı edilse de düzenli uyku uyumak ve hayatınızı bir zaman dilimi içerisinde düzenli bir şekilde yaşamak, oldukça önemlidir. Zihnin ve bedenin dinlenmesi, daha dinamik ve verimli olmak açısından uykuya hükmetmek ile zamanı yönetmek ön plana çıkmaktadır. Bu alanda pek çok tavsiye verilse de önemli olan bu düzeni, kendi düzeninize göre planlamaktır. Çünkü her personel sabah 9 ile akşam 5 arasında çalışmamaktadır. Bazı işletmeler içerisinde vardiyalı sistem de bulunmaktadır. Ek olarak freelance çalışanların da iş dünyasında yer aldığını unutmamak gerekir. İster evde, ister ofisinizde çalışın, bu iki beceriye sahip olmak, iş yaşamınızı daha pratik ve kolay bir hale getirecektir.
Etkili zaman yönetimi iş başvurularında da sık sık adı geçen bir yönetim biçimidir ve işletmede lider konuma gelmek istiyorsanız, sahip olmanız gereken bir beceridir. Zaman yönetimi doğru bir şekilde yapılırsa, performansınızı ve verimliliğinizi ikiye katlamanız, dolayısıyla başarınızı da ikiye katlamanız mümkündür.
Empati Kurmak ve Olumlu İç Monologlar Gerçekleştirmek
İş dünyasının rekabet ve bencillik üzerine kurulu olduğunu unutmamak gerekir. İnsanlar yükselebilmek, sürdürülebilir olmak için bencil davranmak zorunda hisseder kendini… Karşısındaki bireyin duygu ve düşüncelerini önemsemeden eleştiriler yapabilir, daha dinlemeden ve anlamadan olumsuz yargılarda bulunabilirler. Bu durumda başarılı bir personel olmaktan çok istenmeyen, uyumsuz ve beğenilmeyen bir personel izlenimi verirsiniz. Takım çalışmasına önem veren şirketler açısından empati kurmak oldukça önemlidir. Ekip çalışmalarında empati kurarak hareket etmek, görev ve sorumlulukları doğru yönetmek, bireylerin motivasyonlarını yükseltmek ve grup içi tartışmaları önlemek adına gereklidir.
Olumlu iç monologlar ise pozitif düşünceye sahip olmanızı sağlar. Kendinizi mutlu etmeden, bir başkasını mutlu etmeniz mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle sizin motivasyonunuz yüksek olmalı, düşünceleriniz pozitif yönde ilerlemelidir. Kendi iç dünyanızda kendinizle barışmalısınız. Başarının sırrı öncelikle kendine önem ve değer vermektir. En çok kendinizi eleştirin, kendinizi telkin edin. Kendi kendinizi cesaretlendirin ve kendinizi mutlu edin. Çünkü sizden bir başkası asla olmayacak. Siz özelsiniz, unutmayın!
Tutarlı Olmak ve Susmayı Bilmek
Nerede, ne zaman ve ne şekilde davranacağınızı bilmek, üst düzey yöneticilerinize karşı adaletli davranmak ve saygı duymak, aynı şekilde çalışma arkadaşlarınıza yönelik de aynı davranış biçimini uygulamak hem şirket içinde hem şirket dışında iş yerinizi doğru bir şekilde lanse etmek, aldığınız kararları uygulamak ve vazgeçmemek gibi benzeri davranış biçimleri tutarlı olunduğunu gösterir. İş yaşamındaki dengesiz kişiler, genel olarak sevilmemektedir. Bu kişilerin şirket içerisinde sürdürülebilir bir kariyer yaşamı elde etmesi de zordur.
İş hayatının altın kurallarından bir diğer nerede susacağınızı ve nerede “hayır” diyeceğinizi bilmekten geçer. Eğer bu iki beceriyi kullanamıyorsanız, nerede, ne şekilde davranacağınızı bilmeyen bir insansınız demektir. Dolayısıyla şirket içerisinde “istenmeyen” personellerden biri haline gelirsiniz.