Akıl sağlığınız yerinde mi sorusu size biraz incitici gelmiş olabilir. Hatta içinizden tepki bile vermiş olabilirsiniz. Ancak emin olun ki birçoğumuz grip gibi basit gördüğümüz sıradan diye tabir ettiğimiz hastalıkları yaşadığımız gibi akıl sağlığımız ile ilgili de sorunlar yaşamaktayız. Fiziki rahatsızlıkları kabul etmek genellikle kolay olsa da akıl sağlığımız ile ilgili hastalıkları kabul etmekte zorlanırız. Fiziki rahatsızlıklar, kendi tarafımızdan gözle görülebilir, belirtileri yaşanarak fark edilebilir olsa da akıl sağlığı ile ilgili hastalıklarda maalesef ki bu pek mümkün değildir.
Bu yazımızda akıl sağlığımızı sorgulamamızı sağlayacak bazı maddeler üzerinde duracağız. Yazımızın devamında bulunan bu maddeleri okudukça kendiniz açısından durumu değerlendirme altına alabilirsiniz. Tıpkı migrenin belirtilerini araştırabildiğimiz gibi akıl sağlığımızın yerinde olmamasının işaretlerini de araştırmak son derece doğaldır. Akıl sağlığımızın yerinde olmaması demek deli olduğumuz anlamına gelmez. Korkmayın!
Zihninizde Algı Sorunları Var mı?
Çevremizde olan biten şeyleri sürekli algılamak için uğraşırız. İstesek de istemesek de farkında olsak da olmasak da beynimiz sürekli çevremizdekileri kavramak için çabalar. Bazı olgular kişiye göre değişim gösterebilirdik özelliğine sahip olabilir. Ancak bazı şeyler gerçektir ve kişiden kişiye değişmez.
Beş duyu organımız ile algıladığımız sesler, gördüğümüz renkler ve aldığımız kokular aklımızın algılaması ile ilgili bir fonksiyondur. Kimi zaman olmayan şeyler görmeye başlayabiliriz ya da galipten sesler geliyor sanki diye tabir ettiğimiz olmayan sesleri işitmeye başlayabiliriz. Böyle durumlar zamana zaman hepimizin başına gelebilir. Ancak bu durumlar zaman zaman değil de çok sık olmaya başlamışsa akıl sağlığımızı sorgulamamız gerekiyor.
Düşünceleriniz Dağınık mı?
Hepimizin aklımızın karıştı ve ne yapacağımızı bilemediğimiz anları olur. Bu durum gayet normaldir. Ancak uzun bir süredir yapacaklarınızı unutma, planladıklarınızı hayata geçirememe, hayatınızı düzene kurma konularında ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyorsanız bu normal bir durum olarak değerlendirilemez. Altında yatan sebep akıl sağlığınız ile ilgili bir sıkıntıdır. Bu sıkıntının nedenini öğrenmek için de uzman doktordan yardım almak en iyisi olabilir. Psikolog ya da psikiyatrist ile yapacağınız görüşmelerinizin herhangi bir doktor randevusundan farklı olmadığını unutmayın.
Düşünceleriniz Kısır Döngü İçerisinde mi?
Akıl sağlığınızı sorgularken düşüncelerinizin öneminin büyük olduğunu unutmayın. Düşüncelerinizin dağınık olması kadar kısır döngü içerisinde ilerlemesi de ciddi bir sorundur. Zaman zaman yaşadığımız anlamsız diretmelerimizden ya da bazı konulardaki sabit fikirliliğimizden bahsetmiyoruz. Hepimizin gösterebileceği davranış biçiminin dışında anlamsız bir konuda diretmek ve hatta çoğu zaman kişinin kendisinin bile nedenini tam olarak anlayamaması ciddi bir sıkıntıdır. Böyle bir durumda akıl sağlığımızı sorgulamak gerekir.
Hareketleriniz Bilinçsizleşmeye mi Başladı?
Bazen yapacağımız bir işi unutabiliriz ve tam yapacakken aklımızdan çıkabilir. Örneğin mutfağa su almak için gidip de ‘ben ne yapacaktım burada? Buraya ne için gelmiştir?’ dememiz gibi… Fakat! Yaptığımız işlerin nedenini anlayamaz hale gelmişsek, yapacaklarımızı çok sık bir şekilde unutuyorsak, çoğu zaman neyi, niçin yaptığımızı fark edemiyorsak akıl sağlığımızı tehdit eden bir durumun olabileceğini düşünmeliyiz.
Konsantrasyon Sorunlarınız mı Var?
Yapmanız gereken bir işe ya da yapmak istediğiniz herhangi bir şeye konsantre olmakta uzun süredir zorlanıyor musunuz? Ancak arada bir yaşanan konsantrasyon sorunundan bahsetmiyoruz. Uzun süren ve artık hayatınızı zorlayan konsantrasyon bozukluklarından bahsediyoruz. Eğer varsa, demek ki aklınızı meşgul eden önemli bir konu var. Bu konunun farkında olmuyor olabilirsiniz. Belki siz farkında değilsiniz ancak beyniniz bir noktaya takılmış ve sürekli o konu ile meşgul. O takıldığı şeyi bularak tıkanıklığı çözmek için uzman yardımı almak şart. Böyle bir durumda akıl sağlığımızı sorgulamak yapılacak en doğru şeylerden biridir.
Diliniz Zihninizi Takip Etmiyor mu?
Uzun zamanda konuşmakta zorluk çekiyorsanız, kendinizi ifade etmek güçleşmişse, konulurken tıkanıklıklar yaşıyorsanız veya düşünceniz ile hiç alakası olmayan şeyler ağzınızdan çıkıyorsa, her şeyden önemlisi de tüm bunlar uzun zamandır yaşanıyorsa akıl sağlığınızı sorgulamanın zamanı gelmiş demektir. Ortada ciddi bir problem var ve bu problemi çözecek olan da yine bu işin uzman doktorları…