Ömrümüz boyunca üç farklı zaman dilimi içerisinde yaşıyor olacağız: geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman. Günümüz, haftalarımız, aylarımı ve yıllarımız bu üç zaman içerisinde geçecektir. Bu nedenle kimimiz geçmişte kimimiz gelecekte kimimiz de anı yaşıyoruz. Hatta anı yaşayanlar için hayat mottosu olarak “Carpe Diem!” tarzını belirlediklerini de söylüyoruz.
Peki bu üç farklı zaman içerisinde ne kadar mutlu oluyoruz? Genellikle geçmişi düşünürken tüm pencerelerimizi ve yüreğimizi bir hüznün sardığını, pişmanlıkların yanımıza oturduğunu ve kendimizi nasıl da tükettiğimizi düşünüyoruz. Tüm bu düşünceler bizleri üzüyor, derinden etkiliyor ve hatta ruhsal bunalımlar yaşamamıza neden olabiliyor. Şimdiki zamanda yaşıyorsak beş dakikanın sonrasını merak ediyoruz. Gelecekte yaşıyorsak da bir 5 yıl sonraki hayatımızın nasıl olacağını bilmek istiyoruz. Üç farklı zamanda da kaygı, endişe, şüphe, mutsuzluk ve heyecan duyuyoruz. Fakat acı gerçek o ki, mutlu olamıyoruz.
Sağlıklı ve Sağlıksız Zaman
Hayatımızdaki zamanı aslında iki eşit parçaya ayırabilirsek mutlu olmanın da yolunu bulabiliriz! Zamanı; sağlıklı zaman ve sağlıksız zaman olarak ikiye ayırmamız gerekiyor. Şu an burada bu satırları okuyorsanız sağlıklı zamanı yaşıyorsunuz demektir. Sağlıksız zaman ise geçmiş ve gelecek içerisinde olduğunuz zamanı kapsar. Geçmiş ve gelecekte yer almak gerçeklerden uzaklaşmanız demektir ve bu nedenle sağlıksızdır. Gerçek olmayan, gerçekleşme ihtimali bulunmayan şeyleri hayal ederek vakit geçirmek ya da tam tersi bir şekilde “Keşke” diyerek vaktinizi öldürmek hem fiziki anlamda hem de ruhsal alanda sizlere zarar verecektir.
Sağlıklı zamanın kuralı, tek dürüst mekan olmasıdır. Geçmiş ve geleceğe dair pişmanlıklarınız, kırgınlıklarınız, öfkeleriniz ve keşke dediğiniz her ne varsa bu zaman içerisinde yer almaz. Bunun yerine o sırada yapmanız gerekenleri düşündüğünüz bir zaman mevcuttur. Çalışıyorsanız işlerinizi raporlamayı, yeni uyandıysanız iyi bir kahvaltının tadını çıkarmayı düşünüyoruzdur. Düşündüğümüz her zaman sağlıklıdır fakat fazla düşünmek de sağlıksızdır.
Dün, Bugün ve Yarın
Dünü düşünmek de faydalıdır çünkü hafızamızda saklanan detayları hatırlamak, faydalıdır. Hem beyin egzersizi yapmanızı sağlar hem de kalbinizde, beyninizde derin izlere sahip olan anılarınızı güçlendirerek motivasyonunuzun artmasına yardımcı olur. Haksız yere suçlandığınız, öfke krizlerinizi kontrol edemediğiniz, korktuğunuz ve pişmanlıktan ötürü rahat uyuyamadığınız geceleri hatırlamanın en büyük faydası bir daha aynı hisleri deneyimlemeyecek kadar kendinize “akıllı” ve “ders almış” olduğunuzu hatırlatmaktır.
Gelecek bilinmeyecek kadar korkutucudur. Bir 5 dakika sonrasını tahmin edemeyeceğimiz gibi bir 5 yıl sonrasını düşünmek, yalnızca hayaller içerisinde olmamızı sağlar. Hayal kurmak, iyidir. Her eylemin, her hissin, her anının bir hayali vardır. Geçmişte biri size “Aptalın tekisin” diyor ise bugün okuduğunuz kitap sayısını, yarın okuyacağınız haberlerin sayısını o söze borçlu olursunuz. Fakat bir sonraki gün ölüp ölmeyeceğinizi bilmeden hareket etmeniz, planlar yapmanız, bazen bir şeylerin hayatınıza engel olmasına neden olabilir. Herkes bir 5 yıl sonrasında hayatını finansal anlamda güvenilir, sağlıklı, huzurlu ve mutlu geçirmek. Şu an bu yazıyı okuyan seni tanımıyorum fakat diyeceğim şu ki endişelenme. Nasıl ki topraktan buharlaşan yağmur damlası tekrardan toprağa dönüyor ise bazen akışına bırakmak gerekir. Biraz arkana yaslan ve rahatla. Belki de mutlu olmak için tek yol budur!