Başarılı bir lider olmanın sırrı, zihinsel becerileri geliştirmek ve girişimci olmaktan geçer. Bunun için de dikkatlerini dağıtmamaları, kendi motivasyonlarını oluşturmaları, duygu, zaman ve stres yönetiminde başarılı olmaları gerekir. İşlerini sürdürülebilir bir gelişimde büyütmek isteyen liderler temel olarak esneklik, odak, öz saygı, irade ve yaratıcılık sahibi olmalıdır. En iyisi olmak için kendilerini daima geliştirmeye yönelik adımlar izlemeleri gerekir. Dolayısıyla zihinsel becerilerine de yön vermeleri şarttır.
Başarılı liderlerin önem verdikleri zihinsel beceriler arasında büyük resmi görebilmek vardır. Büyük resmi görebilmek için hayal kurmak gerekir. Hedeflediğiniz yolda ulaştığınız nokta başarılı olduğunuz alandan ziyade, verdiğiniz emek ve çaba sonucunda elde ettiğiniz meyvedir. Tam anlamıyla zafer elde edebilmek için hayaller kurmalı ve hayallerini gerçekleştirmeye odaklanmalısınız. Örneğin, karate spor dalına başlamadan önce zihninizde karate hareketlerini gerçekleştirmeye yönelik hayaller kurmanız, sizi daha başarılı bir birey haline getirecektir. Kendinizi yalnızca kendinizle kıyaslamanızı sağlayacaktır. Unutmamalısınız ki tek rakibiniz yalnızca kendinizdir.
Hayal kurmanın ötesi, imgeleme ve görselleştirme becerilerinizi geliştirerek elde edeceğiniz canlandırmalardır. Başarılı liderlerin ortak özelliği 5 kuralını uygulamalarıdır. Gözlerinin önünde aldıkları kararların sonuçlarının 5 saniye, 5 dakika, 5 gün, 5 hafta, 5 ay ve 5 yıl sonrasını canlandırırlar. Bu etkili imgeleme ve görselleştirme becerisini yani zihindeki retiküler aktivasyon sistemini (RAS) geliştirir. Bu da olaylara daha net bir şekilde hakim olmanızı sağlar.
İnsanlar dışarıdan bir gözle yaşamış oldukları olayları ve durumları yorumlayacak birine daima ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç günümüzde Mentee, Mentor, Danışman, Psikolog vb. mesleklerin doğmasına sebep olmuştur. Kendi kendinizin danışmanı olmalısınız. Başarılı liderler, duygularına hükmedebilmek ve stratejik karar alırken hem duygusal zekalarını hem de mantıklarını dinleyebilmek için kendi kendilerinin danışmanı olmayı hedeflerler. Kendinizi dışarıdan bir gözle gözlemlemek farklı bakış açıları kazanmanızı sağlar.
Düzenli aralıklarla öz eleştiri yapabilmenizi kuvvetlendirir. Sizi nelerin sinirlendirdiğini, güçlendirdiğini, üzdüğünü ya da motive ettiğini keşfedebilirsiniz. Öz eleştiri yapabilmeniz için iç monoloğunuzu geliştirmeniz gerekir. Yani kendi kendinizle konuşmalısınız. Kendi kendinizi eleştirebilmeyi ve yargılamayı öğrenirseniz, bir sonuca ulaşmaktan çok ana odaklanır ve başarılarınızı daha yakından takip etmeyi öğrenirsiniz.
Başarılı liderlerin bir diğer sahip oldukları ve önem verdikleri zihinsel beceri daima pozitif olmak ve olumlu düşünceyi benimsemektir. İş hayatı, stres ve baskı ortamından oluşur. Ek olarak gün içerisinde birden fazla konuda başarısız olmanız da muhtemeldir. Bu başarısızlık, stres ve baskı ortamı içerisinde pozitif olabilmeniz için yaşadıklarınıza değil, sonucunda elde edeceğiniz fırsatlara odaklanmalısınız. Halk arasında kullanılan “Hatice’ye değil neticeye bak” tabiri bu durumu tam anlamıyla özetlemektedir. Başarılı bir lider olmak için başarısızlıklardan fırsatlar yaratmayı öğrenmelisiniz. Beynimizin sol lobu, yaratıcı düşüncelerin merkezidir. Yaratıcılık becerilerinizi geliştirmek için aldığınız kararları uygulama yollarını geliştirmelisiniz. Birden fazla yol benimsemek, olası bir başarısızlık halinde aksiyon durumuna geçmenizi sağlayacaktır.