Kitap satışında yapılan yeni düzenlemeyle birlikte sunulan kanun teklifi, dün akşam itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edildi. Kabul edilen teklif, yasa haline gelmiş oldu.
Resmi Gazetede de yayımlanan ve yürürlüğe giren kanuna göre artık basımı yapılan kitabın ve süreli yayınların üzerinden katma değer vergisi (KDV) alınmayacak. Geçtiğimiz Ocak ayında kitaplardaki KDV’ye yönelik düzenleme getirilmişti. Bunun üzerine kanun teklifi, TBMM’ye sunulmuştu.
KDV Oranı Sıfırlandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sertifika alan yayınevlerinin, kitap veya süreli yayınlarda, dağıtımcılar ve kitapçılar ile nihai tüketiciye yaptığı satışlarda KDV oranı sıfırlandığı belirtildi. Böylelikle Türkiye’deki kitap okuma oranı yüzdesinde de bir artış yaşanacağı bekleniyor. Kanun içerisinde “kitapların direkt olarak kitapçıdan alınması” ile ilgili olarak ayrıntı da yer alıyor. Bu durum sosyal medya üzerinden de tartışılır hale gelmişti.
Kanuna göre, yayıncıdan alınan kitap ve süreli yayınlardaki KDV oranı yüzde 8 olarak devam edecek. Fakat okuyucu kitapçıdan değil de yayınevinden kitabı alırsa, KDV’den etkilenmeyecek. Bu durum, yayınevleri ile kitapçılar arasında haksız bir rekabet ortamının oluşacağını gösterdiği için sosyal medya üzerinden oldukça tepki almıştı.
Konuya yönelik olarak açıklama yapan isimlerden birisi Can Yayınları’nın sahibi olan Can Öz’den gelmişti. Yapılacak olan KDV uygulaması hakkında “Hiçbir işe yaramayan bir uygulama” ifadelerini kullanan Öz, bu uygulamanın haksız rekabet ortamı oluşturacağına değindi.
AA tarafından yayımlanan habere göre, dün akşam ekonomide getirilecek olan düzenlemelere yönelik olarak “Sosyal Hizmetler Kanunu” ile “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Genel Kurul tarafından kabul edildi.
Resmi Gazete’de Yayımlandı
Kabul edilen kanunlar, Resmi Gazetede de yayınlandı. Buna göre, “Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu” hükümlerine göre poşetlenerek satılanların haricinde, basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV oranı sıfırlanmış oldu. Kitap ve süreli yayınlardaki KDV oranını sıfırlayan kanunun kabul edilmesiyle birlikte işverenlere de 3 ay süreli olarak prim, vergi ve ücret desteği sağlanacağına dair kanun da kabul edilmiş oldu.
Bu durumda kitapçılara prim, vergi ve ücret desteği devlet tarafından sağlanmış olacak. Kabul edilen bu kanuna 1 Şubat 2019 ile 30 Nisan 2019 tarihleri arasında sigortalı olarak işe alınan kişiler de dahil edildi. Bu tarihler arasında işe alınan sigortalı kişiler için de prim, vergi ve ücret desteği sağlanacağı belirtildi. Aynı şekilde evde bakım hizmeti desteği kesilen engellilerin de bu hizmetten yeniden faydalanması kabul edilen kanunlar içerisinde yer aldı. Bu kişilere yardım tutarları ve bayram ikramiyeleri hesaplanarak, yardım desteği verilecek.
Kabul edilen kanunlar içerisinde geri kazanım katılım paylarına yönelik beyannameler de yer alıyor. Bu paylara yönelik düzenlemeler de bulunuyor.