Ayak; vücut ağırlığını taşıyan en önemli organdır. Özellikle koşarken veya uzun süre ayakta durduğumuzda bizi taşıyan yükü de artar. Kısacası tüm yaşamımız boyunca ağırlığımızı taşır. Ayaktaki sorunlar; kas, bacak, diz, kasık, sırt, bel gibi vücuttaki çeşitli yerleri etkiler.
Özellikle spora yeni başlamaya karar verdiğinizde, öğretmenlik gibi gününü sıklıkla ayakta geçiren mesleklerde, diyabetik ya da dolaşım sorunları olan hastalarda ihmal edilmemeli. Ayakları koruyan ayakkabının da yanlış seçimi geri dönüşü olmayan sorunlara sebebiyet verebilir. Sorunlu ayak her şeyden önce fiziksel aktiviteyi kısıtlar. Yanlış basma alışkanlığı, hareketsizlik, alınan kilolar da ayak sorununu tetikler.
Omurga sorunları, duruş bozuklukları özellikle artan akşam sızıları ve buna benzer ortopedik sorunlara yol açar. Yaşam kalitesini düşüren ayak sorunları, günlük yaşamımızı veya iş performansını da etkiler. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki toplumda doğal kabul edilen kronik baş ağrılarının sebeplerinden biri de ayak sorunlarıdır.
Bu Sorunların Önüne Geçebilmek İçin Neler Yapılmalıdır?
- Uzun süre aynı ayakkabıyı giymemek,
- Havasız kalan ayakları havalandırmak,
- Tırnakların düzenli olarak kesilmesi
- Mantar enfeksiyonu tekerrür eden hastaların ihmal etmemesi,
- Nasır ve şişik ayak sorunları olanların düzenli doktor kontrolünde olması
- Ayakları yıkarken parmak aralarının temizlenmesi, bol sabun ile yıkanması, ölü hücrelerin lif yardımıyla atılması
gereklidir.
Tırnakların düzenli kesilmesi, tırnak batmasının önüne geçilmesi için oldukça faydalıdır. Günde en az bir kez kısa süreliğine bile olsa ayakların uzatılması, ayak şişliklerinin önüne geçer. Giyilen çorapların pamuklu kumaştan ve ter çeken özelliğe sahip olması gerekir. Ayak sağlığı, kas ve sinir sistemi için önemli olan probiyotiklerden desteği artırılmalıdır.