Günümüzde her geçen gün biten evliliklerin sayısı artmak ile birlikte evlilik hayatlarının ömürleri azalıyor. ‘Peki neden evlilikler hızlı bir şekilde son buluyor ve yıkılması bu denli kolay oluyor?’ sorusunu sorduk ve konunun uzmanlarından aldığımız cevaplar doğrulusunda sizlere güzel bir makale hazırlamayı hedefledik. Umarım yazılarımızda bulacağınız küçük ama önemli noktalar ile sizler de sağlıklı bir evliliğin temellerini atabilir ya da evliliğinizin çatırdayan temellerini onarabilirsiniz. Hepinize tek yastıkta kocayan, huzurlu, sağlıklı ve çocuklu günler dileyerek sağlıklı bir evlilik için nelere dikkat edilmeli sorusunun cevaplarını yazmaya başlıyoruz.
Haklıyı Haksızı Değil Çözümü Bulun
Herkesin kendi açısından bakacağı tartışma ortamında her iki taraf da kendini haklı ve karşı tarafı haksız görecektir. Zaten oluşan gerginliğin temel sebebi de bu. Sağlıklı bir evlilik için bu noktada yapılması gereken şey haklı ve haksız arayışına o an için son vermektir. Geçici de olsa, sadece o anı idare etmek adına da olsa bir çözüm bulunmalıdır. Bulunan çözüm kesin çözüm ise ne ala… Ama eğer o anlık kesin çözüm bulunamamışsa geçici çözümler ile ortamı yumuşatmak en iyisidir. İleride sakinlik ve huzurun hakim olduğu zamanlarda esprili bir bakış açısı ile aynı konu ele alınabilir.
Burada en önemli olan detay ise; geçici ya da kalıcı olarak bulunacak çözümlerin hep tek taraftan beklenmemesidir. Bir taraf bir adım atarken diğer adım üç adım atabilir. Kişiliğe göre değişebilen bu durum makul karşılanmalıdır. Ancak tek taraf sadece tartışmacı iken diğer taraf hep çözüm üreten olursa sağlıklı bir evlilik kavramından bahsetmemiz mümkün olmayacaktır.
Gerginlikte Bir Taraf Ortamı Terk Etmeli
Tartışma ve kavga anlarında çiftler birbirlerini kırmak yerine ortamı terk etmeyi bilmeli. Gerçekleşen tartışma gecenin geç bir vaktinde ise, erkek dışarıya çıkıp bir iki tur atıp evine dönebilir. Gezintisi sırasında alacağı oksijen ve kafasını rahatlatması sonucu agresiflik seviyesinde de otomatikman düşüş olacaktır. Gün içerisinde ise bayan da o an evi terk edip bir arkadaşını ziyarete gidebilir. Bu terk etmeler asla kaçış olarak algılanmamalıdır. Fikir ayrılıklarının işin içinden çıkılamayacak kadar vahim bir hal almasını önlemek adına alınan bir tedbirdir.
Sorunlar Örtbas Edilmemeli, Görmezden Gelinmemeli
Ortada bir sorun varsa, gerekli durumlarda o anlık geçici bir süreliğine üstünü örtmek güzel bir eylem olabilir. Ama aynı sorun ya da bu sorun ile alakalı sorunlar sık sık gündeme geliyorsa rahatsız olduğunuz şeyleri içinize atmaktan vazgeçmelisiniz. Sizin içinize attıklarınızı ve söylemediklerinizi karşı taraf bilemez. Bunun yerine yapmanız gereken şey, konuyu mantıklı bir şekilde ele alarak sakince düşünmek ve rahatsız olduğunuz detayları da eşinizi mümkün olduğunca kırmadan, inceltmeden anlatmanız olacaktır.
Empati Yeteneğini Geliştirmek İçin Çaba Sarf Edilmeli
Empati kurmay yani kendini başkasının yerine koymak söz olarak bakıldığında ne kadar da kolay duruyor öyle değil mi? Ama iş eylem aşamasına geldiğinde empati konusunda kendimize en güvenenlerimiz bile bu konuda yetersiz kalıyor. Çünkü bu yetenek gerçekten kolay kazanılan bir yetenek olmamak ile birlikte bilindiği halde kullanılması da bir o kadar zor olan bir durumdur.
Empati yeteneğinizi sürekli canlı tutmak için Kişisel gelişim kurslarına katılabilir, internet ortamında yayınlanan kişisel gelişim yayınları takip edilebilir veya ücretli bir programa dahil olabilirsiniz. Empati kurma yeteneğiniz geliştikçe çok daha fazla sorunu kolayca çözebildiğinizi sizler de fark edeceksiniz.