Sağlık problemlerimizin çoğunun temel nedeni olarak stres görülüyor. Streslerin birikmesi içimizde kalmıyor ki maalesef ki! Bir yerlerden bu negatif enerji kendine yol buluyor ve günün birinde patlak veriyor. Patlak verdiği bu noktada da kimi zaman fiziki kimi zaman da psikolojik rahatsızlıkları da berberinde getiriyor.
Hem fiziki hem de ruhsal rahatsızlıklara neden olan stersin bize verebileceği zararlar hakkında konuşacağız bugün. ‘Stressiz hayat mı olur?’ diyerek son derece basite aldığımız stres, bakalım bizim sağlığımıza ne gibi etkilerde bulunuyor? Stresin sağlığımızdaki rolü ve sağlığımıza yön vermesi konusundaki etkisini öğrenince stres kontrolü konusunda daha bilinçli olacağımıza inanıyorum. ‘Stresi azaltmak için ne yapabiliriz?’ sorusunun cevabını ise bir sonraki yazımızda bulabilirsiniz.
1. Sindirim Sistemi Hastalıkları
Yoğun stres altında olduğumuzda yaşayacağımız ilk problem, genellikle sindirim sistemi ile ilgili hastalıklardır. Çünkü stres, çok hızlı bir şekilde sindirim sisteminde fonksiyon bozukluklarına sebep olmaktadır. Kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıkların yanı sıra zaman da mide ülseri başlangıcı da görülebilmektedir. Stresin devreye girmesi ile artan mide asitleri ülser gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olabilmektedir.
2. Kilo ile İlgili Sağlık Sorunları
Stres altında olan bireyler yeme konusundaki düzenlerini de kaybetmektedirler. Kimileri daha fazla yeme eğiliminde olurken kimileri yemek yemede zorlanırlar. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda stres altında olan kişilerin genellikle sürekli yeme alışkanlığı kazandıklarını göstermektedir. Beynin doyum noktasındaki bozukluk da obezite ve diyabet gibi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Yine baş nedeni stres!
3. Uyku Düzensizliği Sorunları
Stres duygusu insanları karamsarlığa ve derin düşüncelere iter. Bunun sonucunda ise uykuya dalmakta güçlük, yataktan çıkmayarak saatler boyu uyuma eğilimi ya da uyku sırasında sık sık uyanarak tekrar uykuya geçmekte sorun yaşamak gibi problemler ortaya çıkar. Uykusuzluk ile fazladan bir yorgunluğun yaşanması, kişiyi daha da halsiz ve bitap bir hale sokmaktadır. Gerek iş yaşantısında gerekse özel yaşantısında bu sorun büyük problemleri de beraberinde getirmektedir.
4. Menstrüel Problemler
Stres, bayanların regl düzenini bile olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Çünkü stres öncelikle hormonal tahribat verir ardından ise bu hormonal dengesizlik, bayanların regl düzensizliği ile karşılaşmalarına sebep olur. Bazı zamanlarda regl günlerinde azalma, bazı zamanlarda fazla kanama gibi şikayetler görünebilirken hiç adet olamamaya kadar uzanan ciddi bir problem halini alabilir. Acılı ve şiddetli olarak geçen regl dönemlerinin sebebi de stres olabilmektedir.
5. Saç Dökülmesi ve Cilt Hastalıkları
Stres sebebi ile kişilerde saç dökülmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bazı zamanlarda bu saç dökülmesi çok daha ciddi bir hal alarak kelliğe kadar gidebilmektedir. Saç dökülmesi ve kellik problemlerinin aynı sıra stresin yaşatabileceği bir diğer yan etki ise cilt hastalıklarıdır. Akneler, sedef ve egzama gibi strese bağlı olarak oluşan ve ilerleyen rahatsızlıklar ile bocalamak istemiyorsanız stres kontrolünü sağlamanız gerekiyor.