Günümüzde üniversite mezunu işsiz sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Üniversite tercihlerinde pek çok öğrenci, gelecekte yapmak istediği ve hayalini kurduğu meslek yerine, para kazanabilecekleri ve işsizlik sorunu yaşamayacakları alanlara yöneliyorlar. Bu sistem bir süre sonra mutsuz ve tatminsiz çalışanların ortaya çıkmasına neden oluyor. Ancak genel tabloya bakıldığı zaman aslında bitirilen üniversitenin ve bölümün, kişinin gelecekteki yaşantısına olan katkısının çok düşük olduğunu görebilirsiniz. Bu durum günümüzde henüz kabul görmüyor.
Yapılan bir araştırmaya göre 2015 yılında üniversiteden mezun olan kişilerin yüzde 82’lik kısmının sadece mezuniyet sonrası iş garantili bölümlere yöneldikleri tespit edilmiş. Günümüzde lisans mezunu olan işsizlerin sayısına bakarak aslında diplomanın iş garantisi sunmadığını görebilirsiniz. Gerçekçi davranmak gerekirse sağlık bilimleri, web sektörü ve tıp gibi bölümler daha fazla iş alanı sağlıyor. Ancak belirli birkaç bölüm sonrasında üniversitede okuduğunuz bölüm ve aldığınız diplomanın kariyer hayatınıza olan etkisi son derece düşük. Hatta günümüzde pek çok çalışan mezun oldukları bölümden bağımsız işler yapıyorlar.
Diploma İş Hayatı İçin Bir Başlangıç Olarak Değerlendirilebilir
Eskiden diploma iş hayatı için daha çok şey ifade ediyordu. Ancak günümüz şartları içerisinde sadece iş hayatına katılım için değerlendirilen bir belge olarak görülüyor. İşe alımlarda genellikle mezuniyet şartı aranıyor ancak hangi bölümden mezun olduğunuza, hangi puan ortalaması ile okulu bitirdiğinize ve başarı belgelerinize pek bakılmıyor. Yapılan bir araştırmaya göre üniversite mezunlarının sadece yüzde 27’lik kısmının mezun oldukları bölümde çalıştıkları belirlendi.
Bölüm ve Gelir Arasında Tam Bir Bağ Bulunmuyor
Günümüzde tıp, hukuk gibi bölümlerin mezuniyetin ardından çok kazandıracağı düşünülür. Ancak tercih edilen bölüm başarı ve gelir konusunda size garanti veremez. Bu yüzden garanti meslek, yüksek kazanç gibi beklentilerle bölüm tercih etmek doğru olmayacaktır. Başka bir alanda çalışan bir kişi kendisine kattıkları, yetenekleri ve zekasıyla çok daha fazla kazanç ve başarı elde edebilir.
Örnek vermek gerekirse; hukuk okuyup işsiz gezen binlerce mezun varken, biyoloji okuyup dış ticarete atılıp yeteneklerini konuşturan ve iyi kazanan bir kişi durumu özetleyebilir. Ödüllü filmleri ile yurt içinde ve yurtdışında göğsümüzü kabartan Nuri Bilge Ceylan aslında elektrik elektronik bölümünden mezun olmuştur. Bu durumda çalışma hayatınızdaki başarıyı lisans diploması değil, yetenekleriniz, çalışma konusundaki azminiz ve gösterdiğiniz çalışma performansı etkileyecektir.
Deneyim Diplomadan Önce Gelir
Üniversite hayatını boş geçirmek, kendinizi geliştirmeye zaman harcamamak aslında eğitim hayatınızın tamamen boşa gitmesi demektir. Ancak üniversite okurken stajlar yapmak, farklı alanlarda deneyim elde edinmek, networkunu genişletmek, gönüllü çalışmalarla pek çok konu hakkında bilgi sahibi olmak diplomadan daha önemli görülür.
Yapılan işlerde öğrenilen bilgiler, kurulan insan ilişkileri üniversiteden mezun olduktan sonra diplomanızdan daha etkili olabilir. Özellikle çalışmak istediğiniz alanda küçükte olsa deneyimler kazanmak, iş kapılarının aralanmasını sağlayabilir.
Yetenekleriniz İçin Diplomaya İhtiyaç Duymazsınız
Çalışma hayatında sivrilebilmek, patronlarınızın dikkatini çekmek aldığınız diplomayla olmaz. Yetenekleriniz doğrultusunda işi hızlı öğrenmek, daha fazla sorumluluk almak, alınan işlerin başarıyla teslim edilmesi, düşünme yetisi, pratik uygulamalar ve kurulan iletişim işverenlerin öncelikli olarak dikkat ettiği konular arasında yer alıyor.
Günümüzde Liberal Arts denilen bölümlerden mezun olan ve bu konularda kendilerini kanıtlamış olan kişiler daha çok tercih ediliyor. Bu bölümlerde ise kişiye teknik bilgilerden daha çok pratik yapma imkanı sunuluyor. Bu eğitimleri alan kişilerin sosyal becerilerinin geliştiği görülüyor. İş hayatında da daha etkili çalışmalar yapabiliyor. Günümüzde iş hayatında başarılı olmak için diplomanın önemi giderek azalıyor. Ancak bu üniversite okumaktan vazgeçin anlamına gelmiyor. Sadece diploma alırken kendinizi geliştirmeniz, sosyal ilişkiler kurmanız ve deneyim kazanmanızın ne kadar faydalı olduğunu gözler önüne seriyor.