Beyin, kelime anlamına bakıldığında, “kafatasının üst bölümünde bulunan ve beyinzarı ile örtülü olan, iki yarım yuvar biçiminde sinir kütlesinden oluşan, organizmanın işlevlerini denetleyen, duyum ve bilinç merkezi olan organ.” anlamına geliyor. Hala tamamen keşfedilmeyen bu organ, hepimizde merak uyandırıyor.
Beyin Ağırlığı Yaklaşık 1300-1800 Gram
Beynimizin yüzde 78-80’lik kısmının sudan oluştuğunu biliyor muydunuz? Beyin, vücudumuzun küçük bir bölümünü kapsıyor olsa da enerjimizin yüzde 20’lik kısmını harcamaktadır. İster 1400 gram olsun, ister 1800, beynimizin büyüklüğünün zekamız ile ilgisi yok. Beynimizde yaklaşık 86 milyar sinir hücresi bulunuyor ve hepsinin aralarında da bağlantı var. Yunus ve maymun beyinleri de insanlar gibi kıvrımlıdır ancak farelerin beyinleri daha düz bir yüzeye sahiptir. Sinir hücresi yoğunluğu, aralarındaki bağlantı ve beyindeki kıvrımlar zeka olarak bakıldığında önemli bir role sahiptirler.
Anne Karnında iken Beyin Gelişimi Başlar
Beynimiz en hızlı gelişim dönemini, bebekliğimizde gerçekleştirir. Hamile bir kadının yaşadığı stres ve depresyon, bebeğin beyin işlevlerini olumsuz yönde etkilerken, meditasyon ve sağlıklı beslenme olumlu yönde etkiliyor. Gelişimde en yüksek seviyesini 20’li yaşlarda gerçekleştiren beyin, 70’li yaşlara kadar hafıza konusunda güçlü kalabiliyor. Ölüm anına kadar da hücreleri yenilenmeye ve gelişmeye devam ediyor.
Nitelikli Bir Uyku Hafızayı Güçlendiriyor
Güçlü bir hafızaya sahip olmak için sağlıklı bir uyku şart. Kalitesiz ve az uyuyan insanlar hafıza problemleri ve öğrenme güçlükleri çekebiliyor. Uyuduğumuz zaman beynimizde bir temizliğin gerçekleştiğini düşünebilirsiniz.
Cinsiyetimize Göre Beyinlerimiz Değişiklik Gösterebiliyor
Kadın ve erkek beyni birbirlerinden farklıdır. Kadınların beyni erkeklere nazaran 100 gram daha azdır. Ayrıca işlevsel olarak da farklılık gösteriyorlar. Erkek beyinleri uzaysal algılama ve hareket konusunda daha gelişmiştir. Kadın beyni ise sosyal tanıma becerileri, yeni bir dil öğrenme ve hafıza konusunda gelişmiştir.