Kitap okumanın kişiliğimize, karar verme yeteneğimize, dünyaya bakış açımıza, olaylara verdiğimiz tepkilere, kısacası komple hayatımıza katacağı olumlu dokunuşların hepimiz farkındayız. Belki de çoğumuz, haftanın birçok günü kendi kendimize “Kitap okumaya başlayacağım” ya da “Şu kitabı okumak istiyorum” diye defalarca diyoruzdur. Ama iş, eylem aşamasına gelince tıkanabiliyoruz. Bu tıkanıklığı açmak ve yaşamımıza önemli açıdan anlam katacak ve kitap okuma alışkanlığını hayatımıza dahil edecek olan ipuçlarını araştırdık.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın aslında 3 temel basit formülü vardır. Bunları uygulamaya başladıkça çok kısa bir zaman içerisinde severek kitap okuyabildiğimizi fark edecek ve hatta okuduğumuz ilk kitaptan sonrası da muhtemelen tam bir kitap kurdu olabildiğimizi keşfedebiliriz.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyenlere öncelikle önemli bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz. Kitap okumaya ayıracağınız zamanınızın olmadığını mı düşünüyorsunuz? O zaman uzmanların yapmış olduğu bir araştırmadan size bahsedelim. Kitap okumaya ayıracağınız günlük 15 dakika ile gün içerisindeki işlere konsantrasyonunuzun ortalama olarak yüzde 10 ile yüzde 25 oranında artış yaşayacağını unutmayın. Bu artan konsantrasyon sayesinde günlük işlerinizi sorunsuz olarak başarabilme kabiliyetinizin de artışa geçtiğine şahit olabilirsiniz. Artık, kitap okuma alışkanlığı kazanmak için bir nedenimiz daha var!
1. Elektronik Cihazlardan Uzak Durun
Telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar… Özetle internet erişimimizin mümkün olduğu tüm cihazlar… Günümüzde uzak durmamızın epey zor olduğu cihazlar arasında yer alıyor. Elektronik cihazlar tuzağından kurtulmayı başarırsak kendimizi geliştirme ve ihtiyaçlarımızı karşılayabilme konularına da ağırlık vermeyi başarabiliriz demektir.
Günlük olarak kitap okumak istediğiniz süreyi belirleyin. Bu sürenin çok uzun zaman olması gerekmiyor. Gerçekçi olun ve uygulanabilmesi mümkün bir zaman aralığı belirleyin. Bu zaman aralığı 15 dakika da olabilir yarım saatte, tamamen size bağlı. Kitap okumanız için ayırmış olduğunuz bu sürede telefonunuzu sessize alsanız hatta kendinizden uzak duracak şekilde bir çekmeceye falan saklasanız… Gün içerisinde 15-20 dk boyunca telefondan uzak kalmak denildiğinde bu çok basit gibi algılansa da işin uygulama aşamasında zorlanabilme ihtimaliniz yüksek. 15 dakika, 10 dakika ya da sizin için en uygun günlük kitap okumaya ayırabileceğiniz zaman aralığı 5 dakika ise 5 dakika! Zor olsa da imkansız olmadığını göreceksiniz.
2. Kitap Okuma Süreniz Uzun Olmak Zorunda Değil
Kitap okumayı zorunluluk olarak görerek kendinize bu şekilde bir kural koymayın. Her gün 1 saat kitap okumak zorunda değilsiniz. Hatta günlük 1 saat okumak istiyorsanız bunu tek seferde yapmak da zorunda da değilsiniz. Ne zaman ve ne aralıklar kitap okuyacağınız tamamen sizin isteğinize bağlıdır.
Bir gün okuma şansı bulamadınız diye ‘kitap okuma konusunda beceriksiz’ değilsiniz. Veya bir oturuşta sayfalarca okuyabilen biri de olmayabilirsiniz. Kitap okumak bir istek meselesidir. Ne zaman okumak istediğinizi, hangi süre boyunca kitap okumaya devam edeceğini siz kendiniz belirlersiniz. Zoraki olarak okuyacağınız günlük 1 saat okuma yerine, isteyerek ve zevkle okuyacağınız 5 dakikalık bir okuma süreci size çok daha iyi gelecektir. Kitap okumanın size katacağı terapi etkisini hissettiğiniz anda ise bu süreci uzatmak için çabalamaktan kendinizi alıkoyamayacaksınız.
3. Her Kitabı Değil, Size Hitap Eden Kitapları Okuyun
Bir kitabın popüler olması ya da bir arkadaşınızın severek okuyup bitirmiş olması sizin de o kitabı okumak isteyeceğiniz anlamına gelmez. Herkesin ilgi ve merakları farklıdır. İlgi duymadığınız bir kitabı okumak zorunda değilsiniz. Hobilerinize ve merak ettiklerinize uygun olan alanlarda yazılmış olan eserleri okumaya yönelin.
İlgi duyarak takip ettiğiniz bir kitabı okuduğunuz süre boyunca, beyniniz otomatikman sevdiğiniz konular üzerine düşünmeye başlayacaktır. Aklınızın sevdiğiniz konular ile meşgul olması ise size gün boyu büyük sıkıntı yaşatan olayların etkisinden kurtulmanız için büyük bir fırsattır.