İş hayatı rekabet üzerine kurulu. Çalışanlar en iyisi olmak ve daha fazla iş halletmek için, günümüz şartları içerisinde erken uyanmaya başladılar. Peki daha fazla çalışmak için güne erken başlamak doğru bir davranış mı?
Günümüzde başarı hikayeleri ile ünlü olan bazı aktörler ve Silikon Vadisi genel müdürleri olmak üzere bazı insanlar güne erken başlamayı tercih ediyorlar. Gün içerisinde daha fazla iş halletmek için böyle bir yol izlediklerini söylüyorlar. Ancak daha fazla iş yapabilmek için bu gerçekten iyi bir yöntem mi?
Profesyonel iş insanları tarafından kullanılan LinkedIn gibi sosyal ağlarda da başarılı olmak için erken kalkmanın gerekli olduğu ifade ediliyor. Peki bu herkes tarafından denenmesi gereken bir yöntem mi? Sabah erken kalkarak daha verimli olmak mümkün mü?
Vücudun İhtiyacı Kadar Uyumalısınız
Erken kalkabilmek için mutlaka erken yatabilmek gerekiyor. Bu noktada az uyku demek yorgunluk olarak isimlendirilecektir. Gerçekten verimli olabilmek için yeterince uyumak gerekiyor. Uykusuz kalmak sağlığı da olumsuz etkiliyor. Bu noktada bilişsel becerilerin olumsuz etkilenmesine yol açıyor.
Güne erken başlamak isteyen kişilerin gün içerisinde uyanık olduğu saatleri değiştirmeleri güne erken başlamaları açısından faydalı olabilir. Bu sayede güne erken başladığınızda kendiniz için bir disiplininiz bulunuyor. İşlerinize zaman ayırdığınız kadar ailenize ve sevdiklerinize de zaman ayırabilirsiniz. Ancak akşamları, sabah çok erken uyanmak isteği ile çok erken uyumak sosyal ilişkilerinizi de olumsuz etkileyebilir.
Başkalarını Etkilemeye Çalışmayın
Pek çok kişi sabah erken saatte uyandıkları için bu durumla övünürler. Verimlilikle ilgisi olduğunu düşünülen bu durum aslında erken kalkmakla övünmek olarak da değerlendirilebilir. 2014 yılında bu konuda bir araştırma yapılmış. Araştırmaya göre 120 yetişkin çalışanın müdürleri tarafından performans değerlendirmesi yapıldığı belirtildi. Bu değerlendirme sonrasında erkenci olan müdürlerin akşamcılara göre daha negatif değerlendirmeler yaptıkları belirlendi.
Verimlilik için başkalarını etkilemek değil, vücudu dinleyerek kişinin ne zaman yatıp ne zaman kalkacağına karar vermek önemlidir. Ancak daha fazla iş başarmak için değil sadece başkalarını etkilemek için yapılan bu tür davranışlar verimlilik sürecini baltalamaktadır. Önemli olan sağlık olduğu için vücut saatinin uyku istediği zamanlarda kendimizi uyanmaya zorlamak bir süre sonra problemlere neden olacaktır.
Sabahçı Mı Yoksa Akşamcı Mısınız?
Sabah erken uyanmak olumlu bir durum olabilir. Ancak herkese uygun olmadığını söylemek gerekir. İnsanın uyku düzenini biyolojik yapısı etkilemektedir. Pek çok kişi aynı saatte uyuyup aynı saatte uyumak eğilimine girerken, bazı insanların vücudu sürekli olarak bir değişiklik içerisindedir. Bilim insanları vücut saatine bakarak insanları iki ana gruba ayırıyor. Bunlar erkenciler ve akşamcılar olarak isimlendiriliyor.
Sabahları erken kalkmayı övmeden önce, insanlar arasında farklılıklar olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Doğal yoldan süper erkenci olarak tanımlanan insan sayısının ise günümüzde çok nadir olduğuna inanılıyor.