Aşırı terleme bazı insanların hayatını kabusa çevirebiliyor. Çeşitli hastalıkların habercisi olabileceği gibi kişinin tamamen sosyal hayattan soyutlanmasına sebep olabiliyor. Yaz aylarında ya da çok efor sarf ettiğimiz zaman hepimiz terleriz. Ancak bu durumun sürekli bir hale gelmesi ve terleme miktarının giderek artması hormonların tetiklediği birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Terleme kokuyla birleştiği zaman resmen hayatı zindana çeviriyor. İlk buluşmalarımızı kabusa çevirip, çok sevdiklerimizin bize endişeli gözlerle bakmasını sağlayabilir.
Terlemeyi hafife alarak sorunların üzerini kapatmak ciddi hastalıklarında üzerini kapatıp daha büyük sorunların oluşumuna zemin hazırlayabilir. Terleme aşırıya kaçmadığı müddetçe vücudun ısı dengesini sağlamak için gerçekleştirdiği doğal bir süreç olarak görülür. Hiç terlememek de ciddi bir sağlık problemidir. Ancak ter bezlerinin aşırı çalışması sosyal hayatta kişiyi en çok zorlayan durumlardan birisidir.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek iç ya da dış kaynaklı streslerde terleme hormonlarının uyarılarak salgı ürettiğini açıkladı. Heyecanlandığımızda hepimiz terlediğimizi hissederiz öyle değil mi? Bunun gayet normal bir durum olduğu söyleniyor. Ancak bizi ve vücudumuzu tetikleyecek herhangi bir durumun olmaması halinde terleme devam ediyorsa bu durumda hiperhidrozis yaşıyor olabilirsiniz. Yani aşırı terleme sorununuz var demektir. Aşırı terleme kendiliğinden ortaya çıkan bir sorun olmamakla birlikte mutlaka altında yatan ciddi bir problem bulunur. Bu konuda uzmana başvurmak yapılacak en mantıklı harekettir.
Hipertiroidiniz Olabilir
Hipertiroidi tiroid bezinin olması gerekenden fazla çalışması sonucunda ortaya çıkan bir hastalık. Halk arasında zehirli guatr olarak da biliniyor. Tüm vücudu ele geçiren ve çalışma hızını belirleyen bu hormon ter bezlerini istemsizce harekete geçiriyor. Sürekli terlemek, ellerde meydana gelen titreme, hiç bir şey yapmasanız bile hissedilen yorgunluk bu hastalığın belirtileri arasında yer alabilir. Bunun için bir uzmana görünmek hastalığın ilerlemesini engelleyebilir.
Belkide Diyabet Hastasısınız
Bugün dünyada diyabet hastalarının sayısı 425 milyona kadar ulaştı. Çok sık görülen bu hastalık vücuttaki kan şekeri miktarının ayarlanamaması sonucunda ortaya çıkıyor. Müdahale edilmediği takdirde çoğu organın iflas etmesine kadar gidebiliyor. Diyabet hastalarının sürekli artan ve düşen kan şekeri miktarı ter bezlerinin fazla çalışmasına neden oluyor. Bu sebeple ortada hiç bir sebep yokken kendinizi su gibi terlemiş bulabilirsiniz.
Akromegali Sizi Bu Kadar Terletiyor Olabilir
Akromegali beyinde yer alan hipofiz bezinin fazla miktarda büyümesi sonucunda ortaya çıkan çoğu zaman ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Büyüme hormonunun aktifleşmesi ile birlikte ter bezleri de uyarılarak harekete geçiyor. Aşırı terlemenin yanı sıra vücutta da büyümeler meydana geliyor. El ve ayak numaralarında büyüme, burunda şişlik ve parmaklarda şişlik gibi sorunlar en çok karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor.
Günümüzde toplu taşımalarda ya da sosyal ortamlarda sık sık rahatsız olduğumuz ter kokusu aslında ihmal edilmemesi ve mutlaka bir uzman eşliğinde kontrol altına alınması gereken aşırı terlemenin bir sonucu olabilir.