Google Play Store üzerindeki güvenlik önlemlerini atlatarak telefonlara hızla yayılmaya başlayan Anubis virüsüyle ilgili olarak uyarılarda bulunuldu. Birkaç basit uygulama sayesinde telefonlara sızmaya başlayan bu virüs, hareket sensörlü uygulamalardan telefonlara geçiyor.
Google tarafından yapılan açıklamaya göre zararlı yazılım içeren uygulamalar tamamen mağazadan kaldırıldı.
İki Uygulama Google Play Store’dan Kaldırıldı
Google tarafından yapılan açıklamada iki uygulamanın kaldırılmış olduğu ve bu uygulamaları indiren kullanıcılardan biriyseniz telefonunuza virüs taraması yaptırmanız gerektiği belirtildi. Akıllı zararlı yazılım içeren bu uygulamaların çeşitli pil tasarrufu ve para birimi uygulamalar tarafından telefonlara gizlice sızdığı da vurgulandı.
Google tarafından kaldırılan iki uygulamanın ismi ise “Battery Saver Mobi” ile “Currency Converter” olarak yer aldı. İki uygulamanın da toplamda 5 binden fazla indirmesi ve 70’ten fazla yapılmış yorumu bulunuyordu.
İki uygulamada da içerik yazılımlarının kötü olduğu tespit edilince, Google Play Store tarafından kaldırıldı.
Hareket Sensörlerini Kullanıyor
Yazılım gizli bir şekilde telefonlara sızıyor. Kullanıcılara kendini göstermemesi ve gizli kalabilmesi için yazılımın hiçbir şey yapmasına gerek kalmıyor. “Akıllı yazılım” olarak adlandırılan bu yazılım, telefonda devreye girebilmek için hareket sensörü verilerini kullanıyor. Bu sayede telefon içerisine Anubis virüsünün sızdığı anlaşılmıyor.
Normal şartlarda yazılım tespit etmek amaçlı kullanılan zararlı yazılım araçlarının bu virüsü tespit etmesi gerekiyor. Android’de ortam oluşturup söz konusu uygulama test ediliyor. Fakat bu virüs yalnızca hareket sensörleri tetiklendiği zaman telefona sızıyor. Eğer hareket sensörleri devreye girmezse telefonda pasif bir şekilde kalıyor. Bu durumda Anubis, yapılan testlerde tespit edilemiyor.
Anubis Virüsünün Zararları Neler?
Bu virüsün akıllı cihazlara vermiş olduğu zararlar değişkenlik gösterse de telefonlara ciddi derecede kötü zararları olabiliyor. “Keylogger” olarak çalışan yazılım normal yazılımlar gibi çalışmıyor. Klavyeniz ile yazmış olduğunuz tüm verileri toplama özelliği bulunuyor.
Google tarafından yapılan açıklamaya göre Anubis virüsünün 93 ülkeye yayılmış olduğu tespit edildi. Yayılan virüs, kullanıcı fark etmeden ekran görüntüsü alabiliyor. Bu durumda banka bilgilerine, kredi kartı numaralarına, elektronik hesap bilgilerine ve akıllı cep telefonunuz aracılığıyla yapmış olduğunuz tüm görüşmelerdeki verilere ulaşmış oluyor.
Anubis Virüsünden Nasıl Kurtulursunuz?
Bu virüsün henüz hangi ülkelere yayıldığı bilinmiyor fakat listede 93 adet ülke bulunuyor. Türkiye’ye bu virüsün yayılıp yayılmadığı bilinmiyor. Bu virüsten kurtulmak için yapmanız gereken telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmek ve iyi bir virüs yazılımı yükleyerek telefonunuzun içerisinde tarama yaptırmak. Böylelikle anubis virüsünden kurtulmanız mümkün. Eğer telefonunuz yavaşlamaya, kendi kendine ekran görüntüsü almaya başladığını fark ederseniz telefonunuza bu virüs bulaşmış demektir.
Eğer tüm bu işlemleri yapmanıza rağmen halen daha telefonunuzda farklı şeyler oluyorsa, telefonu almış olduğunuz yere giderek şikayetinizi dile getirebilirsiniz. Teknik servis uzmanları tarafından telefonunuzda bulunan kötü yazılımların hepsi silinecek ve telefonunuz eski haline döndürülecektir.