Her yönetici, başarılı yönetici değildir. Başarılı yönetici, egolarından arınmış, işini en iyi şekilde yürüten kişiye denir. Başarılı yöneticiler, yanında çalışanları bir işçi olarak değil, beraberinde çalışan arkadaşları olarak görür. Bu yolu izleyerek çalışanların üzerindeki stresi ve baskıyı azaltır ve tüm iş başarılı bir şekilde ortaya çıkar. Çünkü stres ve baskı, odaklanma sorununa ve performansın düşmesine sebep olur. Yöneticiler, çalışan arkadaşlarına kendi iş yerleriymiş rahatlığını yaşattığı takdirde çalışanlar işlerini daha çok sahiplenirler.
Başarılı yönetici, kendi düşüncelerini çalışanlarına aktarırken bir emirmiş gibi değil, bir düşüncesiymiş gibi belirtmelidir. Çalışanlarının düşüncelerine önem vererek, fikirlerini değerlendirirler. Başarı elde etmiş fikirleri, ön plana çıkararak mutlaka o kişiyi tebrik ederler. Bu şekilde çalışanları fikir belirtirken kesinlikle çekinmezler, zıt bir düşünce olsa dahi mutlaka paylaşırlar.
Başarılı Bir Yönetici Nasıl Olunur?
- Başarılı yönetici olmak için, karşınızdaki bireyi motive etmek konusunda başarılı olmanız gerekir. Çalışanın motivasyonu, tüm işin yolunda gitmesi anlamına gelir. Çalışanlarınızı bir işi yapmak için cesaretlendirmeli, gerekli bilgileri vermeli ve iyi bir yol gösterici olmanız gerekir.
- Egolarınızdan mutlaka kurtulun ve kendinizi ekibin bir parçası olarak düşünün. Kibar olmaya ve mütevazi davranmaya özen gösterin. Çalışanlarınızla daha çok ve rahat iletişim kurabilirsiniz. Bu şekilde saygı ve sevginiz karşılıklı olarak artar.
- Ekip arkadaşlarınıza karşı mutlaka empati kurun. Ancak bu şekilde onları anlayabilirsiniz. Aksi bir durumda çalışanlarınızla aranıza mesafe girer ve iletişim kopukluğu yaşarsınız.
- Başarılı bir yönetici olmak için, beden dilini de doğru kullanmanız gerekir. Doğru beden dilini kullanarak çalışanlara güven vermelisiniz. Çalışanlarınız sizlere karşı fikirlerini sunarken, onları dinlediğinizi ve fikirlerini önemsediğinizi belli eden bir beden dilini kullanmalısınız.
- Başarılı yöneticiler, ekip arkadaşlarının başarısına kayıtsız kalmazlar. Çalışanı, performansıyla bir başarı elde ediyorsa onunla gururlanır ve övgüyle ödüllendirirler. Bu şekilde çalışanların performansları hep yüksek olur. Bu durumda başarıyı hep beraberinde getirir.
- Ekip arkadaşlarıyla birlikte olduğu düşünüldüğünde, yöneticiler eleştiriye açık olmalıdır. Görüş ayrılıklarına önem vermeli ve çalışanlarının fikirlerini önemsemelidir. İnsanlar mutlaka hata yaparlar veya göremedikleri bir açı olabilir. Bu şekilde çalışanlarının eleştirilerini önemsedikleri takdirde göremedikleri açıyı da görmüş olurlar.
- Başarılı yöneticiler zaman yönetimini en iyi şekilde yaparlar. Tüm toplantılara, görüşmelere zamanında giderler ve belirledikleri zaman dilimi boyunca orada bulunurlar. Aksi durumlar işlerin aksamasına sebep olur. Ayrıca kendilerini yüksekte gören bir kişi gibi görülebilirler. Bu durumda onları başarılı yönetici sıfatından çıkarıp, sıradan bir yöneticiye dönüştürebilir.
- Başarılı yöneticiler, dürüst kişilerdir. Ekip arkadaşlarının onlara güvendiğini bilir ve bu güveni boşa çıkarmaz. Bu şekilde çalışanları, şirketleri için ellerinden geleni yaparlar.
- Daha pozitif bir bakış açısıyla işlerine devam ederler. Pozitif bakış açısı, tüm çalışanların motivasyonunu yükseltir.
- Zaman yönetimi gibi, stres yönetimini de başarıyla yaparlar. Zaman ve riskli strateji karşısında sakin bir şekilde doğru karar almaya çalışırlar. Bu durum özgüveninin yüksek olmasını da beraberinde getirir.
- Gelişen ve değişen dünyada, yeni çağın getirilerine ayak uydururlar. Yani değişimlere açık olmalılardır. Bu doğrultuda kurallarını esnetmeleri gerektiği zamanlarda, sorun yaşamazlar ve yaşatmazlar.