Avrupa ülkelerinden birinde eğitim almak çoğu öğrencinin hayali. Ancak yurt dışında yaşama fikrinin zaman zaman korkutucu olması, döviz kurunun yüksek olması ve üniversitelerin kabul işlemlerinin değişiklik göstermesi süreci baltalayabiliyor. Avrupa ülkeleri arasında daha uygun fiyatlara sahip olması sebebiyle ülke olarak en çok Almanya tercih ediliyor. Yapılan değerlendirmelerde eğitiminin kaliteli olması, sürecin disiplinli bir şekilde işlemesi aileleri de olumlu etkiliyor. Ancak Almanya’da okumanın artı ve eksilerini hiç karşılaştırdınız mı?
Çoğu zaman gideceğimiz ülkenin güzel yanları bizi heyecanlandırır. Ancak olumsuz yanlarını detaylı olarak araştırmak kendimizi nelerle karşılaşacağımız konusunda bazı fikirlere alıştırabilir. Bu süreçte Almanya’da eğitim görecekleri bekleyen zorlukları sizler için bir araya getirdik.
Almanya’da eğitim için uygun bir üniversiteye başvuru yapmak gerekiyor. Başvurunun ardından üniversitenin kriterlerine göre bir eleme yapılıyor ve uygun öğrencilere kabul mektubu gönderiliyor. Ardından okula kayıt yaptırmak için onlarca belgeyi toparlamak ve başvuruyu tamamlamak gerekiyor. Ayrıca üniversite masraflarını karşılayabilecek güçte olduğunuzu görmek için bir finansal belge istiyor. Tüm bunları karşıladığınız takdirde işler bitmiyor. Kendinizi Almanya’nın bazı zor şartlarına hazırlamanız gerekebilir.
Rekabetle Başa Çıkmalısınız
Almanya’da çoğu alanda büyük bir rekabet olduğunu yaşamaya başlayınca görebilirsiniz. İnsanların yarış içerisinde olmasından kaynaklanan bir rekabetten bahsetmiyorum. Genellikle çok göç alan bir ülke olmasından dolayı kalabalık bir nüfusu bulunuyor. Böylece her alanda talebin fazla olması ilk aşamada sizi biraz şaşırtabilir. Ülkeye geldiğiniz zaman sizin gibi öğrenci olan ve pek çok şeye ulaşmak için can atan kalabalık bir öğrenci ordusunun olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Geçiminizi Sağlamak İçin İş Bulmalısınız
Okul ve yaşam masraflarını karşılayacak bir hazır paranız ya da yüksek bir bütçeniz yoksa öğrencilerin çalıştırıldığı bazı işlerde çalışmayı tercih edebilirsiniz. Ancak iş deyince kafanızda büyük meblağlar canlanmasın. Ülkede öğrencilerin sigortasız olarak çalıştığı ayda en fazla 450 euro kazandıkları bazı küçük işler bulunuyor. Bunlar garsonluk, mutfakta yardımcılık, markette raf dizmek ve oda servisi gibi hizmet sektörünü kapsıyor.
Yoğun öğrenci nüfusuna sahip olan ülkede pek çok öğrencinin iş aradığını düşünürsek iş bulmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bir iş bulursanız kendinizi şanslı sayabilir ve elinizdeki işe sıkı sıkıya tutunabilirsiniz.
Sosyal Hayata Yeniden Başlayacaksınız
Birkaç arkadaşınızla anlaşıp Almanya’ya geldiyseniz ne ala. Ancak yalnız geldiyseniz sosyal çevrede tamamen yalnızsınız. Her şeye yeniden başlamak zorunda kalacaksınız. Yeni arkadaşlar edinmek, çevreye uyum sağlamak sandığınız kadar kolay olmayabilir. İlk aylarda beklentilerinizi gerçekleştiremediğiniz için hayal kırıklığı içerisine girebilirsiniz. Ancak okulda ne kadar aktif olup, dışarı dönük bir yaşam sağlarsanız yeni bir çevre edinme şansınız o kadar yükselir. Özellikle Türkiye’den gelip yabancı arkadaş edinmek konusunda sıkıntı yaşayanların sayısının yüksek olduğu söyleniyor. Ancak Türk nüfusunun da yoğun olduğu bir ülke olduğu için biraz aklınızı kullanarak bu durumu tam tersine çevirebilirsiniz.