Pek çok iş ilanının, iş verenin ve çalışanın, kariyer yaşamına dair bilgilerin yer aldığı ve dünya çapında kullanılan kariyer platformlarından biri LinkedIn’dir. Sanal dünya içerisindeki varlığınızı sürdürmek ve bu alanda insanlar tarafından tanınan bir hale gelmek için LinkedIn profiline sahip olmak oldukça önemlidir. Günümüz iş dünyasının yapay zeka, nesnelerin interneti ve dijitalleşme alanında ilerlediğini unutmamak gerekir.
İnsanlarla iletişim kurmanın ve bunun yanı sıra profesyonel bir network ağı oluşturmanın en kolay ve pratik yolu sosyal medya alanında yer almaktır. Pek çok profesyonel iş insanı ile iletişim halinde olunmasını sağlayan bu kanallar, iş dünyası içerisinde fark edilmenize, iş fırsatlarını takip etmenize ve güncel iş dünyası içerisindeki kariyer stratejilerini görmenize yardımcı olmaktadır.
Sektörünüz, ilgi alanlarınız, becerileriniz ve yetenekleriniz söz konusu olduğunda hızlı bir erişim ve etkileşim ortamı sunan LinkedIn, aynı zamanda iş dünyası içerisinde yer alan tüm rakipleri takip etmeyi ve dünya çapında üretilen ürünleri, hizmetleri keşfetmeyi sağlamaktadır. Bu sayede çalışanlar ve iş verenler yenilikçi, girişimci ve inovatif bireyleri buradan görebilmektedir.
LinkedIn Profili Nasıl Olmalı?
LinkedIn profili oluştururken, pek çok unsura dikkat edilmesi gerekir. Diğer kariyer platformlarından oldukça benzersiz bir profil imkanına ulaşmanızı sağlar. Önceliğiniz, iş yaşamındaki profesyonel alanınız ve bu profilde yer alan “Hakkında” kısmı olmalıdır.
Bu iki bölüm, uygulama içerisinde “profil özeti” olarak da bilinmektedir. Sayfanızın diğer insanlar tarafından ziyaret edilmesini sağlayacak iki unsurdur. Dolayısıyla oldukça önemlidir. Profesyonel başlığınız aynı zamanda Google arama motorları içerisinde de yer alacaktır. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir.
Örnek bir LinkedIn profil özeti şu şekilde olmalıdır:
Adı: Ayşe Ünal
Profesyonel Başlık: Araştırma Görevlisi – Doktora Adayı – Stratejist – Pazarlama – Reklam
Hakkında: Pazarlama alanında insan davranışlarının toplumsal satış unsurları içerisinde nasıl etkilendiğini anlamak adına çalışan bir araştırma görevlisiyim. Uzmanlık alanım, strateji yönetimi ve planlama olup, veri analizi ve yorumlama araçlarında aktif bir kullanım oluşturmaktayım. Yenilikçi yapım ve stratejist olmam, yaşamımdaki sorunlara karşı uygulanabilir çözümler geliştirmemi sağlamaktadır ve bu durumdan oldukça keyif almaktayım. Meslektaşlarım arasında pozitif, proaktif, inovatif ve becerikli bir çalışan olarak yorumlamaktadır. Özel ilgi alanlarım arasında pazarlama ve satış bulunmaktadır. Dolayısıyla bu alandaki fırsatlara dikkat etmekteyim. Reklam üzerine araştırmalar yapmakta ve reklam geliştirme uzmanlığı hakkında eğitim almak istiyorum.
Profil Özeti Sizi Daha Güçlü Kılar
LinkedIn profilinizde oluşturacağınız profesyonel başlık ve hakkında kısmı, sizi diğer adaylara göre daha güçlü kılar. Başarılı bir şekilde hazırlanan profil özeti, iş veren tarafından kolay bir şekilde incelenebilir halde olur. 30 saniyeden daha kısa bir sürede göz gezdirebilir şekilde olmalıdır. Profesyonel başlık kısmı 120 karakteri geçmemelidir ve bu bölüm kariyer odaklı olmalıdır.
Hakkında bölümünde bireyler, kendilerini özet bir şekilde ifade etmeli ve güçlü yönlerini vurgulamalıdır. Bu alanda ilgili olunan bölümlere yukarıdaki örnekte yer alan bilgiler gibi değinilmelidir. Kendinize dair anahtar kelimeler oluşturmalı ve bu kelimelere mutlaka yer vermeye dikkat etmeniz gerekir. Temel becerileriniz, güçlü yönleriniz, yetenek, beceri ve ilgi alanlarınızın yer alacağı hakkında kısmı, bir nevi CV içerisine eklenen “ön yazı” yazısına benzer. Bu bölüm hazırlanırken kendinize;
- “Beni benzersiz yapan özellikler neler?”
- “Kariyerim hangi noktadaydı? Şimdi nerede ve nereye doğru gidiyor?”
- “Beni insanlar nasıl tarif eder?”
- “Kişisel değerlerim ve özelliklerim nelerdir?”
sorularını sormalısınız. Bu sorular benzersiz bir LinkedIn profili oluşturmanızı sağlayacak en güçlü ve temel sorular olacaktır.