Baskı altındayken herhangi bir sorumluluğu ya da görevi yerine getirmek oldukça zordur. Günlük işlerimizi bile baskı altında yapamayız. Bunun nedeni strestir. Stres ile birlikte zihnimiz yeterince aktif ve etkili bir şekilde düşünemez. Tamamen soruna odaklanır ve sorunu çözemediğimiz takdirde de görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmemize engel olur. Bu beynimizin aynı zamanda savunma mekanizmasıdır. Savunma mekanizmamızı kontrol altında tutmak, zihinsel performansımızı üst düzeye çıkarmak ve tüm bunları baskı altındayken yapmak ise bizim kontrolümüzdedir. Peki o kontrolü nasıl sağlarız?
“Olumsuz olan her şey; baskı, zorluklar bunların hepsi benim için bir fırsat.”—Kobe Bryant
1. Öncelikleriniz Olsun
Hayatınızdaki her alanda mutlaka bir önceliğiniz bulunmalıdır. Bu bir kişi, eşya, varlık ya da görev olabilir. Kendinize ait bir öncelikler listesi belirlemeli ve yaşamınızı bu öncelikler doğrultusunda sürdürmelisiniz. Baskı altındayken de bu öncelikleri unutmamalısınız. Bu sayede odak seviyenizi arttırabilirsiniz. Baskının en büyük düşmanı odak ve dikkattir. Dikkatinizi ve odağınızı kontrol edebilirseniz, baskılandığınız ortam içerisindeyken nasıl çalışmanız gerektiğinin kontrolünü de sağlayabilirsiniz. Öncelik sıranızı belirlerken dikkat etmeniz gereken nokta ise en zordan en kolaya göre sıralamak olmalıdır. Zihninizde size en zor gelen görevi yerine getirin ve ardından derecelendirdiğiniz görevleri tamamlayın. Göreceksiniz ki zaman içerisinde tüm işlerinizi tamamlamışsınız, üstelik tüm olumsuzluklara rağmen!
2. Takım İçerisindeki Oyuncu Olun
Her işi tek başınıza yapmanız ne yazık ki mümkün değildir. “Bunu tek başıma halledebilirim” dediğiniz her ne varsa, tek başınıza halledemeyeceksiniz. Mutlaka başka bir insana ihtiyacınız olacaktır. Baskı altındayken yapabileceğiniz en iyi şey, sahip olduğunuz görev ve sorumluluklar varken başkalarının da size bu alanda yardım etmesini sağlamaktır. Bu durum sizi zorlamaktan ziyade, kuvvetlendirecektir. İnsanlardan yardım alarak gerçekleştirdiğiniz aktiviteler ruhsal anlamda daha pozitif olmanızı ve iletişim yönünüzün kuvvetlenmesini de sağlayacaktır. Dolayısıyla, yönetim becerileriniz gelişecektir. Yönetim becerilerini geliştirmek baskıyı kontrol etmenin püf noktalarından biridir.
3. Baskı Ortamından Uzaklaşın
Yaşadığınız baskı, genellikle kariyer yaşamınız içerisinde gerçekleşecektir. Lakin ev hayatınızda da bu baskıyı hissetmeniz mümkündür. Öncelikle iş ve ev hayatınızı dengede tutun. Bu dengeyi sağlarken işinizi iş yerinde, evinizi ise evde bırakmayı unutmayın. Üzerinizde yoğun miktarda baskıya maruz kalmış bir hal seziyorsanız, o ortamdan kısa süreliğine de olsa uzaklaşmayı deneyin. Örneğin yoğun tempo çalıştığınız bir iş yerinde tamamladığınız her görevden sonra kendinize 5 dakikalık bir mola verin. Bu aynı zamanda Pomodoro Tekniği’dir.
İlginizi Çekebilir: Daha Verimli Bir Çalışma İçin Pomodoro Tekniği
Bu teknik ile hem iş hem de özel yaşamınız içerisindeki baskı ortamından zaman yönetimi ile kurtulabilirsiniz. Ufak molalar vermek, kendinizi baskı altındayken o ortamdan uzaklaştırmak, hem veriminizi hem de hayata yönelik bakış açınızı değiştirecektir.