Ailenizle ya da sevdiğiniz insanlar ile vakit geçirmek, yeni yerler keşfetmek, seyahat etmek, kitap okumak, balkonunuzda kahve içmek, spor yapmak veya daha fazlası… Hepimizin bu hayatta severek yaptığı aktiviteler bulunmaktadır. Bunları keyif alarak yaparız. Bizi mutlu edeceklerini biliriz. Bazılarımız ise “hiçbir şey” yapmamaktan keyif alır. Evet! Kimi insanlar, hiçbir şey yapmamaktan keyif alabilmektedir. “Nasıl olur da bir insan bir şey yapmadan durabilir?” diye sorabilirsiniz fakat Hollandalılar sizle aynı fikirde değil. Hatta bunun bir sanat – felsefe olduğunu düşünüyorlar. Öyle ki hiçbir şey yapmama sanatına da “Niksen Felsefesi” diyorlar.
Son zamanlarda Danimarkalıların Hygge Felsefesi ve İsveç’te çıkan Lagom Felsefesi gibi ilginç akımlarla karşı karşıya kalmaktayız. Bu ilginç akımların içerisine Niksen Felsefesi de giriyor. Eski dilde Niksen, tembellik ve üretkenlikten yoksun olmak anlamını taşımaktadır. Modern bir ifade ile anlatmak gerekir ise “tembellik” olarak görülmektedir. Her insanın ne kadar çok aktivite yapmaya ihtiyacı varsa, hiçbir şey yapmamaya da ihtiyacı vardır ve felsefe tam anlamıyla bunun üzerine kuruludur.
Niksen Felsefesi Nedir?
Niksen Felsefesi, hiçbir şey yapmadan, düşünmeden yapmış olduğunuz eylem anlamına gelmektedir. Boş boş pencereye bakmanız, bütün gün yatakta uzanıp hiçbir şey yapmamanız ve benzeri pek çok örnek verilebilir. Günün yorucu temposundan uzak kalarak, düşüncelerinizi ve zihninizi sakinleştirmenizi sağlamaktadır. Bir nevi, meditasyon ya da rahatlama şekli de denilebilmektedir.
Bu felsefenin insanlara yönelik çeşitli faydaları da mevcuttur. Üretkenliği arttırmakta, stresi ve endişeyi de azaltmaktadır. Çünkü insanların düşünmekten ve aktivitede bulunmaktan uzak kalmasını sağlamaktadır. Hiçbir şey yapmamak, hiçbir şeyin de başınıza gelmemesi demektir. Hem bedenen hem de ruhen rahatlamak için hiçbir şey de yapmamak gerekmektedir.
Niksen felsefesi, “mindfulness” tekniği ile karıştırılmaktadır. Fakat bu iki yöntemi ayıran şey, herhangi bir şeye konsantre olmak ya da odaklanmak zorunda kalınmamasıdır. Mindfullness tekniğinde zihninizi bir noktaya odaklamanız gerekir. Oysa Niksen, hiçbir şeye odaklanmanızı sağlamaz. Herhangi bir şeye konsantre olmanızı da gerektirmez. Bu da tamamen rahatlamanızı sağlar.
Niksen Zorlayıcı Bir Felsefedir
İnsanın bir şeyleri yapmaktan uzak kalması ya da zihnindeki düşünceleri durdurması oldukça zordur. Öyle ki uzmanlar bu felsefenin yerine getirilmesinin oldukça zor olduğunu savunmaktadır. Çünkü insan beyni sürekli olarak dinamiktir. Dinamik yapısı nedeniyle herhangi bir şey düşünmemek de oldukça zordur. Dolayısıyla Niksen Felsefesi, herkes tarafından uygulanamamaktadır.
Fakat yaşadığımız tüm kaos ortamının içerisinde hepimizin rahatlamaya ihtiyacı vardır. Gün içerisinde 5 dakika da olsa bu felsefeyi uygulamak, yaşadığımız tüm kaygı, endişe ve stresten uzak kalmamızı sağlar. Zaman içerisinde rutin haline getirilir ise katkıları görülebilmektedir. Özellikle iş ortamı içerisinde sinirli bir toplantıdan çıktıktan sonra ya da bitirmeniz gereken projeye daha fazla devam edemeyeceğinizi düşündüğünüz anda Niksen, kurtarıcı bir yol olabilmektedir.