Girişimci olmak, dünyadaki en zor mesleklerden biridir. Sürekli olarak kendini yenilemek, geliştirmek ve güncel iş dünyasını takip ederek müşteri istek ve ihtiyaçlarına uygun, sektörün eksik yönlerini telafi edecek kadar başarılı, yaratıcı fikirler geliştirmek gerekir. Her girişimci bir insan olabilir fakat her insan girişimci olamaz bu nedenle… Günümüzde girişimcilik mesleğini edinmek isteyen pek çok yeni cevher bulunmaktadır. Eğer sen de onlardan biriysen, girişimcilerde bulunan özellikleri keşfetmeli ve kişisel gelişiminle birlikte bu özellikleri analiz ederek kendinde eksik olan yetkinlikleri geliştirmeyi hedeflemelisin. Peki bu özellikler neler?
Öncelikle bilmelisin ki girişimciler ikiye ayrılır. Başarılı ve başarısız girişimciler. İş yaşamının hangi noktasından olursan ol, bir insan olduğunu ve hata yapabilme, başarısız olabilme anlarını yaşayabileceğini unutma! Başarılı girişimcilerin ortak özelliklerinden biri, başarısızlıklarından ders alarak ilerlemeleridir. Bu sayede kendilerine yeni fikirler üretmeyi başarabilirler. Kendilerine ait bir özgün tarza sahip olabilirler. Kişisel gelişimlerinde özgün olmayı hedefleyen ve “kendi bildiği yolda ilerlemeyi” tercih eden girişimcilerin yüzde 90’ı, günümüzün en başarılı girişimcileridir.
Nasıl ki senin bir ilham kaynağın varsa, onların da bir ilham kaynağı vardır. Fakat en temel fark, başarılı girişimciler ilham kaynaklarının yapamadıklarını yapmak ister. Yani, idol olarak belirlemiş oldukları insanların zayıf yönlerini görür, eksik yaptıklarını tespit eder ve kendilerinin bir idol olabilmesi için mücadele ederler. Kendilerine ilham kaynağı olarak belirledikleri insanlar gibi, bir gün başkalarına ilham kaynağı olabilmek isterler.
Bu zamana kadar pek çok girişimcinin başarı hikayesini okumuş olabilirsin. Peki başarılı girişimcilerin genel özellikleri içerisinde “takıntılı” bir arzuya sahip olduklarına dikkat ettin mi? Muhtemelen etmedin. Genel olarak çoğu girişimci “mükemmeliyetçi” bir yapıya sahiptir. Hatta bu durumu takıntı haline getirirler. Fakat onlar için bir sınır vardır. Mükemmeliyetçi olurken sınırlara sahiptirler. Bu sınırlar arzularını ve tutkularını oluşturur. Yani, başarılı olmak için mükemmeliyetçi olmayı, takıntılı olurken tutku sahibi olabilmeyi aynı anda gerçekleştirerek kendilerine birer sınırsızlık içinde sınır oluştururlar.
Girişimcilerin çoğu sezgilerine güvenir. Elon Musk, SpaceX şirketindeyken, uzaya yollayacağı uydu denemelerini yaparken 2 kere başarısız olmuştur. Son parası ile üçüncü denemesini gerçekleştirmek istemiştir. Herkes ona engel olmaya çalışmıştır fakat o “İnanıyorum, bu sefer olacak” diyerek, uzaya uydu fırlatmayı başarmış ve günümüzün en başarılı girişimcilerinden biri haline gelmiştir. Kendisi aynı zamanda dünyanın en zeki insanı olarak da anılmaktadır.
Fark yaratmak girişimcilerin kanında vardır. Fark yaratarak dikkat çekmeyi iyi bilirler ki bu durum kişisel gelişimlerini destekleyen, onları motive eden bir aktivitedir. Sistem şu şekilde ilerler; dikkat çek ve fark yarat! Bu sayede başkaları için günün birinde idol haline gelebilirler ve en büyük arzuları da kitlelere ulaşabilmektir. Eğer nasıl dikkat çekeceğini bilmiyorsan, henüz seni girişimci yapabilecek özel yeteneğini keşfetmemişsin demektir.