Günümüz Türkiye’sinde en çok dert yanılan problemlerden birisi de çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılamamasından yana oluyor. Teknolojinin her eve girmesiyle beraber çocuklar kitap okumak yerine televizyon izlemek ya da bilgisayarda oyun oynamak gibi aktiviteleri daha çok tercih ediyor. Kimi çocuklar bu aktivitelere kendisi için izin verilmediği takdirde çok büyük tepkiler gösterebiliyor. Peki bu durumda ne yapılması gerekiyor? Çocuklara kitap okuma alışkanlığının nasıl kazandırılması gerekiyor?
Yazar Behiç Ak tarafından yapılan açıklamalara göre çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılabilmesi için birçok yol ve yöntem bulunuyor. Bu konuda öncelikle ebeveynlerin bilinçlendirilmesi gerekiyor.
Doğru Kitap Tercihi Yapmak Önemli
Konuya yönelik açıklamalarda bulunan yazar Behiç Ak çocukların bazılarında kitap okumayı sevmeme isteğinin baskın olduğunu dile getirerek, “Belli oranda da kitap okumayı sevmeyenler var. Bunun nedeni doğru yazara ulaşmamış olmaktan da kaynaklıyor. Bazı çocuk kitapları çok sıkıcı oluyor. Bu o kitabın kötü olduğu anlamına gelmiyor. Daha çok okumayı sevdirecek, merak uyandıracak, mizah duygusu olan kitaplar çocuklarda çok farklı bir etki yaratıyor ve çocuklar okumaya başlıyor. Hiç okumayan çocuk, okumaya yöneliyor. Kitap okuma alışkanlığının kazanılmasının yazar seçimiyle çok ilgili olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer veriyor.
Son 10-15 yıl içerisinde çocuk kitaplarına büyük bir yöneliş olduğunu da belirten Ak, çocukların bir çoğunun yazarları bildiğini ve yazarlar hakkında araştırma yaptığına değiniyor.
Ebeveynlerin Bilinçlenmesi Gerekiyor
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasında anne ve babaların bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Ak, bilinçsiz anne ve babaların bu konuda hatalar yaptığına dikkat çekiyor. Ak, “Çok küçük yaşta çocuklara tablet verip, internetle tanıştırıyorlar. Çocuklar bu tabletlerle okuma zevkini kaybediyor ve kendini sınırlıyor. Bu durum büyükler için de geçerli. Bazı çocuklar ekran bağımlılığı tedavisi görüyor. Bu temelde anne babanın bilinçsizliğinden kaynaklanıyor. Tablet, çocuğun algılamasını, boyut duygusunu geriletiyor. Çünkü iki boyutlu bir alet tablet. Üç boyutlu kitaplarla tanıştırılması gerekiyor. Bunun için de çocuğun okumayı sevmesini sağlayacak ortamlara sokmak çok önemli. Çocuğun seçiciliğini artıracak davranış biçimini geliştirmek çok önemli.” diyerek açıklamalarına devam ediyor.
Farklı Kitaplar Koyulmalı
Konuya yönelik bir diğer açıklama ise Yazar ve Günışığı Kitaplığı’nın Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal tarafından yapılıyor. Çocuklar için kitap okuma alışkanlığı kazandırılması yönünde farklı kitapların etkili olduğunu belirten Soysal, “Önüne her vesileyle ve sürekli farklı türlerde birçok nitelikli kitap çıkarabilmeliyiz. Bazen kitapçıda, bazen evde, bazen toplu taşımada, kitapların onda okuma hevesi yaratacak paylaşımlarını yapabilir, kitapları birlikte karıştırıp birlikte okumayı deneyebiliriz. Okunan bir kitap üzerine uçuşan sorular, açılıveren tartışmalar, farkına varılan yeni bakış açıları, genç zihinlerin daha özgür, daha yaratıcı bir iletişimi deneyimlemesine yarıyor. Severek okuyacağı yazarlar, kitaplar bulunduğunu anladıkça, okurluk yolunda hızlanarak ilerliyor. Bugün sıkılmadan okuduğu kitaplar sayesinde, gelecekte yepyeni ve değişik okumalara cesaret edebiliyor.” açıklamasında bulunuyor.
Hangi Kitaplar Hangi Yaşta Okunmalı?
Çocukların 0-3 yaş aralığında “oyuncak kitap” çağında olduğunu belirten Soysal, ilk edebiyat kitaplarının 3 ile 7 yaş aralığında okunması gerektiğini ifade ediyor. Bu yaş aralığındaki çocuklara edebiyatı resimli öykü kitapları yoluyla sevdirmenin doğru bir yol olacağını savunan Soysal, görsek okumanın önde olduğu kitapların çocukluktan itibaren çocuklarda iz bıraktığını ifade ediyor.
Okuma yazmayı öğrenen çocuk yaş grubu olarak 8-12 yaş aralığını belirten Soysal, bu gruptaki çocukların ise macera dozu yüksek kitaplar tercih etmesi gerektiğini vurguluyor. 12 yaş üstü çocukların ise gençler adına yayımlanan kitapları tercih etmesi gerektiğini savunuyor.