Girişimci demek, tüm karı ve zararı üstlenen, yenilikçi ve liderlik özelliklerini taşıyan, kendi işinin patronu olan kişi demektir. Aynı zamanda “Yapabilir miyim?” sorusu yerine “Nasıl yaparım?” sorusunu hayatı boyunca tercih eden kişidir. Belli olasılıklar içerisinde de kendi ufkunu oluşturmasını bilenlere verilen tanımdır.
Girişimciliğin bu ve benzeri pek çok tanımını görebilirsiniz. Burada yanıtlanması gereken soru “Nasıl girişimci olunur?” ya da “Girişimciliğin tanımı nedir?” değildir. Soru, “Herkes girişimci olabilir mi?” şeklinde olmalıdır. Evet, gerekli finansal yeterliliği ve fikri olan, bu fikri hayata geçiren ve kendi işletmesine sahip olabilen herkes girişimci olabilir ama, herkes başarılı bir girişimci olamaz.
Başarılı girişimci olmak, belli bir zihniyete sahip olmak demektir. Çünkü bu kişiler, belli bir vizyona sahip olan, etkili bir şekilde kendini ve fikirlerini kullanabilen, kendi değerini bilen kişilerden oluşur. Girişimci olabilmek için:
- Doğru zamanda
- Doğru yerde
- Doğru fikirle
yer almanız gerekir. Hayatta insanların karşısında pek çok fırsat çıkar. Bu fırsatları değerlendiren kişiler ancak ve ancak başarılı olabilir. Çünkü yapılan ufak bir değişiklik, dalga etkisi yaratacaktır. Bunu, denize düşen yağmur damlası gibi düşünebilirsiniz. Değerlendirdiğiniz fırsat, giderek büyüyecektir. İşte tam da o büyümeler, başarılı olduğunuzun bir kanıtıdır.
“Nasıl Yapabilirim?”
Başarılı ve başarısız girişimci arasındaki en temel fark bu sorunun sorulma biçimidir. Başarısız girişimciler, “Nasıl yapabilirim?” diye sorar, başarılı girişimciler ise “Nasıl yaparım?” şeklinde…
Peki arada nasıl bir fark var?
“Yapabilirim” demek, belirsizlik içerisinde sorulan bir sorudur. Kişi ne yaptığından emindir ne de karşısına geleceklerden. Fikrinden bile emin değildir, her an değiştirebilir. Yapabilirim demek, bir kaçış da belirtir. “Her an vazgeçebilirim ama denemeyi istiyorum” demektir. Bir çıkış noktası belirlemek, o noktaya doğru ilerlemek de demektir. Bu nedenle başarılı olacaksa bile başarısız olacağı tutar girişimcinin çünkü beyninde komutlandırmış olduğu şey, vazgeçmektir.
“Nasıl Yaparım?”
“Yaparım” demek ise belirsizlik ortamında verilmiş bir kararı sonuçlandırmaktır. “Elimden ne gelirse yapacağım” demenin farklı bir yoludur. Bu nedenle başarılı girişimcilerin, başarısız girişimcilerden temel farkı kendilerine güvenmeleridir. O iş başarısız olsa bile o başarısızlığı üstlenmeyi bilmeleri ve doğru soruları sormalarıdır.
“Tamamlayabilir miyim?”, “Nasıl çözerim?”, “Nasıl planlarım?” bu soruların bir diğer örneğidir. Evet, önemli olan doğru soruyu sormaktır. Cevaplar yanıltılabilir ama sorular bir insanı asla yanıltmaz. Başarılı girişimciler de önce kendilerine daha sonra da soruların gücüne güvenir. Boşluğu ve fırsatı görebilmek için de doğru soruyu ve sorunu bulmak ön plandadır. Bir sorunu ve soruyu önemsemek, ufku açacak eylemlerden biridir. Büyük ölçüde, tüm detayları da görmenizi, kendinizi özgür bırakmanızı ve sınırlandırmamanızı sağlar. Özgür ruhlu olmak, düşüncelerinizi geliştiren en önemli özelliktir. Başarılı bir girişimci olmak için de ihtiyacınız olan şey, özgür hissetmektir.